Mikor megy le a nap Isztambulban?

Az, hogy mikor kell fel a nap Isztambulban, romantikus egy kérdés, de mi olyankor úgyis még alszunk.

Pontosabban aludni szeretnénk, de az ezan úgyis felébreszt majd minket

De egyébként nem érdemes Isztambulban napkelte fotózás miatt felkelni, mert nem látszik. Eltakarja a város. Ezzel szemben a naplemente!

Na, az tényleg izgalmas! Éppen ezért nem árt tudni, mikor és hol lesz. 🙂

Boszporusz napelemente
Boszporusz napelemente

Fotósként egy idegen városban nem egyszerű megfelelően helyezkedni a naplementéhez. Egyik részről nem ismerjük a várost. Másrészről nem tudjuk, mit érdemes fotózni. De az is gyakran ismeretlen számunkra mikor és merrefele megy le a nap. Sőt! Sok esetben azt se tudjuk, merre van észak, dél, kelet, vagy nyugat.

A probléma egyik fele tapasztalattal kiküszöbölhető. Ha sokat fényképeztünk, tudjuk, mely épületeket lehetnek a megfelelő fotós alanyok. Az internet pedig segíthet a tökélete helyszín megkeresésében is. Isztambul esetében pl. beírjuk a google-ba, hogy Istanbul sunset és máris egy csomó képet láthatunk. Ezek átböngészésével jó képet kaphatunk arról, hogy általában mivel próbálkoznak a többiek. Jó esetben geotageltelték is a fényképeket, ami azt jelenti, hogy valahol egy térkép is található a közelben, amin megnézhetjük, hogy a fotós szerint hol készült a kép (ez sajnos nem minden esetben egyezik meg azzal, hogy valójában hol készült a kép).

Érdekesség: a legtöbb mobil telefon belerakja a GPS koordinátákat a fényképbe. Sokan még akkor is, ha ezt a fotós nem kéri, vagy akkor is, ha a fotós nem tud róla, hogy létezik ez az opció. A GPS adatok pedig a mai modern képfeldolgozó, képnézegető programmal megtekinthetőek. A GPS adatokat pedig utána beütjük a Google Föld programba, és máris láthatjuk, hogy kb. hol készült a fénykép. Előfordulhat, hogy a helyszínt a mobilt cellaadatok alapján számolta ki, vagy a GPS a szűk utcák miatt nem tudott pontos helyszínt meghatározni. Ezért a kapott koordináció akár 1500 m-t is eltérhet a valós helyszíntől.

Tehát kis felkészüléssel már utánajárhatunk, mit és honnan érdemes fényképezni.

De a mikor, és a merrefele továbbra is kérdéses.

Szerencsére az internet tele van csillagászati programokkal, amelyekkel előre kiszámoltattató, hogy az adott városban mikor is lesz a naplemente. E mellé egy bő térképtanulmányozással pedig az égtájakat is megtanulhatjuk, és már indulhatunk is pozicionálni a naplementéhez.

Jaj, de hát ez így nagy munka!

Mai modern világunkban ennél komolyabb felszereléseket is találhatunk az interneten. Még az otthoni készülődéskor használhatjuk az ingyenes SunCalc nevű programot.

Ezen az oldalon mindjárt letehetjük a pontot, hogy hol szándékozunk majd állni. Felül pedig beállíthatjuk, hogy melyik napon is leszünk a helyszínen (így már decemberben elkezdhetünk arra készülni, hogy milyen irányba kell majd augusztusban a tengerparton állnunk, hogy a nap ne süssön bele az objektívbe. Természetesen kagylókat akarunk majd fotózni, eszünkbe sem jut a lenge öltözetű lányokat fényképezni. Ugyan már!).

Jobb oldalt kapunk egy kis táblázatot (a more detailed-re kattintva lehet több adatot kapni) arról, mikor is szándékozik a nap fel-, illetve lebukni. Az időt mindig a számítógép időzóna beállítási adatai alapján számolja. Ha másik zónában fogunk fényképezni, akkor ezzel kalkulálnunk kell.

Majd pedig kapunk mindenféle csíkokat. A világos sárga jelzi, merről is kell fel a nap, a sötét narancssárga pedig, hogy merre megy aludni. A világos narancssárga pedig azt, hol kezd a napocska magának megágyazni. Egy narancssárga görbe pedig a nap vonalát jelöli.

Ez pl. arra is jó lesz, hogy ha egy épületet az északi irányból akarunk fotózni, akkor nagy valószínűséggel pont szembe fog a nap sütni. Ezen az ábrán viszont látható, hogy mekkora is lesz az a valószínűség az adott időpontba. Esetleg érdemes lenne a látnivalót inkább délután felkeresni?

Így ezzel a programmal otthon már eléggé jól tudunk tervezni.

No de ha van egy okos telefonunk, meg internet előfizetésünk, akkor akár a helyszínen is tudunk készülődni. Így pedig jobban tudunk helyezkedni.

A Photographer Field Tools (Pro) fizetős alkalmazást kifejezetten a fotósoknak készítették a programozók, hogy a kamerások a tökéletes naplementét tudják elkészíteni.

Photographer Field Tools (Pro) alkalmazás
Photographer Field Tools (Pro) alkalmazás

Az adott helyszínen mindjárt megnézhetjük, hogy ha éppen így állunk majd a naplemente idejében, akkor hol is lesz majd a nap. Nem akar majd a villanyoszlop belelógni? Esetleg azon az izgalmas lukon ha átfotózunk, akkor el tudjuk majd csípni a napot? stb… stb..

És nemcsak a napot, hanem a Holdat is bele tudjuk kalkulálni (klasszikus törökországi fotó: fél Hold + félholdas dzsámi). Sőt! A domborzati térképpel még izgalmasabbá tehetjük a helyezkedésünket. Mégse a helyszínre érkezve derüljön ki, hogy egy hely pont az utunkat állja.

Mindemellett sok sok más segítséget nyújt irányokkal, napsugárzásokkal, időpontokkal, stb… Amiért érdemes jobban belemélyedni a program használatának megismerésébe. Mert miután kellően elsajátítottuk, már semmi akadálya nincs annak, hogy bármilyen idegen helyen is járunk, elkészítsük a tökéletes naplementés fényképünket.

Isztambul naplemente
Isztambul naplemente

Persze vannak más akadályozó tényezők. Mint a mobil internet, vagy hogy az időjárás éppen keresztbe tesz nekünk egy két hétig elhúzódó rövid záporral..

És ott vannak a többiek is, akik a tökéletes fénykép elkészítésén ügyködnek…

Jön a naplemente (a legjobb fotós pont Isztambulban)
Jön a naplemente (a legjobb fotós pont Isztambulban)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük