İznik, a csempék városa

Iznik (İznik) neve biztosan sokaknak ismerős. Ha még sem, akkor latinul Nicea, görögül Nikaia, vagy az ókori nevei Ancore, Helicore és Antogoneia már biztosan.

Iznik két dolog miatt vált ismerté: Itt volt az első és a második niceai zsinat (pl. a Húsvét pontos időpontját itt határozták meg) és a Törökországban található színes csempék is itt készültek.

Iznik, ahol még a csészealj is tradiciónális porcelán
Iznik, ahol még a csészealj is tradicionális porcelán

Iznik (ne keverjük Izmir-el) egy kellemes kisváros, aminek igencsak hosszúra nyúlik a történelme. Éppen ezért nem csoda, hogy ennyire vastag a városfal.

A város legalább 6500 éves, de mint mindenhol Anatóliában, mindig lehet találni valami még régebbit ha lejebb ásunk a kertben. És természetesen, mint minden régi város, ez is többször elpusztult, leégett, és újra lett építve attól függően, hogy éppen ki melyik irányból (és mivel) közelítette meg. Egyik ilyen újraépítő Nagy Sándor „utódja”, Antigonus volt.

Persze utána még sokan jöttek, hogy a várost kifosszák, vagy csak elfoglalják. Vagy csak beugorjanak oda egy jót enni.

A középkor elején a zsinatairól lett híres, amiből arra következtettetünk, hogy nemcsak kereskedelmi, hanem vallási központ is volt.

Ekkor még a Bizánci birodalomhoz tartozott, de aztán jöttek a Seldzsukok. Őket pedig a keresztes követték, akik többször is próbálkoztak. Béke végül akkor lett, amikor az Oszmán birodalom részévé vált, 1331-ben.

A város mérete azóta nem sokat változott, így ma is egy kellemes kisváros. Könnyen gyalog is bejárható, majd a nap végén a tengerparton lehet vacsorázni.

Iznik térképe
Iznik térképe

Iznik híressége a csempék. Ennek a hivatalos neve a fajansz, ami nagyon hasonlít a porcelánhoz. Ennek a fellegvára volt Iznik. Isztambul és más nagyvárosok híres történelmi csempéi mind itt készültek.

A városban ma is számtalan kis műhelyt találunk, ahol még kézzel festik a csempéket az eredeti sötétkék, vörös, fekete és zöld színekre.

Izniki kézműves
Izniki kézműves

Ami nagyon jó itt, ahol a csempe születik, hogy minden bolt egyedi terméket árul (és valóban eredetit, nem kínait). Nem olyan tucat terméket kapunk, mint néhány „egyszerűbb” boltban. És még tolongás sincsen.

A város nagyon ősi. Rengeteg történelmi építményt találhatunk, melyek egymástól csak pár perces sétányira helyezkednek el. Sőt, még a régi nagy fel is megvan.

Érdekességek a helyi AyaSofia, ami legalább 700 éves, az anfiteátrum, a kézművesek, a régi iskola, a Zöld mecset, a múzeum és még sokminden más.

Yeşil Çamii - természetesen a minaret is izniki cseméből készült
Yeşil Çamii - természetesen a minaret is izniki cseméből készült

És persze a hasunkról se feledkezzünk meg. Iznikben található a híres izniki köfte. A város körül pedig renget olajfa ültetvény van, házi készítésű olívaolaj és más termékekből is jól be tudunk vásárolni.

Iznik Panoráma
Iznik Panoráma

A város megközelítése nem egyszerű sajnos. Isztambulból vagy kocsit bérelünk és áthajózunk az öblön, vagy busszal megyünk. Mindkét esetben érdemes nagyon korán indulni, hogy legyen időnk a városban sétálni.

Ajánlott linkek:

[pictobrowser CyberMacs 72157622489408016]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük