Köy peynir – Falusi sajt

Sajtos gasztronómiai körutunk kitartóan folytatódik. Mi meg közben jóllakunk. 😀

Mai sztárunk egy eléggé lágy és sós sajt. Íze legjobban az Anikó sajthoz hasonlít. És nagyon finom. Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy mire elővettem a fényképezőgépet, hogy lefotózzam, addigra a sajtnak már csak a negyede maradt meg. Pedig nem egy kis darabot vettünk. Najó, a boltban ez volt a legkisebb, de így is 60 dkg volt. 😛

A sajtnak a neve: köy peynir, ami azt jelenti, hogy falusi sajt. De fordíthatjuk házi sajtnak is. A név alapján azt várnánk, hogy minden boltban más sajtot találunk ezen a néven, de nincs olyan nagy különbség közöttük. Viszont nem mindenhol árulják. Nagy boltokban szinte sose találni. Ezért a piacon érdemes kérdezősködni. Meg ott legalább mindig friss a sajt.

Ha már úgyis szobaelegytűnk az árussal, akkor mindenképpen érdemes kóstolót kérni:
– Tada bilemilir miyim?

Törökországban a sós sajtokra az a jellemző, hogy néha rettenetesen sósak. Az ilyen sajtokat evés előtt érdemes néhány percig vízbe áztatni, hogy a só kimenjen belőle. Egyébként is ajánlott a piacon vette sajtot, meg mindent, ami a piacról származik, jó alaposan megmosni. Még akkor is, ha csomagolva van.
Érdemes a sajtot a bolti csomagban tárolni, nem baj, ha csöpög az egész. Így nagyon sokáig megőrzi a frissességét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük