Magyar turistáknak vízummentes lesz Törökország?

Egyenlőre még a magyar oldalon is dolgoznak az ügyön, és a törökök is gondolkodnak rajta. De legalább erősen gondolkodnak egy vízumkönnyítésen.

Jelenleg úgy működnek a törökországi vízumok, hogy a határon (pl. reptéren) egy röpke sorbanállással kapunk egy szép matricát, amit mindjárt be is ragasztanak az útlevébe. Ezért cserébe 15 Eurót kérnek. Mi pedig 90 napot (pontosabban 3 x 30-at, de ez még mindig homályos) maradhatunk az országban, majd pedig 90 napon az országon kívül vagyunk kénytelen várakozni (az időt el lehet ütni olyasmikkel, mint pl. munkahelyen dolgozni, családot nevelni, stb…).

A 90 nap (3 x 30) pedig bőven elég arra, hogy egy turista megnézze a Kék Mecsetet, az AyaSofya-t, és négyszer is eltévedjen a bazárban.

Úgyhogy igazándiból nincs túl sok abrakadabra ebben a vízumban. A határon nem kérdeznek tőlünk semmit, és mindez csak pár perc. Apró kellemetlenség.

Más a helyzet akkor, ha nem „egyszerű” turistaként érkezünk az országba. De az már egy másik történet.

Most viszont tárgyalások kezdődtek, hogy ez az egyébként sem túl bonyolult procedúra még egyszerűbb legyen. Sőt! Ha sikerrel jár az alkudozás, akkor esetleg meg is szűnhet a vízumkötelesség a magyar állampolgárok irányába.

A török fél azt mondja, hogy gondolkodik az ajánlaton. Mégpedig erősen gondolkodik. Ez persze érhető. Törökország nem egyformán kéri a vízumot az EU ország lakosaitól. Németország pl. teljes vízummentességet élvez. Ami valószínűleg nemcsak azért alakult így ki, mert több generációnyi török él ott, hanem mert jellemzően a német turista úgyis szórja a pénzt. Így nem igazán számít sokat az az összeg, amit a határon pluszba befizet.

Ezzel szemben az tipikus magyar turista otthonról hozza a szalámit, a legolcsóbb hotelben lakik, és mindent megtesz, hogy a lehető legkevesebbet költse. Ha lehet, inkább ingyen utazik a hajón, ha nem lehet akkor pedig inkább átússza a Boszporuszt, mintsem fizessen. Ha pedig a magyarok vízummentesen mehetne be Törökországba, akkor jó eséllyel nem fogja az így megtakarított pénzt ott elkölteni.

Tehát egyenlőre nem tudni, mi lesz a vége, és mikor. Lehet, hogy Magyarország megkapja a teljes vízummentességet. De az is lehet, hogy csak kedvezőbb árra számíthatunk. Esetleg semmire.

De bárhogy is legyen, ez csak a sima turista vízumra vonatkozik. A további verziók, mint munkavállalás, tanulás, kutatás, sport, házasodás, ottlakás, stb… nagy valószínűséggel külön engedéllyel fog működni.

Forrás: Turizmusonline

3 Replies to “Magyar turistáknak vízummentes lesz Törökország?

  1. Nincs is szükség rá… Scanneljék be az útlevelet, aztán ennyi. Ha a turista pénzt akar költeni, akkor úgy is fog. Ha a török állam nyerészkedni akarna, akkor gyakoroltassa a számlaírást a bazárban… 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük