Török nyelvkönyv ajánló: Török örömmel

A blogban, és a fórumban is többször előforduló téma, hogy hol találunk olyan nyelvkönyvet, ami segíthet a török nyelvtanulásban.

Többször is felbukkant egy könyv, ami tényleg használható, és amelyik végre magyarul mutatja meg a török nyelvet. Most megkerestük a török nyelvkönyv íróját, hogy mutassa be nekünk. 🙂

Török örömmel nyelvkönyv
Török örömmel nyelvkönyv

Üdvözlök mindenkit nagyon sok szeretettel! Az én nevem Kubista Márk Bálint. Sok szeretettel ajánlom Török örömmel 1 tankönyvemet, és a ráépülő munkafüzetet, hiszen modern, felvilágosító, és inspiráló, szóval mindent megad ahhoz, hogy olvasója és böngészője megtanulhassa saját anyanyelvén – azaz magyarul – a csodálatosan csengő, magánhangzó harmóniákkal telített török nyelvet egészen az alapoktól előközépfokú szintig. Én azért szoktam az előközépfokú szint kifejezést használni, mert azon felül, hogy ne lehessen eladni a vásárban az embert azért jóval bőségesebb és színesebb információkkal lát el bennünket olvasása, majd megtanulása során/után.

A könyv 117 oldalon keresztül kalauzol el mindenkit a török nyelv forgatagában, és 4 fejezeten belül 17 lecke bújik meg. A témakörök szerintem egészen magukért beszélnek: üdvözlés és bemutatkozás, az idő kifejezése, foglalkozások és a család, egy szokványos napunk, az én szobám, iskola és a tanulás, az állatok világa és a gyümölcsök, a ház körüli munkák, Törökország, Mit csináltál tegnap, utazás, sport és a testrészek, útbaigazítás, Holnap mit csinálsz, vásárlás és fizetés az áruházakban, étterem és rendelés, szórakozás és kultúra. Egyértelműen kiderül, hogy próbáltam a mindennapi életre koncentrálni, és nem olyan tipikusan tárgyilagos lenni. Aki az én könyvemből tanul és ráadásul nálam, azok az emberek mind egy nemzedék tanulói. A tanóra alatt figyelünk egymásra, beszélgetünk, írunk, olvasunk. Egy lecke nem csupán csak egy lecke, hanem egy történet része. A könyv elején majdnem minden szöveg kap magyar magyarázatot is, de ahogy nehezedik, és közeledünk a vége felé, eltűnnek a magyar hozzászólások a szövegek mellől, hiszen mindenki meglátja majd, hogy úgy igazán nincs is rá már szükségük. Minden egyes lecke végén találhatóak nyelvtani összefoglalók magyarul, majd feladatsorok gyakoroltatják a szóban forgó lecke elemeit. A feladatokhoz természetesen a könyv végén hozzácsatoltam a megoldókulcsokat, ahol a tanuló „le tudja csekkolni”, hogy helyesen válaszolt-e. Sok a kreativitást megcélzó feladat. (Erre direkt nagy hangsúlyt fektettem) A szavaknál legtöbb esetben van képi ábra is, amely segít a memorizálásban.

A könyv különlegessége és egyedisége a legvégén található plusz nyelvtani összefoglaló, valamint a többoldalon keresztüli szószedet. (erre is nagy hangsúlyt fektettem, mert fontosnak találom nagyon)

A munkafüzet (61 oldalon) abszolút a könyvre épül, tehát a könyvben lévő leckéket követi végig. Mivel munkafüzet, bőségesen tartalmaz feladatokat. Próbáltam arra koncentrálni, hogy ez se legyen teljesen egy megszokott munkafüzeti forma. A feladattípusok: szövegmegértés után 1. abcd 2. rövid tartalom leírása 3. igaz vagy hamis 4. szavak körülírása, szó és mondat formálás, kép leírása (a munkafüzet is tartalmaz képeket), két oszlopban lévő mondatok összepárosítása, olvasás utáni megértés, válasz találása magyarul vagy törökül, társalgásra ösztönző témakörök, egyszerű levél megírása. A munkafüzet végén ugyancsak rá lehet bukkanni a feladatsorok megoldásaira.

Biztos vagyok benne, hogy sokaknak felkeltettem az érdeklődését. Sőt, már a múltban is megmutatkozott, hogy igenis van erre a két könyvre szükség, hiszen egyedi (magyar nyelven tanítja a törököt), és tényleg tanulásra inspirál, és úgy érezzük, hogy igazi szórakozás maga a tanulás. Nagyon nagy haszna lesz belőle annak az embernek, aki tényleg örömmel forgatja lapjait.

Én magam is nyelvtanárként végeztem, tehát tudom jól, hogy mire van szüksége egy tanulónak. Mivel mindenki más és más, nem kell csüggedni, ha egy kifejezés nem azonnal rögzül az agyunkban, majd sok gyakorlással és ráfordított energiával előbb vagy utóbb (elárulom, hogy inkább előbb) sikerülni fog. Törökországban sokat jártam, keltem, és éltem. A gyönyörű isztambuli törököt beszélem, és elsajátítottam a török nyelvet kívülről és belülről egyaránt. Ezért éreztem azt, hogy ideje, hogy megszülessen eme két könyv, amely valóban törököt tanít örömmel. Ez a két könyv a Török örömmel 1 nyelvkönyv, és munkafüzet.

A könyveket e-mailben tudjátok Márktól megrendelni (marko_kubista@yahoo.com). A könyv ára 8500 Ft, a munkafüzet pedig 7500 Ft. Budapesten akár személyesen is, vidéken postai úton tudjátok megkapni. A részleteket beszéljétek meg Márkkal!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük