Megszűnt a Wizz Air isztambuli járata

Úgy tűnik, hogy az olcsó hátsó ajtós turista járat, a Wizz Air, nem jár többet Isztambulba. Bár a cég azt mondja, hogy ez csak ideiglenes.

A hír a Turizmus Online-ról származik.

Wizz Air: isztambuli járat felfüggesztve!

„A charter engedélyünk június közepétől nem lett meghosszabbítva, így más lehetőség híján a Budapest-Isztambul járatot egyelőre szüneteltetjük” – tájokoztatta a Turizmus Online-t a Wizz Air.

Kérész életű volt a járat, mely menetrendszerinti közlekedésre sosem kapta meg az engedélyt a két ország légügyi hatóságaitól. Így lett belőle a 2010. decemberi 17-i indulásra fából vaskarika, menetrendszerinti, vagy állandó charter. Sok kritika érte a fapados fuvarozót török oldalról. A járat indulásának napján a török légügyi hatóság egészen odáig ment, hogy a főigazgató hivatalos levélben figyelmeztette Váradi Józsefet, a Wizz Air vezérigazgatóját, amennyiben a légitársaság nem hagy fel a charterként elindult isztambuli járatra történő jegyek közvetlen értékesítésével, jogi lépéseket tesznek – értesült akkor a Turizmus Online szerkesztősége. Ennek oka, hogy Jegyet a bérelt charterekre a gépet a légitársaságtól bérlő chartergazda vagy a vele szerződött partnerek értékesíthetnek, azt a légitársaság közvetlenül nem árusíthat. Kivételt képez az az eset, ha a légitársaság tulajdonát képezi egy utazásszervező cég is.
A Nemzeti Közlekedési Hatóság

(NKH) Légiközlekedési Igazgatósága mást kifogásolt. Tőlük decemberben megtudtuk: a Wizz Air még korábban uniós úti célok tudomásulvételét kérte az NKH-tól. Ezek közt bújt meg a Sabiha Gökcen-i járat is, mely az EU-n kívül esik. Emiatt a Nyitott Égbolt elvén működő uniós gyakorlattal ellentétben nem elég a két érintett ország légügyi hatóságainak jóváhagyása, hanem ahhoz az államok közötti légügyi egyezmény módosítása szükséges. A tévedést az NKH munkatársai akkor jelezték a társaság felé, tudomásukra hozva, hogy a menetrendszerinti isztambuli járatot a hatóság nem hagyja jóvá.

Válaszképpen a Wizz Air arra jutott, hogy állandó charterként üzemeltetné a járatot. Ez fából vaskarika, vagy állandó, menetrendszerinti járatot üzemeltet valaki, vagy alkalmanként közlekedő, többnyire utazásszervezőknek bérbe adott chartert – közölték az NKH-nál.

Arnold Ferenc, az NKH Légiközlekedési Igazgatóságának megbízott igazgatója még decemberben mondta: az ügyben folyik a konzultáció a légitársaság, a hatóság, a minisztérium valamint a török fél között. Szerkesztőségünk megtudta: hazai részről megvan a nyitottság, de sok múlik a török félen.

Ugyanakkor a Wizz Air szerkesztőségünknek csütörtökön eljuttatott közleményében ekképp fogalmazott: „Az utat 2010 decemberében indítottuk, kezdetben charter engedéllyel. Azóta többször kértük az illetékes hatóságoktól a menetrendszerinti járat-kijelölést, de a kezdeti pozitív visszajelzések ellenére, ezt a mai napig nem kaptuk meg.” Ezt az engedélyt –tudtuk meg – a társaság június közepétől nem tudta meghosszabbítatni.
Hazánk és Törökország között

a menetrendszerinti, polgári légi forgalmat a hatályban lévő 1968-as kétoldalú légügyi egyezmény szabályozza. Ennek értelmében a magyar részről kijelölt, a másik fél által jóváhagyott menetrendszerinti fuvarozó egyelőre a Malév. Ugyanakkor az egyezmény 3. cikkeje nem zárja ki a lehetőségét több légiközlekedési vállalat kijelölését a menetrendszerinti forgalomban… Amennyiben abban a felek egyetértenek, de kiköti, hogy a kérdéses társaságnak vagy a kijelölő szerződő fél – azaz a magyar vagy török állam, vagy a szerződő államok polgárainak tulajdonát kell képeznie. A Wizz Air-t emiatt éri bírálat mondván, hogy a magyar üzemelési engedéllyel, de amerikai tulajdoni háttérrel, genfi székhellyel és a Nagy-Britanniához tartozó Guernsey szigetén bejegyzett fapados a fenti kritériumoknak nem felel meg maradéktalanul.

A Turizmus Online értesülései szerint májusban a két ország az egyezmény felülvizsgálatát kezdeményezte. A megbeszélések során döntés született a járatok országonként heti 10-re növeléséről. Októberben a felek tovább folytatják a tárgyalást, melynek alkalmával ismét terítékre kerülhet a Wizz Air ügye. Addig is: „Továbbra is megteszünk mindent, hogy Budapest és Isztambul között repülhessünk” – tájékoztatott a légitársaság.

Kicsit jobban körbenézünk, kiderül, hogy a probléma már az előtt létezett, hogy az első Wizz Air gép leszállt volna Isztambulban:

Jogi lépéseket fontolgat a török légügyi hatóság a Wizz Air ellen, amennyiben nem hagy fel a végül charterként működő isztambuli járatára történő közvetlen jegyértékesítéssel – számolt be a Turizmus Online.

A török légügyi hatóság főigazgatója hivatalos levélben figyelmeztette a Wizz Air vezérigazgatóját, amennyiben a légitársaság nem hagy fel a charterként elindult isztambuli járatra történő jegyek közvetlen értékesítésével, jogi lépéseket tesznek.

Jegyet a bérelt charterekre a gépet a légitársaságtól bérlő chartergazda vagy a vele szerződött partnerek értékesíthetnek, azt a légitársaság közvetlenül nem árusíthat. Kivételt képez az az eset, ha a légitársaság tulajdonát képezi egy utazásszervező cég is, mint a Malév-Malév Air Tours vonatkozásában.

A Wizz Air pénteken debütáló, Isztambul Sabiha Gökcen repülőterére közlekedő járata sajnálatos módon december 17. péntekig sem kapta meg menetrend szerinti járat indításához a két ország légügyi hatóságainak engedélyét, így az charterként repüli a két város közötti útvonalat.

A légitársaság kommunikációs ugyanakkor azt mondja: „Az érintett hatóságok minden szükséges engedélyével rendelkezünk. Az iparági gyakorlat szerint a Budapest – Isztambul járat technikailag charter besorolás alá esik. Jegyeket a wizzair.com-on, vagy partnereinken keresztül lehet vásárolni.”

Az ügy előzménye, hogy a Wizz Air még korábban uniós úti célok tudomásulvételét kérte az NKH-tól. Ezek közt bújt meg a Sabiha Gökcen-i járat is, mely az EU-n kívül esik. Emiatt a Nyitott Égbolt elvén működő uniós gyakorlattal ellentétben nem elég a két érintett ország légügyi hatóságainak jóváhagyása, hanem ahhoz az államok közötti légügyi egyezmény módoítása szükséges.

A tévedést az Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) munkatársai jelezték a társaság felé, tudomásukra hozva, hogy a menetrendszerint isztambuli járatot a hatóság nem hagyja jóvá.

Válaszképpen a Wizz Air arra jutott, hogy állandó charterként üzemeltetné a járatot. Ez fából vaskarika, vagy állandó, menetrendszerinti járatot üzemeltet valaki, vagy alkalmanként közlekedő, többnyire utazásszervezőknek bérbe adott chartert – közölték az NKH-nál.

Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a hazánk és Törökország között hatályban lévő 1968-as kétoldalú légügyi egyezmény értelmében a magyar részről kijelölt, a másik fél által jóváhagyott menetrendszerinti fuvarozó egyelőre a Malév. Ugyanakkor az egyezmény 3. cikkeje nem zárja ki a lehetőségét több légiközlekedési vállalat kijelölését a menetrendszerinti forgalomban.

A Wizz Air honlapján körülbelül november végéig az isztambuli járatra foglalva jól látható módon szerepelt, hogy a járat indítása a két kormány közti megállapodás függvénye. A figyelmeztetés lekerült, az azonban nem szerepel.

A pénteki beszámolók alapján a járat nagy népszerűségnek örvend; a december 17-i gép majdnem tele, több mint 160 utassal repült el a török metropolisz ázsiai oldalán fekvő Sabiha Gökcen-re és rendben vissza is érkezett a Ferihegyre.

A hírt itt találtuk, még decemberből való.

Amit még tudunk, hogy ez (egyenlőre) nem zavarja az antalyai utakat. Reméljük, úgy is marad.

Továbbiak itt, az Isztambul fórumban

13 Replies to “Megszűnt a Wizz Air isztambuli járata

    1. Szerintem ez nem a papírokról szól.
      Sokkal inkább valami olyasmi lehet a háttérben, hogy a Wizz Air összeveszett egy helyi kebabárussal, annak pedig van egy rokona a jogi részlegen…
      Mindkét ország olyan, hogyha akarja, akkor találnak megoldást a jogi problémákra.
      Minden esetre jó hír, hogy a Wizz Air a cikkekben a szüneteltet szót használja, míg a honlapon egyáltalán nem szerepel. Ez azt súgja nekem, hogy akarnak megoldást.

  1. Nagyon sajnálom, hogy megszűnik az egyetlen normális járat amivel tisztességes áron lehetett lejárni.
    A cikk tele van gusztustalan hazugságokkal és csúsztatásokkal, tipikus píár írás. Védi a malév érdekeit, amely soha nem is akart versenyezni, utast kiszolgálni, és bizonyítja egy magyar hatóság impotenciáját és azt, hogy menyire szemét dolog ilyen naplopó és kerékkötő szervezeteket fönntartani.
    Az eredmény az, hogy most megint – és a Sky halála után ismét – fényévekre kerültünk a világ (szerintem) legjobb városától. Pedig milyen egyszerű is volt fölkelni, fölülni a 6.10-es gépre, és a reggeli komppal átugrani Emin ömübe…
    Nem baj, azért blogolj tovább CyberMacs.

    1. Bevallom őszintén, hogy éjjel 2-kor írtam a bejegyzést, és már nagyon ágyba akartam menni, mert Árpi baba 6-kor ébreszt, addig valami tömörebbet is akartam aludni… Így örültem az első cikknek, amit találtam (másodikat nem is találtam). Azt is bevallom, hogy álmosan a felét sem sikerült megérteni, a másikat pedig felfogni.

      Sajnos nem sikerült személyesen is kipróbálni, hogy a Wizz jobb-e, rosszabb-e vagy csak másabb, mint a Malév. Azért a 30kg-s poggyász nem lett volna rossz. Az ismerősöknek jó tapasztalatai voltak róla. Leginkább az, hogy leszállás után hamar kint vannak a reptérről.
      Saját tapasztalat annyi, hogy sokkal könnyebb kocsival kint várakozni, mint az Atatürk reptérnél, hogy a rendőrrel el kell hitetni, hogy nem álltam meg, csak lassítottam (ezt elég nehéz 40-60 percen keresztül, amikor a rendőr nem lát, akkor pedig visszatolatni, de óvatosan).

      Úgyhogy végül nem tudom se azt mondani, hogy jaj de kár, se pedig, hogy hurrá. Azért a reggeli komp még megvan. 🙂

      A Malévvel szerintem az a baj, mint minden más régi óriáscéggel (pl. MÁV): amikor a demokráciánk még friss volt, tele lelkesedéssel, akkor kellett volna az egészet bezárni, és új alapokról, új emberekkel, új gondolkodással újraindítani. Ma már nem hiszek benne, hogy egy ilyen megoldás sikeres lenne, mert már mindenki csak azt nézi, hogyan tudna hasznot húzni egy-egy ilyen üzletből.
      Ráadásul az, hogy az egész légiközlekedés fel lett darabolva különböző cégekre, csak drágábbá tette.

      A jó hír, hogy én biza blogolok tovább. 🙂 Majd írok a kompról is. 🙂

  2. Én nagyon szomorú vagyok, mert pont mostanában akartam megvenni az olcsó repjegyemet Isztambulba, a Malévos jegy azért nem az a bármikor beszerezhető kategória (nekem). A Malévval egyébként is sok bajom volt, pl. hogy a normál árú jegy mellé olyan túlsúlydíjat számolnak fel, ami az Isztambulba utazáskor még csak a jegy árának a fele volt, visszafelé jövet pedig pontosan ugyanannyi, amennyibe a jegyem került. Pedig fél évre azért már költözni kell…. Persze, ha az ember csak nyaralni megy, még mindig olcsóbb, mint a Turkish Airlines, de ha az embernek több a cucca vagy kevesebb a pénze, akkor a Malévval adódhatnak gondok…

    1. Ezt én is tapasztaltam, hogy a túlsúly simán meghaladhatja a jegy árát. És ehhez nem kell akciós jegy sem. Én sokat gondolkoztam, hogy veszek még egy jegyet, és úgy utazom ki. Egyébként is extra olcsó jegyem volt. 17e. De retúr, különben a csak oda 75e lett volna…
      Néha a THY is tud olcsóbb lenni, mint a malév. Mi már kétszer azzal mentünk.

      De tény ami tény, hogy az nem oké, ha Európa két fővárosa között csak két légitársaság repít, és azok is csak 6x hetente, és a gépek is olyan kicsik, mint egy minibusz…

      1. Nekem a volt lakótársam, aki és Isztambul és Berlin között ingázik folyton, azt mondta, a THY azért jó, mert drágának drága, de legalább annyi cuccot viszel, amennyit akarsz. (Halkan teszem hozzá, hogy és még enni is adnak, de még milyet!) A múltkor pl. a bőröndje mellett egy székkel indult neki, és amikor megkérdeztem, hova teszi, azt mondta, felviszi a gépre. Nem tudom, sikerült-e neki, de gyanítom, hogy igen. 😀

  3. Én nem sajnálom őket egyáltalán, a sok eldugott rejtett feláraikkal kb. semmivel sem voltak a végén olcsóbbak egy átlagos turista számára mint a többi társaság.

    Ja, én a cikk tartalmát like-olom 😀

    1. Köszönjük! 🙂

      Most, hogy jobban belegondolok, nálunk eddig a THY vezet, mint minőségi repülés. Nem is azért, mert szendvics helyett kebabot adnak a gépen, hanem az egész hozzáállás. Nem küldenek el a fenébe, mert egy kicsit túlléptem a súlyhatárt. Meg ilyenek. Sokkal emberségesebben kezelnek, mint a Malév.
      Bár őszintén megmondva nekem az egész repülési ceremónia az, ami idegesít. A kapuk, a sok várakozás, az összedobált csomagok, stb…stb… Valahogy nem érzem azt, hogy én vagyok a vevő, aki fizetett egy szolgáltatásért. Sokkal inkább egy megtűrt személy. Ehhez jön még hozzá, hogy egyáltalán nem élvezetes a repülés azokban a szűk helyeken.
      Maradok a siklóernyőzésnél. 🙂

  4. Himm hát ez érdekes hír. (Nem is tudom milyen szmájlit kéne ehhez írni…) Én eddig nem repültem a wizz-el, de pont most lett volna esedékes… mivel a Malévnál sajna éppen nincs most akció. Amúgy kövezzetek meg, de nekem eddig még semmi gondom nem volt a Malévval (kopp kopp kopp).
    3x voltam velük eddig Türkiye’de és abből 2x sikerült elcsípnem az akciót (tehát oda-vissza 26600 jó magyar pénz). Igaz, hogy 23 kg a határ, de ehhez jön még a 10kg-s kézipoggyász + a laptoptáska, amit le se mérnek, be se számolnak (na ez nekem szokott lenni 8-9 kg 😀 ). Szinte mindig úgy utaztam (főleg visszafele), hogy volt 3-4 kg túlsúlyom, amire egy szót sem szóltak… Meg ugye kaját meg piát is adnak Malévék (kb olyan szintű a kiszolgálás, mint a török távolsági buszokon 🙂 ). Ráadásul még a járatok is emberi időben indulnak, nem kell már előtte nem feljönnöm Bp-re, hogy hajnalban repüljek. Persze akció nélkül tud kicsit húzós is lenni az ár az is igaz…

    Jah, amúgy valaki nem megy esetleg Törökországba most június végén autóval ahova betársulhatnék? Mehetek nyári egyetemre 2 hónapot és valahogy ki kell jutnom júli. 2-ig. 🙂

  5. Nagyon sajnalom mert en isztanbulda rendszeresen jartam wizzairrel nem mindegy 10.000fter vagy 70000fter mas iradoval. lehet hogy wizzair szigoru kg. Tema stb. De könjörgöm olcso es idöbe otvan nem ertem miert mindig a jot megszüntetik innen wizzair igazgatoja varadi urnak szolalni szeretnem varadi ur kerem minhamarab oldjanmeg ez ta isztanbuli jarati problemat rengetek ember ujra szeretne utazni wizzairrel super volt minden varunk üdv.

    1. Én találkoztam több petícióval is, hogy állítsák vissza az Isztambul-Budapest járatot. De nem tudom, ez mennyit segít. A Wizz biztosan jobban látja, hogy mennyien is vannak a tényleges utasok (a szeretnék menni és a megvettem a jegyemet között valószínűleg lényeges a számbeli különbség).

      E mellett ha megnézzük az idei híreket (elég csak azt, amik átcsordogáltak külföldre is), akkor 2016 nem fog felkerülni az Amire büszkék vagyunk táblára. Ez pedig visszaveti a turistákat is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük