Turistakalauz – Mecsetek, templomok, zsinagógák – térképes lista 2

Innen folytatjuk tovább Isztambul templomainak, mecseteinek és zsinagógáinak bemutatását, melyek érdekesek lehetnek a turistáknak.

Kariye Camii

Magyarul azt hiszem Szent Megváltó Temploma a neve, de talán még ennél is hosszabb. A turisták egyszerűen csak mozaik dzsáminak hívják. Itt nagyon szép mozaikokat lehet látni még a bizánci időszakból.
Funkciója múzeum, azaz nem kell cipőt levenni, fényképezés félig-meddig tilos, és mintha belépő is lenne. Szerdán zárva, és rettentő bonyolult eljutni oda. Mégis érdemes, mert ez az egyetlen hely, ahol a bizánci építészetben gyönyörködhetünk. Még az AyaSofyaban sem maradtek meg a mozaikok ennyire jó állapotban.

Építészet: 5
Típus: Bizánci templom
Turista: 5
Történelem: 1
Magyar: nincs
Nehézségi szint: 5 (villamos, majd busz, majd gyaloglás; vagy hajó és gyaloglás, és persze utána mindez vissza)
Bejutás: szerdán zárva

Térkép

Fatih Camii

Fatih volt az a szultán, aki elfoglalta Isztambult, és az dédunkokája volt Szulejmán. E mellett a dzsámi Isztambul egyik legnagyobbika. Az óváros legmagasabb pontján fekszik. Így sok szempontból mondhatjuk, hogy a legnagyobb. Fontos vallási központ nemcsak a mecset, hanem az egész környéke is, az egész kerület.

Építészet: 4
Típus: Oszmán dzsámi
Turista: 3
Történelem: 5
Magyar: nincs
Nehézségi szint: 1
Bejutás: semmi extra

Térkép

Beyazit Camii

Ennek a mecsetnek a legfőbb tulajdonsága, hogy a központban van. Mögötte a Isztambul Egyetem (és mint ilyen, a botrányok, tüntetések, rendőri összecsapások kedvelt helye), mellette pedig a Nagybazár.

Építészet: 2
Típus: Oszmán dzsámi
Turista: 2
Történelem: 1
Magyar: nincs
Nehézségi szint: 1
Bejutás: semmi extra

Térkép

Lâleli Camii

Ő egy szép dzsámi. Elsősorban dzsámirajongóknak ajánljuk. Magyarul tulipános dzsámi a neve. A többihez képest kis méretű, viszont hangulatosabb.

Építészet: 3
Típus: Oszmán dzsámi
Turista: 2
Történelem: 1
Magyar: nincs
Nehézségi szint: 1
Bejutás: semmi extra

Térkép

Şehzade Camii

Szulejmán Szultán a fiának az emlékére építette, akit egy igencsak zűrös háremi kavarás eredményeképpen kivégeztetett. Erről még egy magyar színházi darab is készült. A dzsámi az építészetrajongóknak lehet érdekes, mert a többitől eltérő stílusban készült. Továbbá a mecset komplexuma is többségében megmaradt.

Építészet: 4
Típus: Oszmán dzsámi
Turista: 2
Történelem: 3
Magyar: Ez nehéz kérdés, mert ha Szulejmán nem végezteti ki a trónörököst, akkor könnyen lehet, Magyarország történelme más lett volna.
Nehézségi szint: 2 (kicsit kiesik a fő turista ösvényektől)
Bejutás: semmi extra

Térkép

Nusretiye Camii

Ő már barokk dzsámi. Abban az időszakban készült, amikor a törökök kezdték a barokk stílusokat alkalmazni (szerintem nem áll jól nekik a barokk). Itt még megtalálható a hagyományos stílus is, ezért nagyon egyedi mecset lett.

Építészet: 4
Típus: Oszmán barokk dzsámi
Turista: 2
Történelem: 1
Magyar: nincs
Nehézségi szint: 1
Bejutás: semmi extra

Térkép

Dolmabahçe Camii

Ő teljesen barokk dzsámi. Nem szeretném lehúzni, de úgy néz ki, mint egy bécsi kávézó. Semmi nem maradt meg a török stíluselemekből. Ezért elsősorban a barokk rajongóknak ajánlott.
Az épület különlegessége (azon felül, hogy kevés barokk dzsámi van), hogy az új szultáni palota mellett (Dolmabahçe) mellett található. Kifejezetten azért épült, hogy a szultánok használják. Nincs a kertben, de nem is kell messzire menni.
Ugyan ilyen okokból a Dolmabahçe palotát látogató turisták is előszeretettel látogatják. Így aki erre jár, annak kötelező.

Építészet: 4 (én kevesebbet adnék, de meg kell hagyni, hogy szép és fényűző lett, és barokk dzsámiként fontos szerepet van. Annak ellenére, hogy ez szultáni mecset, az építész messze nem volt annyira profi, mint bármely hagyományos dzsámi-mester)
Típus: Barokk dzsámi
Turista: 5
Történelem: 5 (szultánok mecsete)
Magyar: nincs
Nehézségi szint: 1
Bejutás: semmi extra

Térkép

Páduai Szent Antal Isztambuli Katolikus Temploma

Néha egyszerűen csak az Istiklal caddesi templom néven emlegetik. A templom sok szempontból érdekes. Egyik, hogy Isztambul közepén van. Másik, hogy római katolikus, holott leginkább ortodox templomok találunk Isztambulban. Továbbá, hogy velencei stílusú, pedig a nevét egy padovai szen
tről kapta.
A templomot a helyi olasz kisebbség építette. Ma többnyire vegyes nemzetek használják. A szombati esti mise (19:00) olaszul, a vasárnapi reggeli (9:30) lengyelül, majd utána (10:00) angolul, végül pedig törökül zajlik. (Forrás: Wikipédia, nekem az a 9:30 kicsit gyanús)

Érdekesség még, hogy nem egy elkülönült épület, hanem a sétáló utcából egy lépcsőn jutunk le a kertbe.
XXIII. János Pápa 10 éven keresztül itt misézett, mielőtt pápává választották volna. Folyékonyan beszélt törökül, ezért Török pápának is nevezték. (Forrás: Wikipédia)

Építészet: 4
Típus: Velencei neo-gót
Turista: 4
Történelem: 4 (XXIII. János Pápa, és római katolikus státusza miatt)
Magyar: Egyenlőre nem tudunk, de nem lenne meglepetés. A környék tele van a magyarok nyomaival.
Nehézségi szint: 1.5 (van egy kis lépcső)
Bejutás: semmi extra

Térkép

Avia Triada Rum Ortodox Templom

Sajnos erről a rum (görög) Ortodox templomról nem tudunk semmit. Pedig Isztambul legforgalmasabb főterén, a Taksimen található.

Építészet: 4
Típus: Rum Ortodox
Turista: 2
Történelem: ? (elég nagy ahhoz, hogy a rum kisebbségnek fontos eseményei kapcsolódjanak hozzá)
Magyar: nincs
Nehézségi szint
: 1
Bejutás
: Vasárnap nyitva.

Térkép

És még mindig van folytatás! 🙂

22 Replies to “Turistakalauz – Mecsetek, templomok, zsinagógák – térképes lista 2

  1. Szia!Avia Triada Rum Ortodox Templomba nekünk sikerült bemenni. Most zárva van, de a portás (vagy gondnok) beengedett minket (és utánunk is jött egy csoport). Nemrégiben újították fel belülről, de csak egy nagyobb részét, mert egyszerűen elfogyott a pénz. Kívülről csináltam fényképeket, de belülről nem. Vaku nélkül nem lett volna értelme és pofátlan sem szerettem volna lenni.Egyébként gyönyörű belülről. Előtte én csak egyetlen ilyen templomban voltam, Szegeden a szerb ortodox templomban.

  2. Egy apró korrekcióm lenne. Úgy tudom, hogy Szulejmán apja Szelim volt, nem II Murad (azaz Fatih). Egész konkrétan, Fatih 1481-ben halt meg, Szulejmán viszont 1495-ben született.

    Egyébként nagyon jó az oldal, határozottan sajnálom, hogy azután találtam csak rá, hogy visszajöttünk Isztambulból.

    1. Mindig örülök a korrekcióknak!
      Szulejmán apja tényleg Szelim volt. Az ő apja pedig Bajazid, és az ő apja volt Mehmed. Azaz Szulejmán Fatihnak a dédunokája volt.
      Köszönöm!

      Remélem, az oldal hasznos lesz egy második Isztambul túránál! 🙂

  3. I.Selim szultán,I.Süleyman apja Çorlu városában halt meg,mely városon én már többször is keresztül utaztam.
    II.Bayezid szultán 1483-ban megkötötte a békét Mátyás királlyal,ezért is érte némiképp váratlanul a magyarokat,hogy a frissen trónra lépett Süleyman Belgrád ellen vonult.

    Én is tennék egy korrekciót. Szulejmán semiképpen sem végeztette ki az első fiát! Ugyanis Mahmud 1521-ben,9 éves korában betegség következtében hunyt el.

    Egyébként egyetértek Joe-val: „Nagyon jó az oldal”! 😀

    1. Köszönjük! 🙂

      Megpróbáltam kijavítani, hogy korrekt legyen. Az én forrásomban akit Szulejmán kivégeztet, éppen a trónörökös volt. Ebből arra gondoltam, hogy az első fia volt.

      Szóval továbbra is köszönjük a korrekciókat! Jó látni, hogy ennyi ember van itt, aki jól ismeri a történelmet! 🙂

      1. Nos,akkor elmondom,hogy Te mire gondoltál! 😉
        II.Bayezid szultán öccse volt Cem herceg,aki a trónra lépett testvére elől Egyiptomba szökött. Később Rodosz szigetén lelt menedéket. Cemnek három fia volt,közülük a legkisebb Murat. Amikor 1522-ben Szulejmán hajóhadaival Rodosz szigete ellen vonult,úgy sikerült bevenni az azonos nevű várost,hogy paktumot kötött a szigetet tulajdonló johannita lovagokkal,miszerint szabadon elvonulhatnak,ha cserébe kiadják neki Muratot és az ő kisfiát. A kiadatást követően Szulejmán mindkettejüket megfojtatta.
        Tehát a kisfiú csak unokatestvéri oldalágon lehetett volna trónkövetelő!

        Biztosan erre gondoltál,mert a kor is egyezik: mindez a mohácsi csata előtt 4 évvel történt.

    1. A görögországiak szerint az Anatóliában élő görög leszármazottak is görögök. Míg az anatóliaiak szerint ők már nagyon-nagyon régen elszakadtak az anyaországtól, és magukat rum-nak hívják.

  4. Csak el ne fogyasszák őket egy félreértés miatt. :mrgreen:

    Szépek a képek, bár nem értem, hogy tudtál többet is „építészet” 2-3-ra értékelni… Oké, hogy Neked már unalmasak, de nekem mind bejött. 😉

    1. Az ilyenek mehetnek a fórumba, vagy pedig jobb oldalt van a link ajánló. 🙂
      Fel is vettem oda az oldaladat, mert itt a válaszok között csak elveszik.

      Egyébként reklámokkal kapcsolatban az a elvem, hogyha valami jó, akkor elég nagy kiszúrás az olvasóval, ha a nevét nem írjuk le. Ugyan ez fordítva is: ami rossz, azt is írjuk le nyugodtan, persze kulturált fogalmazásban.

  5. Merhaba CyberMacs!
    A Szent Antal templomhoz:
    Szerintem XXIII.János Pápa a Szűz Mária templomban misézhetett 10 éven át (Polonezköy kerület).

    1. Az én forrásom (en.wikipedia) ezt a templomot mondja. Amikor pápa lett azért is ebbe a templomba jött el, és tartott egy misét.
      Ennél többet nem találtam.
      Nem zárom ki, hogy te tudod a helyes infót. Polonezköy egy kis falu (nagyon takaros kis lengyel falu) Isztambul közelében, ami kiesik a városból. Egy egész pápás ceremóniát oda szervezni nagyon nehéz lett volna, így lehet hogy inkább a Szent Antal templomba tartották a nosztalgiát. Oda az isztambuliak könnyebben el tudtak jutni. Utána pedig már egybemosódott az emlékekben…

        1. Pont, hogy könnyen lehet, neked van igazad
          Korunk nagy problémája, hogy bárki írhat történelmet. Már nincs amolyan elfogadott verzió, ami akár igaz akár nem, de legalább van egy hivatalos.
          Nem tudjuk egyik forrásról sem eldönteni, hogy melyik igaz, melyik nem.

  6. Szia CyberMacs!

    Nagyon rég nem kommenteltem a blogra, és nagyon le is maradtam az olvasással, de most már naprakész vagyok 😀
    Ez az oldal is nagyon tetszik, bár amikor betöltődik folyton kiír egy hibaüzenetet. Mindegy.
    Azért ide írok, mert a minap a GlobeTrekker-ben láttam Isztambulról műsort, és ott mutattak egy Rüstem Pasha nevű mecsetet, ami állítólag olyan mint a kék mecset csak kicsiben. Tényleg nehéz megtalálni? Képzeld júliusban újra megyünk Isztambulba, ugyan csak érintőlegesen, de lesz azért 1 napom a városban:))))))) Azt talátam, hogy a takácsok piacánál van. Voltál már ott? Milyen?
    M.

    1. Szia!

      Én egyszer elszórakoztam egy darabig, mire megtaláltam a bejáratot, azóta nem nehéz. 🙂
      A dzsámi itt van:
      http://maps.google.com/?ie=UTF8&ll=41.017601,28.968705&spn=0.001336,0.001915&t=h&z=19

      A neheze az, hogy a bajárat nem az Aranyszarv felől van, hanem a túloldalon, a kisutcából, ahol pedig eléggé nagy a forgalom. Egy beugró kis lépcsőn kell felmenni.
      A térképen a Hasıcılar és az Uzun Çarşı utcák kereszteződében van.
      Nem tudom, hogy valóban a tekácsoké lenne az utca, most ott inkább élelmiszeresek és papírosok vannak, meg függőágyasok. 🙂
      Itt egy kép az utcáról, a dzsámi feljáratából fotózva:
      http://www.flickr.com/photos/cybermacs/3740685320/in/set-72157621626607931/
      Talán erről a vadszőlőhöz hasónónló buja növényzetről megtalálod 🙂

      Azt én nem tudom megállapítani, hogy tényleg olyan-e, mint a Kék Mecset. Nekem egy szimpatikus kis dzsámi, ami a mérete ellenére nagyon is elegánsan néz ki.
      Képek róla:
      http://www.flickr.com/search/?q=r%C3%BCstem&w=9893763%40N08

      Örülök, hogy újra itt vagy a blogon! Már hiányoltalak! 🙂
      Képzeld! A paradicsomok csak úgy megálltak. Majdnem megérettek, de most áll az egész projekt, és nem történik semmi…

      1. Kerestem a kalauzod között, hogy írtál-e erről a mecsetről, de valószínüleg túl tekertem rajta és nem találtam bocsi. 😳 A kereső meg nem találta. (Mármint itt)
        Köszi a segítséget a bejárathoz. 🙂

        Állandó lemaradásban voltam, és így nem akartam kommentelni, mert én sem szeretem, ha valaki belecsöppen valamibe, és újra meg újra felteszi ugyan azt a kérdést, és nem tenné fel ha venné a fáradságot és átolvasná….

        Paradicsom: Ha már van színük a pariknak nyugodtan szedd le és beérik egy napos ablakpárkányon a növényeket meg dobd ki. A kövi szezont márciussal kezd el, de most majd figyelj oda a szétültetésekre. 😉

        Úúú. Nagy szervezések vannak, majd e-mailen megírom. 😉

        1. Pedig majdnem ott vagy. 🙂 Egy résszel előbb, a Mecsetek, templomok, zsinagógák első részében, középen van ez a mecset. 🙂
          De tudom, hogy blogban nehéz infót találni. Már készül egy wiki pont az ilyen problémák megoldására. Pl. az akbil, ayran, rakı szavak rendszeresen szerepelnek. De aki most érkezett, azt gondolná, hogy kínaiul beszélünk, pedig csak törökül. 😀

          Köszi, leszedem a paradicsomokat. Már hetek óta narancssárgák. De talán majd a lakás besegít. 🙂
          Jövőre a terv uborka vagy paprika. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük