Mit vegyünk az isztambuli Fedett bazárban?

Aki először jön Isztambulban, gyakran találkozik azzal a kérdéssel, hogy mit is vegyen. Aztán bemegy a Bazárba (a Fedett Bazárba), és rájön, hogy most aztán végképpen nem tudja, hogy a hatalmas választékból mit válasszon.

Hozzám is jön néha egy-két e-mail, hogy mégis, mit érdemes az isztambuli bazárban venni?

Ha a kérdés ez, akkor a válasz pedig: semmit. 🙂

A kérdés még egyszer: mit érdemes venni az isztambuli bazárban?

A bazár valaha Isztambul üzleti és kereskedelmi központja volt. Ez mára csak az arany-kereskedelemre csökkent. Az viszont úgy zajlik, mint az olvadós a sarkkörön: nagy zajjal. Az emberek – egyszerre lehetőleg három-négy telefonba beszélnek úgy, hogy próbálják túlharsogni a tömeget, de még saját magukat is. Elsőre ez úgy tűnik, mintha éppen utcai verekedés készülne, pedig csak megy az üzletelés…

 

Arany utca
Arany utca - Isztambul bazár

Tehát ez az egyetlen, ami eredeti. Minden más a turistáknak van. Persze a szőnyeg tényleg kézzel készült, tényleg akár száz évig is bírja a gyűrődés, és tényleg… de a törökök nem ide járnak vásárolni. Ahogy Magyarországon sincs minden lakásban kalocsai csipke, és a húslevest sem Herendiben szolgáljuk fel. Az igazi hungarikum az, hogy nem veszünk jegyet a BKV-ra, ugyan úgy a törököknél is az igazi turkalógikum (vagy, hogy is van ez a varázsszó) az, hogy iszunk egy jó kis török teát egy kellemes helyen, majd pedig valakinek eladunk valami olyasmit, amire neki egyáltalán nincs szüksége.

A bazár éppen ezért tele van jó cuccal, amit úgyse (vagy csak nehezen) fogunk használni.

Ezért a kérdésre, hogy mit érdemes az isztambuli bazárban venni, a válasz: semmit.

Viszont mókából, ajándékból, vagy csak dísznek rengeteg dolgot találunk. Bár ha tényleg vicces kedvünkben vagyunk, akkor vegyünk inkább egy vasmacskát ! 🙂

Lássuk, miket is találhatunk!

Fa ajándékok. Jópofa kis, és nagy dobozok között válogathatunk. Szerintem ez egy olyan kategória, amit kedvező áron (és most tényleg) törökös hangulatú valamit vehetünk. Ráadásul majdnem unisex is. Bár a lányok jobban rajonganak az ilyenekért, azért a fiuknak is bejöhet. Külön előny, hogy a repülőn ez törik össze a legkevésbé.

Ezzel ellentétben a porcelán már igazán a törékeny kategóriába esik. Leginkább akkor, ha esik. Vagy ha repül. Ezért aztán ha valakinek ajándékként vesszük, akkor előtte hívjuk fel, és kérdezzünk, miképpen zajlék éppen a házassága.

Ha még inkább kockáztatunk, akkor remek üveg tárcsakat vehetünk. A parfümös üvegcsék kicsik és látványosak, és még emberi árban is vannak. Könnyű cipelni.

Nem úgy, mint a lámpákat! Ebben üvegen kívül már fém is van. Szerencsés esetben jó nehéz. Ráadásul a lámpák becsapósak, mert akkor a legszebbek, ha tömegével vannak. A lakásunk akkor lesz igazán hangulatos, ha legalább hatvan darabot veszünk. Persze egy-egy példány beszerezni sem rossz dolog, ráadásul még ebből is jó árral jöhetünk ki.

Fedett Bazár - lámpa bolt
Fedett Bazár - lámpa bolt

 

Teás és kávés készletek. Itt már lehet szórni a pénzt. Mindkettőnél találhatunk olcsót is, meg jó drágát is. Minőségit is gagyit is. Majd az eladó mutogatja a teás poharaknál, hogy nem török el: nagy lendülettel falhoz kocogtatja őket (mi pedig szépen kérünk egy bontatlan csomagolást). Ezt viszont ne tegyük a porcelán kávés készlettel. Annak össze kell törnie, ha átkopogtatunk vele a szomszéd bácsihoz, aki nagyot hall. Persze jobb, ha ez nem derül ki. De ha az eladó azt mondja, hogy törhetetlen, akkor mindenképpen kérjünk bemutatót! A valódi porcelán törékeny!

Egyébként is érdekes a porcelánnál, hogy kb. 50 éve még az volt a minőségi, ha kínai volt. Ma pedig pont fordítva…

Textilek meg mindenféle anyagok. Ez egy jó nagy kategória. Ebből egészen jókat is találhatunk, olcsókat és drágákat is. Számtalan méret és variáció van. Kezdve a kispárnától egészen a szőnyegig. Ha esetleg sikerülne repülőszőnyeget találnunk, akkor mindig nézzük meg, mekkora súlyig van a garancia. Szerencsés esetben az összes cuccunkat és magunkat is hazaszállíthatja, így megúszva a repjegyet.

Fémáruk. Ez tipikusan az a kategória, amit a kabátzsebben érdemes a repülőre felvinni. Főleg a kétméteres kovácsoltvas gyertyatartót, ami tele van tüskékkel. A biztonsági őrök nagyon fognak nekünk örülni.
Ha nem szeretnénk sokat költeni, akkor vehetünk pl. Aladdin csodalámpát. Tehát ezek között is tudunk böngészni.

Régiségnek látszó tárgyak. Ha olcsón, vagy relatív olcsón szeretnénk valamely ismerősünket meglepni, akkor ilyen mű-régiséget vehetünk. Találhatunk minden félét, majd otthon elmondhatjuk, hogy eredeti, bizony. Keríthetünk köré (vagy internetről tölthetünk le) egy jó kis történetet, miképpen kergettek a határon műemlék-csempészésért. Turi siker!

Persze, főleg a belső bazárban, találhatunk valódi régiségeket is. Elvileg, amit ott árulnak, azt mind legálisan ki lehet vinni az országból. De a nagyobb bigyóknál, ha valami gyanús, akkor inkább próbáljunk valahol utána érdeklődni, mik is a pontos szabályok. Ha esetleg egy nagyon régi, díszes szekrényt próbálnak ránk sózni, amelyiken Hürrem szultán kézírása van itt fogsz elrohadni te cafka!, ráadásul belül még egy csontváz is van, az mindenképpen az a kategória, amit jobban körbe kell járni.

Isztambul bazárjának fő áruja mégiscsak az ékszer. Az arany, az arany és az arany. No meg az arany és az arany. De van még arany is. Mellékesen igazgyöngy, kavicsok, és ezüst meg a bandája. Ebből olyan választék van, mint a cukrászdában a süteményből.
Figyelem! Az ékszereknél nincs alkudozás!

 

Aranybol - Isztambul, Fedett Bazár
Aranybol - Isztambul, Fedett Bazár

Ha figyelmesek vagyunk, találunk olyan tárgyakat is, amelyeket a török rajongók kedvelhetnek: CD, jó kis török farmer, és persze foci mez is! (ugye Feyyaz! 🙂 )

No és ami nem hiányozhat egyetlen helyről sem, ahol turisták vannak: a turistás ajándékok (meg persze a kebab árus): Szultán-babát, mini-minaretek, és még nagyon, de nagyon sok, változatos tárgyak vannak, amik leginkább arra jók, hogy megmutassuk: mi jártunk Isztambulban!

Néhány tanács az alkudozásra:

  • Elsőnek itt egy korábbi leírás.
  • Fontos, hogy mindenképpen cseverészzünk az eladóval. Ez jelenti, hogy mi nagyon kedves emberek vagyunk (még ha a valóságban nem is).
  • Hangsúlyozzuk ki, hogy magyarok vagyunk.
  • Ha megtudtuk az árat, akkor ismét mondjuk el, hogy magyarok vagyunk. Mondjuk meg, hogy nekünk nagyon kevés pénzünk van. Meséljünk arról, hogy a válságban minden nap főhíren van Magyarország gazdasága. Legyünk büszkék arra, hogy az előző kormányunk egy hónap alatt milyen jól tönkre vágta a forintot, majd pedig az új kormány megmutatta, hogy egy hét alatt is el lehet ezt intézni. Törökországban éppen közelednek a választások, így mindenki sokkal érzékenyebb a politikára.
  • Mondjuk el, hogy már így is éveket spóroltunk erre az útra! Mondjuk azt, hogy 25 éve csak lukas sajtot eszünk, hogy így költsünk kevesebbet. Mondjuk ezt akkor is, ha esetleg még nem töltöttük be a 25-t.
  • Az eladó biztosan nagy rajongója a török szerelmes tv-sorozatoknak, így pontosan tudja, mikor kell meghatódni, és mikor kell elkezdeni sírni. Ha elég szívszaggatóan tudunk mesélni, akkor számíthatunk extra kedvező árakra is.

26 Replies to “Mit vegyünk az isztambuli Fedett bazárban?

  1. Na, aranyat nem vettem, de a porcelán-ezüst-lámpa az megvolt. Meg a szőnyeges könyvjelzők és pénztárcák, az nagyon béna dolog? De akkor is jók lesznek ajándéknak. Alkudni is sikerült, a legnagyobb hatással az volt az árusokra ha elköszöntem és kifelé indultam. Meg persze örültek ha gagyogtam valamit törökül, és ha jött a magyar-téma akkor rögtön áj mék is szpesöl prájsz for ju máj frend :)))

  2. „…és persze foci mez is! (ugye Feyyaz! :))”
    Ahogy már mondtam: legközelebb csak azért megyek be a Bazárba,hogy a fentebbieket lefényképezzem! 🙂

  3. Mi ez a baromság, hogy csak aranyat érdemes venni, bár sehol nem láttam olyan szépen kidolgozott arany ékszereket, mint ott, én minden mást megveszek úgy, hogy nem beszélik rám, csak tudom, hogy jó, tartós, kézzel készül. Egy példa csak a lámpák, amiket földhöz vágnak, és nem törik el, gyönyörűek, és nem csak arabs stílusú lakásokba illenek. A pakisztáni, indiai gyártású ruhaneműk meg még mindig tartósabbak, és olcsóbbak, mint kínai társaik. Én pl. olyan GPS-emhez vettem akksit, akkoriban még nálunk nem kapható 8gigás MicroSD memóriakártyát, rugós telefontöltőt, fillérekért, amiket ma is használok, semmi gond nincs velük.
    Nem szabad azt hinni, hogy mert erőszakosak, szart árulnak. Én nagyon ügyesen, és megalázóan lekezelem az erőszakos eladókat, csak olyantól vásárolok, aki rám se bagóz. (kis tulzással)

    Egy dolgot megkérdeznék tőletek viszont van egy fajta étel, (mint tudjuk az összes ott körüli étteremben ugyanaz a nyomtatott étlap van, csak különböző árakkal) ami qrvajól néz ki, és nagy padlizsánban sütik, de valami förtelmesen kanhús íze van. Állítólag marha.

    Ez a tanács, hogy tudassuk, hogy Magyarok vagyunk, nekünk is nagyon működött. :-)) Bár kellemetlen volt, amikor feleségemnek az utca végéről kiabált a csákó, hogy aranyoskám, meg virágom, meg ilyesmi. :-)) (csak ennyit tudott magyarul)

    1. Köszönjük a tippeket! 🙂

      Én egyenlőre nem próbáltam a lámpát összetörni, de jó tudni, hogy nem könnyű. 🙂
      Egyébként nem vackok, amiket a bazárban árulnak. Én csak azt mondom, hogy az ma már a turistákra van kihegyezve. A helyiek nagyon ritkán járnak oda. És olyan törököt is ritkán látni, akinek ilyen tradicionális tárgyai lennének a lakásában.

  4. Családtag járt ott nem rég, csak egy kendőt kértem, hogy hozzon. Nincs választék, az ezeregy éjszaka mesés kelméinek nyoma sincs, (hosszas keresgélés után sem) csak kínai HUAXING kendő…na, azt meg itthon is bárhol megkapja az ember

    Úgy csalódtam a bazárban, hogy még soha nem jártam ott. Egy török bazártól elvárná az ember a török kendőket a szivárvány minden színében.

    1. Mióta a zajlik a Válság, azóta drasztikusan megváltozott a bazár.
      Előtte is egy olyan hely volt, ahol a helyiek nem vásároltak, csak a turisták, de azért lehetett találni minőségi dolgokat is.
      Most viszont tényleg csak Kína található. De még azt sem veszik meg, hanem csak fotóznak a turisták.
      Sajnos a helyzet ugyan ez pl. Velencében is.
      Jó kendőt egyébként az Istiklal Caddesi-n lehet kapni (ott van egy bolt, Taksim felé menet a bal oldalon, eléggé a vége felé), de még Bursa-ban a selyem bazárban.

  5. Sziasztok.Engem is az érdekelne,hogy mennyibe kerül most az arany grammja Isztambulban.1991-ben voltam kint.Akkor nagyon tetszett a bazár is.

    1. Helló!

      Elsőnek ezt az oldalt ajánlom. Itt ugyanis nemcsak TL-ben, hanem Euróban és US Dollárban is láthatjuk az árakat. Igaz, az KG-s ár, de könnyebb számolni, mint TL-ból. 🙂
      Egyébként a bazárban természetesen kg-re is lehet aranyat venni. 🙂

      Ennél valamivel pontosabbnak oldal ez. Itt másodpercre pontosan lehet az árakat nyomon követni.
      Most éppen 90,896 TL az eladási ára. Ez pedig egy középárfolyamos 1 TL = 118 HUF-al 10621 Ft/g-ot jelent.
      a

  6. Hello,
    Mi szeptemberbe megyunk Isztanbulba, mar nagyon varom, a szallas kozel van a fo nevezetesegekhez. A kerdesem az lenne, hogy milyen arak vannak a bazarba? Konkretabban… gondolok en ezalatt lampakra, hamuzokra, salakra, ekszerekre… csak tudni szeretnem mennyit vigyek magammal 😀

    1. Ez nagyon függ, hogy mennyi pénzt akarsz költeni. 🙂 Leegyszerűsítve, annyi pénzt hozzál, amennyit el akarsz költeni. 🙂
      Pl. lámpát lehet venni már 15 TL (5 euró) is, de lehet venni 3000 TL-ért. Értelemszerűen a drágább az nagyobb szokott lenni. Itt pedig előjön, hogy mennyi hely van a hátizsákodban.
      Ha mondjuk kevés, akkor egyszerűen veszel egy gyémántot 600.000 euróért, és az még elfér a zsebedben. 🙂
      Amúgy kártyával mindenhol tudsz fizetni, bár akkor nehezebb alkudni. ATM is van mindenhol. Így nincs semmi gond, ha kifogysz a zsebpénzből.
      Ha viszont már a számlád is üres, akkor már tényleg bajban vagy. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük