Yufka

A yufka-t lehetne rétes tésztának is fordítani. Végül is, miért is ne.?

Meg lehet simán csak le-vékony-tésztázni is. Mert miért is ne..?

Lehetne gumicsizmának is hívni, de… inkább ne!

A yufka, az az a tészta, ami olyan vékony, hogy az alatta levő újságot vidáman el lehet olvasni rajta keresztül. Persze ha az újságban szomorú hírek vannak, akkor már nem lehet vidáman olvasni.

Ennek a nagyon-nagyon vékony tésztának pedig számtalan előnye van: mindenre jó! De tényleg!

Mármint sütés-főzésre. Villanykörte cserélésre, meg útlevélnek meg hátúszásra nem jó. De viszont a konyhában tényleg szinte az összes ételhez jó.

A törökök leginkább börek készítéséhez használják. De csinálhatunk lasagne-t. Vagy csak egyszerűen ebbe tekerjük bele a kész húst, és akkor máris megkaptuk a dürüm-öt. Ha viszont hússal együtt sütjük, akkor lényegében börek-et kapunk.

Tehát kétféle módon használhatjuk:

  • Egyik verzió a réteges (ez a rétes, törökül a börek), amikor egymásra pakoljuk a vékony tésztát. Közép pedig azt rakunk, amit csak akarunk, pl. hús, sajt, zöldek, pirosak, kékek, fekete-fehérek, stb. Majd bedobjuk a sütőbe.
  • Vagy pedig megsütjük a húst, meg ami még szeretnénk, majd az átmelegített (átsütött) tésztába csavarjuk.
  • Vagy csak simán nyersen megesszük.

Viszont yufka készítése, bár nem nehéz, nagy gyakorlatot igényel. Különben olyan vastag lesz, mint a tégla (és leginkább arra lesz jó, mint a tégla: építkezni és verekedni). Így a legtöbben nem is próbálkoznak az otthoni elkészítéssel, hanem megveszik a sarkon, készen.

Ez is olyan tulajdonképpen, mint a simit. Otthon is el lehet készíteni, de jobban járunk ha a profikra hagyjuk ezt a munkát.

Főleg, mivel Isztambulban eléggé könnyű találni olyan boltot, ahol nagy mennyiségben lehet yufka-t venni.

Yufka
Selyemvékony yufka

Itt egy néni (vagy bácsi) egész nap a speciális yufka-nyújtóval gyártja a papírnál is vékonyabb tésztákat, hogy utána ilyen szép halomban árulják őket. Majd arra jár a vásárló (mi), és vesz belőle pár darabot sütni. És kb. ugyan annyit, hogy nyersen megegye.

Yufka árus
Yufka árus

De mivel nincs mindenki közelében yufka-árus (van olvasóink Óceániából is), így leírom a receptet, miként lehet otthon is elkészíteni.

De persze, amire leginkább szükség van, az valójában a sok hely, és a még több türelem.

Valójában ez egy sima tészta, kenyér tészta. A lényeg abban rejlik, hogy rengeteg lisztet (és türelmet) használva jó vékonyra nyújtjuk. Ebben segít a speciális yufka-nyújtó. Amire él először azt hittem, hogy függönytartó. Volt is meglepetés, amikor felragasztottam az ablakra, és rátettem a függönyt…

Három receptet szedtem össze, ami jó lehet kiindulási alap lehet, attól függően, ki mely összetevőket preferálja:

Recept 1:

  • 2 pohár teljes kiőrlésű liszt
  • 4 pohár fehér liszt
  • 1 édességes kanál só

Recept 2:

  • 1 kg liszt
  • 10 g só
  • 450 ml víz
  • 50 ml olíva olaj

Recept 3:

  • 2,5 pohár langyos víz
  • 1 pohár langyos tej
  • fél török teás pohárnál kicsit kevesebb olíva olaj
  • 1 darab tojás
  • 1 evőkanál só
  • meg annyi liszt, amennyit a tészta felvesz (vagyis jó sok)

Aztán az egészet összekeverjük, majd pedig jó sok liszttel nyújtjuk. Majd pedig nyújtjuk. És még nyújtjuk, meg nyújtjuk, meg nyújtjuk. Valahogy így:

[iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/NFMOl72zIkQ” frameborder=”0″ allowfullscreen]

4 Replies to “Yufka

  1. Az „édességes kanál” elnevezés nagyon aranyos! Mifelénk teás- és kávés kanál méret dívik.
    Ez tényleg jó tészta lehet réteshez. Próbáltátok már a „klasszikus” túrós rétes, almás rétes, káposztás rétes verziókat?

    1. Ha a török teáskanalat nézzük, akkor tényleg inkább édességes kanál a jó mértékegység.
      De azt a kenyér tészta dolgot nem értem. Az a világon majdnem mindenhol kelesztett. Ez meg nem. Bár végül is a macesz se kelesztett, és az is kenyér… 🙂

    2. Akár hiszed, akár nem, húsz percet gondolkodtam, mi lehet az édességes kanál magyar megfelelője. Kb fele akkora, mint az evő kanál. A teás kanál jóval kisebb.

      Nálunk sajtos, krumplis és húsos rétesek szoktak lenni. A törökök szerint a krumplis a legjobb. Szerintem meg a sajtos. És utálom, hogy mindenki mindig krumplisat csinál, nem pedig sajtosat..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük