Rákóczi sír(helye) Isztambulban

II. Rákóczi Ferenc (egyik) utolsó kérése az volt, hogy ha már haza nem mehet, akkor legalább anyja, Zrinyi Ilona mellett temessék el Isztambulban.

És így is történt. Az egykori fejedelem 1735 április 8-án halt meg, és június 6-án vitték át Konstantinápolyba.

Végül mindketten, anya és fia, 1906 október 29-én „hazamentek” Kassára. De mint tudjuk, nemsokkal később ez a város is külföldre került, viszont a templom, az egykori sírhely ma is itt áll a Boszporusz partján.

Szent-Benedek templom
Szent-Benedek templom

A Saint Benoît, vagy Szent-Benedek templom Isztambulban, Karaköy városrészben található, Európa legvégén. Ez után már csak a kebabárus van, és a Boszporusz. Ide került Rákóczi teste (egy része Rodostóban maradt, míg a szívét Párizsba vitték), mégpedig azért, mert Zrínyi Ilona már itt volt. Ő pedig valószínűleg azért került ide, mert jó kapcsolataik voltak a franciákkal, a Szent-Benedek templom pedig francia volt akkoriban. És ma is, csak az változott időközben, hogy melyik egyházi rend.

A templomot 1427-ben építették, még a genovaiak. Mindez még azelőtt volt, hogy a török elfoglalták Isztambult (1453), de nem túl sokkal. Így az itáliaiak nem sokáig annak, hogy van egy hű de nagy (és nyáron hű de hűvös) épületük. Ráadásul a hódítás után a genovaiakat kirakták a városból, a megüresedett templomon pedig összevesztek, kié is legyen. A „harc” egészen Szulejmánig tartott, aki jobbnak látta, hogy inkább mecset legyen az épületből. De valahogy mégsem ez történt, hanem helyette galatai spanyol kolónia (ilyen is van ám!) kapta meg. Ennek ellenére Zrínyi idejében már a franciák kezén volt, így érezhető, a kinél-van-a-templom játék korán sem ért végett.

Idővel (1783) egy iskola is került a templom mellé, ami szépen, lassan növekedett. Ma a templom az iskola tartozéka. Mégpedig nagyon izgalmas módon. A bejárat ugyanis egy modern iskolaszagú folyosóról történik, ahol csak a régi kapu árulkodik róla, hogy itt bizony nem a tanári iroda található (itt a felsőbb uralkodóval lehet beszélni, és könyörögni a jobb osztályzatért).

Bejárat a templomba, mindjárt a kapcsolószekrény mellett
Bejárat a templomba, mindjárt a kapcsolószekrény mellett

Bent meglepően hangulatos kis templomot találunk, amin érződik a történelem. Ami szerencsére ez esetben a nem a megszokott viharosságával zajlott. De azért zajlott.

Szent-Benedek templom
Szent-Benedek templom

II. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona ma már nincs itt. Viszont a templom jobb oldalán megtaláljuk az emléktáblát.

Saint Benoit Latin Katolik Kilisesi

Sajnos a templomba nem egyszerű bejutni. Mégiscsak magánterületről van szó. Lehet, hogy sikerül a portással megállapodni. Vagy pedig akkor jöjjünk, amikor az Isztambuli Konzulátus szervezi az évi Rákóczi emlékmisét: április 8-án.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük