Isztambul a geotag pontokból

Még nem is olyan régen hagyományos fényképezőgépekkel jártunk. Ott 23/36 kockában volt limitálva, hogy mennyit fényképezhettünk. Persze lehetett új tekercset vásárolni, ha olyan helyen jártunk. De még akkor is ott volt a fényképek előhívása, ami jelentős összegbe került. Főleg, ha sokat fotóztunk.

Így akkoriban kétszer is, háromszor is átgondoltuk, hogy valóban szükség van-e a képre.

Ma viszont, amikor korlátlan mennyiségben lehet a fényképeket készíteni, csak nyomjuk a gombot, meg nyomjuk, és még inkább nyomjuk. Lassan-lassan az egész földet beszkenneljük. De mindenképpen érdekes alakzatok kezdenek kirajzolódni..

Erick Fischer (Mapbox) azzal tölti az idejét (vagy a főnöke idejét), hogy az interneten publikus, és geolokációval (pontos koordinátával) ellátott fényképeket gyűjtögeti. Majd belapátolja őket a különféle programjaiba, hogy azok megemésszék. Az eredmény pedig nagyon látványos. De legalábbis színes, hiszen Erick nem fekete-fehér adatokkal játszik.

Az egész lényege, hogy az internet tele van publikus képekkel. És mivel a legtöbb ma már mobil telefonnal készül, amiben GPS is található, így a képekből kiderül, pontosan hol lettek fényképezve. Mivel pedig nagyon-nagyon-nagyon-nagyon-nagyon sok ilyen képet találunk, ha ezeket egy térképre helyezzük, akkor megtudjuk, mit fényképeznek legtöbbször az emberek. Meg persze, hol járnak, mi tetszik nekik stb…

Erick hozzátett még egy adalékot: külön választotta, mely képeket fotóznak a turisták (piros pont), és melyet a helyiek (kék pont). A sárga pedig a bizonytalan..

Ez alapján az alábbi kép állt össze:

Isztambul a geolokációs pontokból - Forrás: Erick Fischer
Isztambul a geolokációs pontokból – Forrás: Erick Fischer

 

Jól látható, hogy a turisták leginkább a turista látványosságokat fotózzák: Kék Mecset, Topkapı, Fedett Bazár, İstiklâl Caddesi, stb… No és persze a dzsámikat. És persze sokan mindjárt már a reptéren felfűtik a kamerát…

Az is jól látszik, hogy a boszporuszi hajóutat a turisták végig fotózzák. Míg a helyiek inkább a hídról szeretnek lefelé fényképezni.

Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni, akkor azt mondnám, hogy a nagyon piros helyek a turisták kedvencei. Míg a nagyon kékek azok, ahova érdemes elmenni kikapcsolódni, mert a helyiek is oda járnak.

Ha valaki kíváncsi ugyan ennek a térképnek a budapesti verziójára, az itt találja meg.

A fenti térkép kicsit régi, mert 2010-ben került feltöltésre. Eközben a Mapbox oldalon egy nagyobb szabású projekt is elkészült, ahol már egy komplett virtuális térképen böngészhetjük a fotós helyeket. Isztambul itt található.

Tekintve, hogy ott már kényelmesen lehet nagyítani, és a városon kívülre is kinézhetünk, mindjárt sokkal nagyobbakat lehet kalandozni. Jó tudni pl, hogy a nagymama erdei kunyhójáról készült képemet egy halvány kék pötty jelzi a semmi közepén (ez azt jelenti, hogy a medvék vagy nem készítenek selfie-ket, vagy csak nem publikálják őket, esetleg saját szociális portáljuk van).

Itt már kitekinthetünk a Szigetekre is, vagy láthatjuk, amint a repteret megszállják az örülten fotózó turisták. Nem beszélve az Isztambul legfrekventált dugós útvonalai, ahol a helyiek, jobb híján, a dugót fényképezik.. Az egyik bekötőút viszont piros. Itt érkeznek a turisták a Sabiha Gökçen repülőtérről.

A belvárostól távolabbi nagyobb gócok a stadionok és a bevásárló központok. Legtöbbször.

Érdekes látvány még, hogy a Boszporusz miként rajzolódik ki a fényképektől, majd ahogy haladunk a Fekete-tenger felé, úgy fáradnak el a fotósok..

Mindenféle mókát félretéve, a térkép nemcsak látványos meg jókat lehet rajta böngészni. Hanem valóban nagyon is hasznos. Akár eddig ismeretlen, akár sokat járt városba készülünk turistáskodni. Ahol sok pont van, ott egyértelműen valami érdekességnek is lennie kell (vagy gyakoriak a balesetek, vagy egy sztár lakik, de ő már lehet látványosság). Ezt a térképet érdemes a Google Föld-el együtt használni, mert akkor mindjárt fényképet is láthatunk arról, amit olyan lelkesen fotóztak. Így sok olyan helyet találhatunk, amelyek kimaradtak az útikönyvekből. Főképpen a kékkel jelölt helyek ajánlottak azoknak, akik kikapcsolódásra vágynak. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük