Egysínes vonatok Isztambulba

2013. októberében került elő egy térkép, milyen metróvonalakat terveznek Isztambulba a következő évekre.

Ott csak érintőlegesen, de feltüntették a térképre az egysínes vonatokat is, amelyek 2019 után lesznek készen (az után az általános matematika szerint (ami nem egyezik sem a közgazdasági, sem a politikai, sem a bankok ennyivel tartozik kedves ügyfél matematikájával) lehet 2020, 2021, 2050, 2300, de még a 8413 március 22. is 2019 utánra esik).

Megpróbáltuk összeszedni, mik is a tervek az egysínes vonatokra Isztambulban.

Egysínes vasút (Sydney)
Egysínes vasút (Sydney) – Forrás: Wikipédia

Isztambulban, mint minden nagyvárosban, komoly probléma a közlekedés. Bővíteni nem nagyon lehet, mert jobbra-balra már elfogyott a hely. A lefele jó megoldásnak tűnik. Nemcsak azért, mert abba az irányba bőven van hely (legalább 30-40 km de akár 12756 km, ha sikerült a kínaiakkal megállapodni a felosztásban), de legalább még nem is látjuk, így nem rondítja el a városképet. Nem zavarja a madarakat, és a macskák is nyugodtan tudnak aludni. Csak a vakondok lesznek frászban…

Igen ám, de attól még, hogy nem látjuk, a lábunk alatt nagyon sok minden van. Ha csak a legalapvetőbbeket vesszük, mint víz, villany, csatorna, stb… az is komoly hálózat, de akkor még ott vannak a történelmi emlékek. Kezdve az elfelejtett vízvezetéktől az elfelejtett elásott gázszámláson keresztül az elfejtett városig (Anatólia belsejében számos földalatti város található, főleg Nevşehir (Kappadokya) környékén ). Vagy ami még régebben volt…  Ez a Marmaray építésénél is kiderült. Ott a mérnöki kihívásnak számító tenger alatti alagutat hamar tud tudták építeni, míg a szárazföldön még évek múlva is újabb és újabb régészeti leletek kerültek elő.

Így már egészen jó ötletnek tűnik a metrót inkább a levegőbe építeni (törökül egyébként is havaray a neve, ami levegővonatot jelent). És egészen biztosan gyorsabban el is készülhet.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy azért könnyű dolguk lesz a tervezőknek, és építőknek. Ugyanis ott, ahol tényleg szükség lenne rá. Ott szűkek az utcák, és folyamatosan az UNESCO-ba lehet botlani. Lesz itt még móka bőven! 🙂

A mostani metrótervek előtt nem igazán lehetett hallani egysínes vonalakról. Nem is nagyon találtam konkrétumokat. Isztambul nem egy olyan város, ami kifejezetten csábítaná az emeleten haladó vasutat. Hiszen ahol tényleg izgalmas lenne, az a történelmi belváros. De ott ugyebár nem megoldható. Máshol pedig kevésbé van rá igén. Így ez a projekt nagyon mellékvágányon futott idáig.

Idáig. De talán majd most! 🙂

A legkorábbi tervet 2002-ből találtam. Akkor a Hürriyet újságban jelent meg cikk, miszerint Bakırköy (Atatürk reptér közelében) központjából lenne egy egysínes vonat a közeli kikötőbe.  A táv 3,2 km hosszú, a földtől legalább 5 m magasan haladt volna. Mindezt 1 év alatt készült volna el. A környéken élő ismerőseim mind (mind a 2 db) azt mondják, hogy nem egyszerű kijutni a tengerpartra, így jó lett volna ha ez megépül.

Viszont sajnos a mostani térképen ez a vonal már nem szerepel. Helyette az Atatürk reptérről a másik irányba, a szárazföld belseje felé épülnek egy vonat. Pedig ez a projekt még egy 2011-es hírben is szerepelt! Igaz, akkor már másfél évesre számolták az elkészítési időt.

Most októberben viszont új lendületet kapott az egysínes vonatok projekt. 8 különböző vonalat jelentettek be, összesen 47,8 km-el. Ezek korábbi tervek tovább véglegesített változatai. Vonalanként átlagban kb. 6 km hosszúak lesznek.

Ezek a vonalak legtöbbje messze kiesik a turisták által látogatott helyektől. Egy kivétel van, amelyik a Sabiha Gökçen repülőtérről a Formula 1 parkba viszi ki a látogatókat (ez jó ölet).

A másik, ami még elérhető közelségben lesz, a Galata-torony melletti Şişhane megállóból indul, és Kasımpaşa városrészen keresztül fog Mecidiyeköybe megérkezni. Ez érdekes is lehet. Ráadásul Feriköy közelében is elhalad, így megnézhetjük az 1848/49-es magyarok sírjait. A végállomáson pedig ott a Cevahir bevásárló központ, ahol jól elkölthetjük a maradék pénzünket. 🙂

Szintén izgalmas lehet a Gültepe városrészen keresztül haladó egysínes vonat is. Jó érzés lesz majd a lenti igencsak kaotikus közlekedést felülről nézni.

Sajnos a bejegyzés itt most véget ér, mert ennyi az összes hasznos információnk jelenleg. Ha lesznek konkrétabb tervek, képek, stb.. (esetleg ki is próbálhatjuk az egyiket), akkor természetesen folytatjuk.

2019 utánra tervezett metrótérkép itt található.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük