Vízum 30 napnál hosszabb időre

Törökországba beutazáshoz vízum szükséges. Ezt legegyszerűbben a reptéren, az országba belépéskor tehetjük meg. De mindenképpen érdemes előtte megnézni pontosan a követség honlapját, mert egyes esetekben (pl. sportolás) ingyenes vízumot is lehet igényelni.

A határon felvehető vízum viszont csak 30 napig érvényes. Egy átlag turistának ez persze elég. Egy extrém turistának, vagy aki házasodni akar, annak viszont sokszor ez kevés.
Szerencsére lehet ennél hosszabb idejű vízumot (max 3 hónap) is kérni a Török Köztársaság Magyarországi Követségénél.

Bogi, lelkes olvasó és török rajongó utánajárt, hogyan is kaphatjuk meg:

30 napnál hosszabb ideig csak meghívó levéllel lehet az országban tartózkodni. Ez a vízum is turistavízum lesz, tehát nem alkalmas munkavállalásra és még sok más nem-turistás tevékenységre (pl. tudományos munkára). A meghívó levelet annak a török állampolgárnak kell megírnia, akinél lakni fogunk. Neki a következőket kell a levélbe beírnia, a levélhez csatolnia:

  • név, lakcím
  • milyen célból történik a meghívás
  • leírni, hogy a szállást ő biztosítja
  • a lakásban történt esetleges probléma esetén vállalja a felelőséget (érdekes, hogy ez a lakásra vonatkozik. Azt gondolnám, senkit sem érdekel, hogy ha esetleg a lakás földig lesz rombolva, mert az nem állami tulajdon. De talán az anyósokkal kapcsolatban lehet valami… 😀 )
  • Személyigazolvány (kimlik kard) másolata. Mindkét oldal.

A magyar félnek pedig a következőket kell elvinnie a Török Köztársaság Magyarországi Követségére:

  • fénykép
  • útlevél (az útlevél ha jól tudom legalább fél évig kell érvényesnek lennie az utolsó ott töltött nap után)
  • 60 euro

 A fenti információk csak tájékoztatásul szolgálnak. Azaz mindez csak annyit jelent, hogy van lehetőség a 30 napon túli törökországi tartózkodásra, és kb. láthatod, mindez hogyan is működik. A pontos információkért mindenképpen érdeklődj a Török Köztársaság Magyarországi Követségénél:

TÖRÖK KÖZTÁRSASÁG MAGYARORSZÁGI NAGYKÖVETSÉGE

ANDRÁSSY ÚT 123.
1062 BUDAPEST
Telefon: (1) 344 50 25
Fax: (1) 344 51 43

 

4 Replies to “Vízum 30 napnál hosszabb időre

  1. Aha! Így már érthető.Viszont a többszöri belépésnél már szerintem érdemes taktikázni. A határon felvehető vízum 15 Euró, és 30 napig érvényes. Tehát ha egyébként is többször kimész az országból, és vissza, akkor a 135 Euróból 9 belépés is kifutja. Ráadásul nekem mindig többszöri belépéses vízumot adtak a határon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük