Modern török receptek

Szerencsére, mióta van internet, egy jó kis recept nem is olyan nehéz találni (pontosabb inkább, hogy az internet tele van receptekkel, de azért nem olyan könnyű jót találni).

Török ételeket elkészítési módjait is könnyedén megtalálhatunk. Elég csak annyit beírni a Google-ba, hogy török receptek, és máris ezerszámra jelennek meg a jobbnál jobb oldalak. Éppen ezért a tradicionális török konyhát bármikor behozhatjuk a lakásba. Persze amennyiben sikerült a tradicionális hozzávalókat is beszereznünk. Bár ez is egyre könnyebb, mióta a világon mindenhol találhatunk törököt. 🙂

A legtöbb török étel viszont amolyan szociális elkészítési módot igényel. Ez azt jelenti, hogy a háziasszonyok reggel összeülnek a barátnőikkel főzni, és estére kész is lesz a vacsora. Közben pedig fény derül a világ legnagyobb kérdéseire is. Pl. kivel jár éppen Ali, és mitől hullik a haja.

Igen ám, de a modern török nők, amikor este 8-kor hazaérnek/hazaesnek, akkor már nincs idejük arra, hogy órákon keresztül a szőlőlevélbe csomagolgassák a húst (dolma), az erre specializált szerkezetek és gépek pedig valahogy nem tudnak elterjedni. Így ha egy modern török háziasszony ezt a tradicionális ételt szeretné elkészíteni, akkor vagy hétvégén összeül a nőkőr, és legyárt 6-6 kg-nyi adagot (közben pedig Sherlock Holmes-i nyomozás kezdődik, hogy Ali vajon kitől kapta a hajhullajtó tetveket), amit utána a család két hétig eszik, vagy pedig az internetről rendelnek készen az egyik közeli étteremből (Isztambulban ez olyan 3000 éttermet jelent).

A rendelésnek a végeredménye általában pedig valami férfias étel lesz, ami sok kg-ból és kcal-ból áll. És igazándiból csak a motoros futár lesz fitnesz, főleg ha megtudja, hogy megint elment a villany a toronyházban.

Mostanában viszont egyre inkább jelennek meg a praktikus, gyors, könnyed, és még akar finom is lehet ételek receptjei az interneten. Miután ezek többsége általában valamelyik nyugati weboldalak lefordítása volt (bár a nyugatiak pedig egzotikus keleti ételekkel töltötték fel ezeket az oldalakat), elkezdtek a törökös, de modern, meg gyors, stb.. ételek is megjelenni.

Ezek közül az egyik szimpatikus a 24kitchen, melyik egy TV-csatorna főzős műsora. És ahogy a nevéből látható, a konyhában történtetekről szól. Oké, vannak más fajta filmek is, amelyek a konyhai eseményeket mutatják be, a szappanoperások és a csak éjszaka mutathatóak között is. De itt konkrétan a sütésről, és a főzésről van szó.

A receptek mind (vagy talán majdnem mind) nagyon egyszerűek, és e mellett tényleg gyorsan el is lehet készíteni. E mellett szimpatikus, hogy a tv-ben levő konyhatündérek nem először állnak neki főzőcskézni, hanem jól láthatóan van tapasztalatuk is benne.

Tehát aki szeretne törökös (vagy csak más) ételeket kipróbálni, de nem szeretne vele órákat eltölteni (főleg ha nincs a közelben nőkőr), akkor ajánlom kipróbálásra. 🙂

Weboldal: www.24kitchen.com.tr

3 Replies to “Modern török receptek

  1. Én a Türkmax gurme-t szeretem (Digitürk 21-es csatorna vagy turmaxgurme.com), ahol török chef-ek török és nemzetközi ételeket főznek, egyszerűen, valóban gourmet minőségben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük