Török reggeli

A törökök imádnak enni.

És imádnak rohanni (meg dudálni).

De ez a kettő így nem áll össze, mert evés közben nem lehet rohanni, rohanás közben meg nem lehet enni.

Így a törökök ki vannak éhezve egy jó kis reggelire, amit leginkább vasárnak (a nem rohanós napon) tudnak megejteni. Na, olyankor leülnek, és roskadozásik megpakolják az asztalt. Négy-öt órán belül fel sem állnak onnan.

Ebből pedig láthatjuk, hogy ez a reggeli nem lehet valami összecsapott dolog. Mindenből a legjobbat szeretnék.

Mit is jelent ez?

Mindenek előtt friss olívabogyót. Fűszeres olívaolajban persze. Piros paprikával, és szurokfűvel. Ez a legfontosabb. E nélkül a reggelit el sem lehet képzelni.

Persze friss, ropogós kenyér is szükséges, bármennyire is sokan simán az olíva bogyókkal is jól tud lakni. Ennek a minősége alapjaiban határozza meg a reggeliről alkotott elképzeléseket. Kedvelt a török perec, a simit is.

Ezek után jönnek a zöldségek: paradicsom, uborka. Ők az alapok. Majd még a vékony zöld paprika, amelyik mindig zsákbamacska, hogy éppen csípős vagy sem. Természetesen más zöldség is jöhet, ki mit szeret: pl. retek, hagyma, saláta

A sajt sem maradhat ki. Fehér sajt mindenképpen kerül az asztalra. Mellé 2-3, az ínyenceknél 5-6, más fajta is ott figyel valamelyik tányérba.

Jöhet a tojás. Ha egyszerűen oldjuk meg, akkor főtt tojás. Kicsit bonyolítva már rántotta. Ha pedig nagyon vadítani akarunk, akkor a kolbásszal együtt sütjük. Nyam (jó dolog ilyen cikkeket írni a Ramadán alatt).

A sütés ezzel még nem merült ki! Nagy népszerűségnek örvendezik pl. a sült krumpli. De a törökök nem vetik meg vasárnap reggel a böreket és a pogácsát sem.

Következik a vaj. Ebből több fajta is előfordul: a jó minőségű sárga vaj, magas kalóriaértékkel (tiszta diéta), amit legtöbbször vidékről szereznek be a törökök. Vagy pedig a kaymak nevezetű, ami valahol a vaj-krém-tejföl határán mozog. Ez akkor a legfinomabb, ha mézzel együtt kenjük a kenyérre.

Más kenhető dolgok is sorakoznak az asztalon, hiszen a törökök szeretik az ízeket keverni. Így a házi készítésű lekvárok tucatjai és a paradicsom krém (lehetőleg jó csípős) odafér valahova..

Ennyi elég lesz? Igazándiból nem… de az asztal már sokkal előbb megtelt.. Ha mégis maradt hely, akkor szalámi, helim sajt, joghurt, dinnye, és más finomság is odakerülhet.

Jah, és persze a tea. A török tea. Szigorúan. Semmi kávé, csak tea.

Mint a bekezdésben is volt, a törökök szeretik, ha a reggeli egy kellemes időtöltés. Aki viszont volt már konyhában, az tudja, hogy sem az előkészületek, sem az utómunkák nem tartoznak a kellemes dolgok közé. Így aki csak teheti, a vasárnapi reggelit inkább kin, valamelyik szabadtéri étteremben tölti.

Lehetőleg a tenger parton. A helyszín roppant fontos. Hiszen mégiscsak lazítani megyünk oda. Éppen ezért a jó helyekre érdemes korán odamenni, mert bár Isztambulnak nagyon hosszú a tengerparti szakasza, több millió ember szeretne oda leülni.

Na de vasárnap? Korán kelni? Ki akar ilyet tenni? Mármint leszámítva a 10 év alatti korosztályt, akik alig várják, hogy kipaterolják a szülőket az ágyból..

Szóval nem megyünk a tengerpartra. Marad a második verzió: oda megyünk, ahol finom a reggeli!

Mint láthattuk, a reggeli elég sok részből tevődik össze. Ezek mindegyikéből csak a legjobb éttermek tudnak minőségit adni (azoknál viszont személyenként akár 50-80 TL is lehet a reggeli), sok helyen ugyan azt a sajtot és szalámit kapjuk, mint a sarki közértben. De legalább nem kell mosogatni. 😀

Viszont, amire azért a legtöbben odafigyelnek, az a kenyér és az olíva bogyó. Ezek adják az alapot. Ahol ez a kettő nem megfelelőm ott jobb ha az étterem közelébe se megyünk. Egyébként is pék mindenhol van Isztambulban, ezért aki akarja meg tudja oldani, hogy a vendégeknek frissen gőzölgő zsömléjük legyen az asztalon. A profibbak pedig saját maguknak sütögetnek.

Ez furcsának hangozhat, azokra a helyekre, ahol finom kenyeret szolgálnak fel a reggelihez, oda akár 80 km-ről is érkezhetnek az éhező emberek (pedig odáig nem is száll el az illat). Bizony, az ilyen hírek messzire szállnak.

Tehát a kedvelt reggeliző helyek a tengerpartok. Meg ahol finomat lehet enni. És vannak azok a helyek, ahol nemhogy nem kell korán kelni, de akár naplemente után is érkezhetünk reggelizni. Értelem szerűen ilyen helyeket leginkább az egyetemek közelében találunk. Márpedig Beşiktaş olyan kerület, ahol több egyetem is nagyon közel épült egymáshoz. Itt gyakran láthatjuk, hogy délben, vagy este 6-kor frissen ébredt fiatalok próbálják a szemüket nyitva tartani, és úgy keresnek valami ülő helyet.

étterem: különleges olíva, saját sütésű kenyér

 

2 Replies to “Török reggeli

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük