Törökország a levegőből – akárhanyadik rész..

2016-ra más senkinek nem újdonság, hogy kicsi repülő kamerákat lehet venni, aminek segítségével a világot felülről is lehet megnézhetjük.

Annál is inkább érdemes a levegőben körbenézni, mert mintha egyes építészek előre erre az esetre is gondoltak volna. Így felülről különösen látványosak.

És nemcsak a Nasca fennsík ilyen hely! Hanem pl. Isztambul is.

A régi anatóliaiak (azért használom ezt a kifejezést, mert pl. a híres Sinan építész biztosan nem török volt, hanem valószínűleg örmény) még betartottak egy olyan íratlan szabályt, hogy az épületen kívülről is látszódjon az, ami belül van.

Pl. a Kék Mecset építésénél megcsinálhatták volna úgy is, hogy az egészet befedik egy darab kupolával. Vagy egy sima lapos fedéllel. E helyett a belső tereket kicsi kupolákkal fedték le (ráadásul kettős kupolával: egy a belső részre, egy a külső részre), hogy kívülről is látszódjon, ott egy tér van. E miatt pedig a Kék Mecset úgy néz ki kívülről, hogy sok-sok kis kupolát is láthatunk a nagyok mellett.

Ez pedig a levegőből nagyon látványosan néz ki. Ráadásul a Kék Mecsetnél roppantul ügyeltek a szimmetriára, így a madarak egy nagyon különleges épületet láthatnak. Kár, hogy őket nem érdekli….

A másik, amire a régiek nagyon odafigyeltek, az a részletesség. Több híres építész is vallotta azt, hogy nemcsak azokat a dolgokat kell szépen, pontosan megcsinálni, ami látszik. Hanem azokat is, amelyeket soha senki nem fog látni. Így azokat az épületrészeket is, amelyek a földről egyáltalán nem láthatóak, mint pl. egy kémény.

Sok török dzsáminál és bizánci templomnál találkozhatunk ezzel a szemlélettel. De ilyen pl. a magyar Parlament is. Steve Jobs apja is (aki bútorokat készített) erre tanította a fogadott fiát: a termék azon részeit is igényesen dolgozza ki, amit senki sem fog látni. A néhai Apple vezér tartotta is magát ehhez az elvhez.

Ma viszont szerencsére kevés befektetéssel mi is vásárolhatunk egy távirányíthatós négypropelleres (quadrocopter) helikoptert, más néven drone-t. Ezzel pedig végre nemcsak hogy felülről megnézhetjük az épületeket, hanem az eddig elrejtett részleteket is közelről megvizsgálhatjuk. Csak persze ne üssük el!

Az internetre pedig egyre több és több videó kerül fel. Mi pedig egyre több látványos épületet nézhetünk meg ebből az irányból is.

Most kettőt választottam ki. Az első Isztambulból mutat be néhány híresebb épületet. Itt leginkább a 0:55 másodpercet ajánlom, ahol nagyon szépen látszik az úgy kint, mint bent elv. 1:30-nál pedig a Topkapı Palota bütykeit nézegethetjük.

[iframe width=”500″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/8LWZSGNjuF0″ frameborder=”0″ allowfullscreen]

Egy másik videó pedig Törökországot mutatja be. Mégpedig abc sorrendben. Itt azért a minőség kissé kifogásolható, meg sok helyen nem túl érdekes dolgokat filmeztek a lelkes amatőrök. Viszont összességében egy nagy húúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú! No igen, ennyi minden van Törökországban. Sőt! Ez csak egy csipet belőle!

[iframe width=”500″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/tIcHklSxDAI” frameborder=”0″ allowfullscreen]

4 Replies to “Törökország a levegőből – akárhanyadik rész..

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük