Bartók Béla Múzeum nyílt a törökországi Osmaniye városában

Egy érdekes hír az ankarai Magyar Nagykövetség oldaláról:

Hiller István oktatási és kulturális miniszter és Ertugrul Günay kulturális és idegenforgalmi miniszter 2010. február 2-án a törökországi Osmaniye városában megnyitotta a Bartók Béla Múzeumot. Az ünnepélyes megnyitón részt vett többek között Bahaeddin Nakiboğlu, a Magyar Köztársaság közelmúltban beiktatott, Osmaniyében is illetékes gaziantepi tiszteletbeli konzulja, Celalettin Cerrah tartományi kormányzó és Kadir Kara polgármester.
A megnyitón Hiller István átadta a Sólyom László köztársasági elnök által adományozott, “A Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztje a csillaggal (polgári tagozat)” állami kitüntetést Ertuğrul Günay török kulturális és idegenforgalmi miniszternek a törökországi magyar kulturális emlékek megőrzéséért tett erőfeszítései elismeréseként. Osmaniye város polgármestere átadta a város képviselőtestülete által Bartók Bélának adományozott poszthumusz díszpolgári oklevelet, amelyet dr. Vikárius László, az MTA Zenetudományi Intézet Bartók Archívumának vezetője vett át Vásárhelyi Gábornak, Bartók jogörökösének megbízásából.
A megnyitó ünnepségen dr. Csáki Éva turkológus a korai török-magyar nyelvi kapcsolatokról, dr. Sipos János Bartók törökországi kutatásairól, dr. Feza Tansuğ isztambuli etnomuzikológus pedig Bartók törökországi jelentőségéről tartott előadást. Az osmaniyei Bartók Múzeum anyagát dr. Radnóti Klára, a Magyar Nemzeti Múzeum történész-muzeológusa, a kiállítás kurátora, valamint dr. Vikárius László mutatta be a megnyitó résztvevőinek.
A külügyi tárca 2004-től elkötelezetten támogatta, és szervezte a múzeum létrehozását, a törökországi Bartók-kultusz ápolásához többször is pénzügyi támogatást nyújtott, a kiállítás anyagának egy részét a Bartók Archívum segítségével pedig már 2006-ban elkészítette.
A Külügyminisztérium támogatásával jött létre a Múzeumhoz tartozó audio- és kézikönyvtár, amely Bartók összes művét tartalmazza CD-n, valamint összegyűjti a Bartók életútjáról, kutatásairól szóló irodalmat.
Szintén a Külügyminisztérium támogatásával és neves kutatók közreműködésével készül az a DVD, amely Bartók törökországi kutatását szemléletesen és tudományos igénnyel mutatja be a nagyközönség számára.
Bartók Béla Ahmet Adnan Saygun török zenetudós kíséretében 1936-ban gyűjtött népdalokat a dél-kelet törökországi Osmaniyében és környékén. A város a mai napig tisztelettel őrzi Bartók emlékét. Ennek kifejezéseként a városi önkormányzat képviselőtestülete 2004-ben poszthumusz díszpolgárává fogadta a magyar zeneszerzőt, és egyúttal kezdeményezte az állandó Bartók Béla kiállítás és múzeum létrehozását a városban.
A most megnyílt kiállítás Bartók anatóliai gyűjtésének előzményeit, útját, és annak eredményeit ismerteti. A fotókon és dokumentummásolatokon túl, Bartók Osmaniyében és környékén készített hangfelvételeit, valamint a Magyar Rádióban 1937-ben elhangzott, törökországi útjáról szóló előadását is meghallgathatja a látogató.
A törökországi magyar emlékhelyek, így a tekirdagi Rákóczi Múzeum, a kütahyai Kossuth Múzeum és a kocaeli Thököly Emlékház jelentős mértékben hozzájárulnak a magyar-török kulturális kapcsolatok elmélyítéséhez és egyben maradandó emléket állítanak névadójuknak. Az osmaniyei Bartók Béla Múzeum a negyedik magyar nemzeti emlékhely; jelentőségét növeli, hogy az egyedüli ilyen Törökország Ankarától keletre eső régiójában.
(2010. február 2.)

6 Replies to “Bartók Béla Múzeum nyílt a törökországi Osmaniye városában

  1. Akkor bele kell húznom az írásba. :)Miklós, felveszlek társírónak. Fizu nincs, de vannak csinos reklámok, amikre néha kattintok én magam, ha nem látja senki. Ha összejön a 100 euró minimum az utaláshoz, akkor elhajózunk vele a Szigetekre, és degeszre esszük-isszuk magunkat belőle. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük