Bizánci divat – kifestő füzet

Igaz, a Karácsonynak nemrég lett vége (már 1 hónapja), és lassan-lassan a Mikulások Isztambulból is kezdenek eltünedezni, de talán pont ezért, most még tényleg időben elkezdhetünk ajándékot nézni a fa alá. És legalább jó esélyünk van arra is, hogy a posta meghozza a csomagot a határidő lejárta előtt.

És mégis, mit vegyünk a gyereknek? Kifestőt! No de ne olyat, amiben macik meg nyuszik vannak, hanem adjunk neki mindjárt egy kulturális lökést és kapjon egy történelmi albumot. Mondjuk arról, mit is viseltek a bizánciak.

Bizánci divat - kifestő
Bizánci divat – kifestő

A Bizánci Birodalomról keveset tudunk. Jóformán semmit. De fogalmazhatunk szebben is: majdnem semmit. Annyit azért igen, hogy volt. A történelem könyvekben kb. 2 mondatban szokták elintézni ami nagyjából ennyi: A Kelet-Római Birodalom kb. ezer évvel élte túl a Nyugat-Római Birodalmat. És ennyi. Ugyan úgy leesett a térkép pereméről, mint ahogy Törökország is, vagy az Oszmán Birodalom. Az, hogy mekkora szerepet játszott Európa történelmében, vagy valami, arról egy szót sem tanultunk. Pedig gondoljunk csak bele! Ezer év! Mi ehhez képest egy Harmincéves háború? És akkor még nem tértünk ki, hogy ez a peremen túli birodalom a kezdeti időszakban milyen lelkesen próbálta úgymond „jó útra téríteni” az itáliai „hitetleneket” – természetesen karddal és lándzsával. Stb…stb…

No de szerencsére van egy ilyen jó kis könyv a Dover Pictorial Archives kiadásában, ahol akár mi (titokban a munkahelyen az asztal alatt, vagy elbújva sütőben reménykedve, hogy ma senki se akar pizzát sütni), akár az ifjabb generáció megismerkedhet, miként is öltöztek a Bizánci Birodalomban.

A könyvben megismerhetjük, mit viseltek a császárok és császárnék, a katonák, az egyszerű (és kevésbé egyszerű) polgárok, vagy a vidéki lakosok. De természetesen nem hiányozhatnak az egyházi személyek sem. Sőt! Még egy táncosnőt is találunk. E mellett külön fejezet foglalkozik a fejdíszekkel, és a lábbeliekkel.

A kifestő összesen 48 oldal (ebből néhányat elvisz az ismertető).

Ráadásul van valami a Mediterrán-tenger vizében, amitől a környékbeliek imádják az apró részletekből álló színes dolgokat, mint pl. a mozaikok. De ilyenek a ruhák is. Úgyhogy egyik-másik képnél a csemeténk jó eséllyel hónapokon keresztül tud majd szöszmötölni.

Bizánci divat
Bizánci divat – kifestő

A könyv megvásárolható az amazon.com-on keresztül. Érdemes megnézni a hozzá hasonlókat is, ahol pl. mór ruhákat találunk.

7 Replies to “Bizánci divat – kifestő füzet

  1. Megjegyzés like nincs (sajnos a komment modul is így roppant instabil), viszont lehet dobálózni macskákkal. 🙂

    Én bevallom, hogy utánanéztem, mi a bánat is az autizmus. Amikor beírtam a Google-be, egyetlen találat az volt, hogy Facebook.com

    1. Az Esőember c. filmből talán ráismersz: egyik megnyilvánulási formája lehet, hogy egyfajta cselekvést végtelenül kitartóan és koncentráltan tud végezni, miközben a környezeti ingereket kizárja.

  2. Éppen tegnap láttam a könyvesboltban egy „kifestő felnőtteknek” című kis jegyzetet és gondoltam belelapozok már. Olyan szimmetrikus ábrák voltak benne, hogy szerintem még LSD hatása alatt se látsz…. 😀 Kb. annyi értelme volt, mint ennek a kifestőnek. o.O

    1. Nono, annyira azért ne írjuk le (főleg, ha már a környezetet kizárva, egyfajta cselekvésre koncentrálva dolgoztam ennyit 😀 😀 ) 🙂
      Egy ilyen színező javítja a finom-motoros kézmozgást (más néven az ügyességet), javítja az összpontosítást, türelemre nevel (kivéve, ha 20 perc múlva felgyújtod az egész füzetet), fejleszti az aprólékos munkát, rontja a szemet, és keresztbe tesz a térlátásnak.
      Mindemellett pedig megtanít egy rég halott kultúrára. 🙂

      Viszont ha mondjuk törököknek szeretnél ruhát készíteni, tényleg jól jönnek a fent említett képességek. Ugyanis az ilyen összetett ruhákra még ma is sok igény van.
      Végül meg itt egy vallási öltözék a Topkapı palotából. Igen, jól látod: a Korán van belehímezve nagyon apró betűkkel. Na, aki ezt csinálta, ő biztos ilyen kifestőkön nőtt fel. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük