Internet turistáknak Törökországban

Mai modern világunkban előfordulhat, hogy még a nyaralás alatt sem tudunk megszabadulni az internettől. A múzeumi sorbaállás közben, és a látnivaló nézegetése helyett, lehet, hogy inkább a Facebookon azt nézegetjük, mi történt azokkal, akiket jó messze otthon hagytunk.

Mi persze nem ilyenek vagyunk, á! dehogy! Ugyanmár! De esetleg mégis lehetne olyanok, akiknek szükségük lehet egy gyors Foursquare check-in-re, vagy egy Instagram képmegosztásra.

Mindez persze simán megy, ha sikerül titokban magunkkal vinni a céges mobil internetet. De mi van, ha nem? A haverok meg otthon várják a selfiek-et?

Amennyiben a repülőről nem direkt a tengerbe vagy a hegyek közé megyünk, akkor könnyedén útba ejthetünk egy telefonszolgáltatót. Hiszen ilyen minden nagyobb török településen van. Isztambulban pedig lépten-nyomon beléjük lehet botlani. Na, egy ilyenbe érdemes mindjárt az elején beesni, amennyiben úgy érezzük, nem tudunk internet nélkül megmaradni. A hotelban található wifi pedig nem elég. Főleg, mivel nehéz cipelni.. Bár a modem kábelét követve legalább könnyen hazatalálhatunk.

Törökországban 3 mobil szolgáltató van: Vodafone, Türkcell és Avea.

A Vodafone olyan, mint otthon. Legnagyobb hasonlóságot a nevében fedezhetjük fel. Meg a színében. Szóval olyan. Őt nem kell bemutatni. Nem rossz.

A Türkcell a fő, a nagy, meg a sárga mobil szolgáltató. Az ő lefedettsége a legjobb az országban. Ez akkor lehet hasznos, ha mondjuk a raftingolást szeretnénk online megosztani a nagyvilággal. Cserébe viszont drágább. Megvan az ára a minőségnek.

Az Avea pedig…hát… ő úgy van. Pár évente bedob egy reklámot, így tudatja a nagyvilággal, hogy még nem szűnt meg. Ennek ellenére nem egy kis cég, amit valami földalatti konyhából irányítanak. A másik kettővel versenyképes.

Mivel úgyis külföldiek vagyunk, lényegében mindegy, hogy melyik céget is választjuk (valószínűleg a családi és a céges csomagok nem fognak senkit lázba hozni). Vagy inkább azt kell eldönteni, hogy Türkcell, vagy ne Türkcell legyen. Meg persze az is erősen befolyásolja a választásunkat, hogy melyik boltban találunk először olyan embert, aki tud angolul.

Mielőtt azért bemennénk egy mobil szolgáltatóhoz, jó, ha pár dolgot tudunk a külföldi mobilozgatással.

Technikailag semmi akadálya, hogy a Magyarországon vett telefonunkba török SIM kártyát tegyünk. Jogilag viszont nagyon is problémás. Persze nem akkor, ha csak 1-2 hetet vagyunk az országban. Ha jól emlékszem kb 30 napunk van arra, hogy a telefonunk letegye a török állampolgársági vizsgát. Ez után viszont már Magyarországon nem használhatjuk majd. Ráadásul egy ember két évente csak egy alkalommal kérheti a telefonjának a menekültjogi státuszt. Érdemes tehát jól meggondolni, hogy a török nagymama nevére egy vagy két doboz iphone-t hoznunk be.

Mindez egyébként nem is olcsó, pláne nem egyszerű. Így szerintem jobb is nem próbálkozni vele. Hiszen akár újonnan, akár használtan már jó áron vehetünk egyszerűbb telefont. Igaz, ezek nem alkalmasak arra, hogy az ismerőseink fotóit a Facebook-on like-oljuk. Viszont a kevésbé like-olható, sötét sikátorból előbújó  ismeretleneket nagy lendülettel lehet fejbevágni velük. És nem fognak elgörbülni!

És akkor lesz legális török telefonunk, legális török telefonszámunk. 5 perc múlva pedig fel is hív majd az első biztosító. Nyelvtanulók előnyben!

Az egyetlen gondunk, hogy nem ez volt a célunk. Kivéve persze, ha valaki tényleg török telefonszámot szeretett volna. Mi most internetet akarunk! akarunk! akarunk és akarunk!

Szóval. Lehetőségünk van egy hibrid megoldásra is, hogy mindjárt internetes SIM-et kérünk. És ezt tesszük bele a magyar okos telefonba. De ez csak az 1-2 hetes nyaralásnál megoldás. És amennyiben nem duál-SIM-es a telefon, akkor a magyar telefonszámunk elérhetetlen lesz addig, míg internetezünk. Az otthoniakat pedig a guta fogja ütögetni.

Helyette vehetünk egy kütyüt, ami a mobil internetet wifi-vé alakítja. Ez sincs ingyen (125 TL a Türkcell-nél), viszont akár 10 ember is rácsatlakozhat. Így akár egy csoport vehet egyet a közösben.

Turkcell 10 fős mobil-wifi modem
Turkcell 10 fős mobil-wifi modem

És persze lesz még egy kütyünk, amit lehet majd töltögetni. Cserébe viszont egészen jól el leszünk látva internettel.

Ehhez kell még internetet is vásárolni. Csak tájékoztatásként, a Türkcell-nél a következő árakkal találkozhatunk ma. Éppen most:

  • 500 Mb internet = 5 TL/nap
  • 1 Gb internet = 12 TL/hét
  • 4 Gb internet = 14 TL egyszeri díj a 4 GB-ért. Elfogy, akkor befizetünk egy újabb körre.

Tehát kb. 130-145 TL áron úszhatjuk meg az internezést. Ezt érdemes összehasonlítani egy roaming díjjal.

Érdemes arra is odafigyelni, hogy a telefonon a programok úgy vannak elkészítve (a jobbak persze), hogy mobil kapcsolat esetén takarékoskodnak, míg a fő adatforgalomak, a feltöltések, frissítések, stb… a wifi-n keresztül zajlanak. A telefon pedig nem fog tudni különbséget tenni, hogy ez most valódi wifi, ami a modemből dróton keresztül befut a falba, vagy pedig mobil wifi, ahol minden megabyte számít. Így könnyen lehet, hogy amint a telefon rákapcsolódott, mindjárt felmásolja a teljes tartalmat valamelyik felhőbe, és ezzel el is fogyott mind a 4 Gb-unk…

2 Replies to “Internet turistáknak Törökországban

    1. Ezek nagyon sokat változtak az eltelt években. Nekem most Türkcell céges előfizetésem van, én róla tudok beszélni.
      Itt van egy accountom, amin egy mobilos programon keresztül érek el. Ott látom, hogy mennyi internetet használtam el ebben a hónapban (én havonta fizetek, havonta kapok új GB-okat). Ha szükséges, a mobil programban veszek extra csomagot, amit majd a hónap végén hozzáírnak a számlához.
      Vannak extra akciók, amikor lehet nyerni mindenféle apróságokat. pl. 1 GB 24 óráig, 1 GB Youtube 1 hétig, stb..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük