Csípős szósz

Május 1-re való tekintettel a mai menü a vörös csípős szósz lesz.

Mégpedig a kenyérre kenhető!

Csípős szósz
Csípős szósz

A képen látható csípős szósznak az a neve, hogy muhteşem, azaz nagyon jó. A kis emberke pedig mindent elmond erről a finomságról, amit leginkább kenyérre érdemes kenni.

A török neve egyébként salca. Pontosabban kenyérre kenhető, azaz Salcalı Ekmek Sürmesi. Tehát ilyen néven érdemes kérni a bazárban, vagy bárhol máshol, ahol házi készítésű finomságokat lehet fellelni.

A csípős szósz valójában paradicsom és paprika (természetesen csípős) sűrítmény keveréke rendesen megfűszerezve. Na de lássuk, miből is áll egy ilyen finomság, ha esetleg otthon szeretnénk elkészíteni.

  • 1 kg paradicsom és paprika sűrítmény keverék. Ezt lesz a legnehezebb otthon beszerezni. Ez esetben nem jó, ha Erős Pistával kísérletezünk, mert az túl sós lesz. Így másképpen kell megoldani. Ha valakinek van ötlete, léci írja meg! Törökországban akár 50 kg-os kiszerelésben is árulják.
  • 10 gerezd fokhagyma. De szerintem ajánlott feljebb vinni a mennyiséget. A szósz miatt egyébként sem ajánlott túlzottan távol menni a kis csempézett szobácskától, így nyugodtan pakolhatunk bele foghagymát bőven. Nem ma fogunk vendégségbe menni, vagy ha igen, úgyis magunkban fogunk ücsörögni.
  • 1 csomag petrezselyem. A zöldeket lehet tovább pakolni, pl bazsalikom, kakukkfű, és még ki mit szeret.
  • 1 közepes kanál római kömény. Lehet (magyar) réti kömény is.
  • 2 közepes kanál fekete bors. Ez azért ütni fog! 🙂
  • 2 közepes kanál pirospaprikapor. Ha nem sikerült eddig erőssé tenni, akkor itt behozhatjuk a lemaradást! 😉
  • 1 ivópohár olívaolaj. Nincs pontos infó, mennyi is az ivópohár. Valószínűleg 200 ml. De ez függ a szósz állagától is. Ne legyen túl híg, bár annak is megvan a varázsa. 🙂
  • Extraként még diót szoktak beleszórni.

Ez az alap szósz. Lehet még próbálkozni vöröshagymával, és további zöld fűszerekkel. Bár a legjobb török recept amit találtam ezt írta:

Tegyél bele a szószba amit csak akarsz, majd keverd össze!

Ezzel pedig nem lehet vitatkozni! 🙂

Csípős szósz
Csípős szósz a kenyéren

Ha mindent jól csináltunk, a kenyér tetején így fog kinézni. Nyam!!! Legalább 1 napig hagyjuk a hűtőben állni.

4 Replies to “Csípős szósz

  1. Azért vannak jelentős pontatlanságok a receptben, főleg az otthoniak számára!
    Ime:

    1 csomag petrezselyem …..node magyar csokor (5-6 szál, 80Ft), vagy török csokor (akkora mint a TESCO 1 heti teljes petrezselyem készlete, 0.65TL=80Ft)

    1 közepes kanál …..de melyik fajtából? Çorba kaşağı, tatlı kaşağı, çay kasağı ….nem is beszélve arról, hogy ez utóbbi más méretet jelent itt, mint otthon 🙂

    Na és a piros paprika por…..abból is van a safranbolu-i, ami mellett a chili szégyenkezve elbújhat ……meg van a halvány tégla színű „török édes-nemes”

    …..szóval megyek inkább a piacra, megveszem készen 🙂

    1. Sajnos a receptet nem tudtam tesztelni, mi is a piacról vesszük. De igen, a petrezselyemből többet érdemes belerakni. De az is igaz, hogy a törökök többet használnak, mint a magyarok (szerintem).
      A kanál, mint sima mértékegység, már tényleg húzósabb. Eredetileg tatlı kaşik volt, ami az édességes kanál. De hirtelen nem ugrott be, annak mi a magyar neve. Gondoltam, egy közepes csak jó lesz. 🙂
      Nos, a piros paprika viszont olyan dolog, amiből mindenki ízlés szerint választhatja ki, mennyire legyen vad. 😀

  2. A tatlı kaşağı, vagyis az édességes kanál az, amit magyarul teás kanálnak nevezünk.
    A törökök teás kanala pedig a magyaroknak a kávés vagy mokkás kanál.
    Még szerencse, hogy a levest ugyanakkora kanállal esszük 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük