Most aztán tényleg tél van!

Törökországot legtöbbször így szokták elképzelni:

Egy kis török tengerpart
Egy kis török tengerpart

Ma viszont éppen így néz ki

Hó Törökországban - Forrás: Sabah
Hó Törökországban – Forrás: Sabah

Ez bizony egy felnőtt méretű villanyoszlop. És éppenhogy kilátszik a hóból.

Hivatalosan 7m hó fedi Bitlis megyét. Nem Beatles, hanem Bitlis. Érdemes tudni, hogy Batman-ünk is van. Csak nem betmen, hanem batman a helyes kiejtés.

Szóval hó. Ami ugye azért meglepő, mert mégiscsak tél van. A hó pedig ilyenkor szokott jönni. Még az olyan helyekre is, mint a napfényes Törökország.

Egyes területeken egyébként, mint a keleti régió, a hó nem igazán nagy szám. Szeptemberben leesik egy fél méter, és ezzel hivatalosan is véget ér a nyár. Pár hónap múlva, amikor pedig már combig ér, akkor az emberek elkezdenek kabátot húzni. Na, erre a hírre viszont már a média is felkapja a fejét, hogy akkor tényleg esemény van. Majd kivonul nagy erőkkel (2 fő). És kb. az első hóbuckánál el is akad. Majd miközben a riporter élő adásban közvetít az elakadásról, a helyi kissrácok megjelennek, és hógolyókkal beterítik a főhőst.

De most komolyabb a dolog. Mert hát ilyenkor nem egyszerű hazajutni. No nem azért, mert a 0,005 mm hó óriási dugót okoz a főutakon. Hanem mert először a házat meg is kell találni.

Te Ali! Ez nem a mi házunk! - Forrás: Haberler
Te Ali! Ez nem a mi házunk! Ez a szomszédé! – Forrás: Haberler

Ilyen időben azért vicces lehet pizzafutárnak lenni. Bár ha van GPS-e, meg hólapátja…

Akik már bejutottak - Forrás: Sabah
Akik már bejutottak… – Forrás: Sabah

A jelek szerint viszont nem mindenki bajlódik azzal, hogy megkeresse a házát. Jó helyen van az ott! Ráadásul ha én nem tudok oda bemenni, akkor a betörő meg pláne nem! Ők ilyen klassz kis hóvárakban töltik az idejüket. Kicsit hasonlít a Kappadokya-i sziklaházakhoz.

És akik inkább megvárják a tavaszt - Forrás: Sabah
És akik inkább megvárják a tavaszt – Forrás: Sabah

Érdemes tudni, hogy a hó roppant jó hőszigetelő (ezért is szeretik a mezőgazdaságban, ha leesik a hó, mert az utána megvédi a növényeket, magokat és csírákat a későbbi fagytól). Ráadásul a hó nem is olvas el olyan könnyen, mint elsőre gondolnánk. Egy ilyen hóházban nyugodtan lehet gyertyát gyújtani, meg akár egy kicsi meleget is csinálni. 20 fok azért nem lesz, a kicsivel a fagypont felett lehet tartani a hőmérsékletet.

Még régen láttam a National Geographic-on (vagy valamelyik társán) egy amolyan túlélős filmet. Ott azt ajánlották, hogy a hegyekben legyen nálunk fűrész. Az a nagy rókafarkú. Ugyanis ha kitör a hóvihar, akkor nagyon gyorsan ki lehet fűrészelni egy akkora lukat, ami kényelmes menedék lehet.

Bitlis a hóban - Forrás: Sabah
Az élet nem áll meg – Forrás: Sabah

Visszatérve Bitlis-re, az élet nem áll meg, mert benézett a tél. Máskor is volt ilyen, és máskor is lesz. Talán nem ilyen mennyiségben, talán még nagyobb hó is volt, és lesz.

Az autókat kiássák, a hómarok vájatot fúrnak, és már mehet is mindenki a dolgára

És mégis gurulunk! - Forrás: Sabah
És mégis gurulunk! – Forrás: Sabah

Mindeközben Isztambulban: ….áááá… inkább hagyjuk…

One Reply to “Most aztán tényleg tél van!”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük