Ilyenek a törökök

Az isztambuli nagy hóhelyzet alkalmával sikerült egyelten képre rögzíteni a török mentalitást.

Ilyenek a törökök
Ilyenek a törökök

Ez az egyetlen kép jobban megmutatja a törököket, mint több száz blog bejegyzés!

A kép Beşiktaş szívében készült. Bár éppen amit fekete-fehében látunk az csak a hó, ami éppen elkezdett esni. A kép fő témája is ez: hull a hó, és hózik. És itt bizony vol zik-zik 3 napon keresztül. A zik-zik ütemére pedig zene és tánc is. Meg hóember. De az majd csak estére lesz..

Szóval itt most (mármint a képen) szakad a hó. És láthatunk didergő embert. Pl. a piros kabátban, az esernyős mögött. Míg az esernyős nyugodt léptekkel megy. A hideg ő belé próbálja belemélyeszteni a fogait, de hősünk bátran megy tovább.

Azért a többség behúzza a nyakát. Mégis csak ilyen idő! Itt! A Mediterránon??

De nem mindenki!

A kép bal oldalán azokat láthatjuk, akik tényleg fittyet hánynak az időjárásnak. És remélhetőleg csak fittyet. Bár ez az elfogyasztott alkohol mennyiségétől is függ. Itt kint ücsörögnek a hóvihar közepén, mintha csak kellemes tavaszi szellő fújdogálna. És itt békésen iszogatják a teájukat, vagy valami mást, aminek nagyobb az ütőképessége. Persze a török teával is ki lehet ütni valakit. Meg a teás pohárral is.

Ezen emberek között is vannak, akik kabátban, sapkában ülnek. Látszik, hogy azért tisztában vannak az időjárással, de az elszántságuk vetekszik az elemekkel. A szürke kardigános (valószínűleg csuklósbusz-sofőr) viszont magával a fizikával néz farkasszemet. És a fizika az, aki előbb pislog.

Na, ő aztán tényleg nem fogja a teázgatást megszakítani, csak mert éppen belepi a várost a hó.

Persze könnyű a dolguk, hiszen ott van mellettük a földgázos utcai kályha, amit pont azért találtak ki, hogy pár méteres körzetben kellemes időt hozzunk létre. Persze a hó így is be fog fújni, de már kit érdekel!

Ezeket a kályhákat török módra is meg lehet rakni. És akkor már olyan meleg lesz, hogy akár bikiniben is ki lehet ülni teázni az ítélet időbe. És akkor már tényleg időjárástól függetlenül ki lehet ülni az utcára teázni. Mert ez a lényeg, semmi más.

Mindeközben a kép jobb-közép oldalán az új generációt láthatjuk. Ők is rendelkeznek a török vérrel, hogy sapka, sál, kesztyű, és pláne esernyő nélkül mennek ki a hóba. De ellentétben az idősebb generációval, ők igencsak alaposan figyelembe veszik az aktuális időjárást. Ki is álltak mindjárt a hóba, veszélyeztetve a testi épségüket egy fénykép és pár száz Facebook like érdekében. És persze a kép kimegy a Twitter-re is és az Instagram-ra is, hogy ország világ (de leginkább az ismerősök a szomszéd utcából, ahol szintén szakad a hó) lássa, Isztambulban szakad a hó.

Majd beülnek egy közeli kávézóba (Starbucks, nem török), majd pedig végig like-olják az összes ismerősüket, akik hasonló helyzetben selfie-t fényképeznek a hóviharban. Az ismerősük fele egyébként velük egy asztalnál ül.

3 Replies to “Ilyenek a törökök

  1. Coventryben- de úgy tudom, hogy Anglia-szerte – már kora kisgyermek korban tudatosítják a szülök, hogy „itt élned, s halnod kell” – ha nem is pontosan ezekkel a szavakkal. Mivel itt minden nap fúj a szél (hol kicsit, hol nagyon) és minden nap esik az esö (hol kicsit, hol nagyon), ezért a gyerekre nem adnak sapkát, sálat, kesztyüt, késö öszig zoknit se, mert ez természetes állapot, szokja meg.
    Isztambulban viszont egy hóeséssel kombinált hideg igazi kihívás lehet, túlélöpróba.
    Nagyon jó, szellemes a poszt, mint mindig!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük