Isztambul romos részei

Az átlag turistának, mikor Isztambulba érkezik, és kilép a hotelból, feltűnik, hogy valami nem oké itt. Az extrém turistának pedig, aki olyan hátsó utcákba is bejut, ahova a térképkészítők nem, ő pedig valóban átéli, hogy bizony valami nincs rendben a világ egyik legnagyobb városában.

Miért ilyen romos itt minden?

Isztambul, Fener
Isztambul, Fener

Isztambul belvárosa, pontosabban a történelmi városrész nem a szokványos méretű. Ha a Topkapı palota bejáratánál felülnénk egy sirály hátára, és megkérnénk, hogy repüljön el a Héttoronyig, akor 5.3 km-t kellene csapkodnia a szárnyaival (jobb híján gyalog megyünk, akkor viszont 5.7 km). Összehasonlításképpen (mint a NationalGeographicben, hány szénnel megrakott vagon súlyával egyezik meg) Rómában a Colosseumtól a Spanyol-lépcsőig 2km a távolság. Ha pedig ezt a területet Budapestre szeretnénk kivetíteni, akkor az Erzsébet-híd pesti oldalától egészen a Pillangó utcai metró megállóig kellene elmennünk.

Ez mind az a terület, ami valaha fallal volt körülvéve. Még a Bizánci Birodalom idejében…

A terület neve Fatih, aki az a szultán volt, ki elfoglalta Isztambult. Területe 17 km², ami nem tűnik soknak. De itt több, mint 400.000 ember lakik. (Megint egy hasonlat:) Ez kétszer annyi, mint Debrecenben, Magyarország második legnépesebb városában (Debrecen területe egyébként 461,65 km²).  Igen, itt az emberek nagyon sűrűn laknak. Minden négyzetkilométerre több, mint 26.000 ember jut (és ez átlag, amibe a parkok is (pl. a hatalmas Gülhane) is be van számolva, azaz valójában még nagyobb a sűrűség).

Isztambul, Samatya - de legalább mindenkinél van parabola antenna
Isztambul, Samatya - de legalább mindenkinél van parabola antenna

Miért is ezek a számok? Hogy jobban el tudjuk képzelni ezt a hatalmas sűrűséget. De nem, nem lehet ennyi embert ekkora helyen elképzelni. Pedig a nemrégi választáson állítólag egymillió ember is összegyűlt egy-egy kampánybeszéd meghallgatásához.

Tehát a terület is, de még annál is több ember lakik ott. A házak régiek, nagyon régiek. Éppen ezért kicsit. Valahogy régen kisebb helyen is kényelmesen elfértek az emberek. Nem kellett a hely a plazma-tv-nek. Ma viszont már kell. Ezért nem egyszerű a felújítás, mert a korábbinál nagyobb lakásokat kellene valahogy összehozni. No de közbeszól a műemlékvédelem, meg a városarculat és a többiek, amiért nem igazán lehet sem a házakat összevonni, sem pedig valamilyen irányba bővíteni.

Így a végeredmény az, hogy sok sok sok apró ház van. Akinek viszont pénze van, ritkán szeretne oda költözni. Inkább olyan helyre megy, ahol hely is van.

No persze nem minden rész zsúfolt, csak általában. Sok helyen látni felújításokat is. Így szépen-lassan, majd valamikor ez a terület is tiszta és modern lesz. Csak éppen nagyon, de nagyon sokáig tart, mert nagyon, de nagyon sok munkára (és persze pénzre) van szükség.

Viszont Isztambul Fatih kerületének is megvan a maga varázsa. Mivel ez a történelmi városrész, rengeteg rejtett történelmi emléket találhatunk.

De ne vonjunk le elhamarkodott következtetést, ha kicsit romosnak látszik. Isztambul nem mindenhol ilyen. Az alábbi képen Maslak üzleti városrész látszik. De ott van Levent is, ahol a bankok felhőkarcolói és Isztambul és Európa legmagasabb épülete, az Ağaoğlu-torony (500 m) található.

Isztambul, Maslak, ahol az épületek még a zászlónál is hosszabbak
Isztambul, Maslak, ahol az épületek még a zászlónál is hosszabbak

2 Replies to “Isztambul romos részei

  1. Hogyha lerobbant kerület İstanbulban,akkor csakis Kumkapı-ba megyek! Annak aztán van hangulata,ott a való világ! 🙂 Persze az sem mindenütt olyan azért,de mégis!

  2. Most lehet én voltam nagyon elit negyedben, de annyira nem tűnt lerobbantnak Isztambul. Bár lehet a szétbombázott Belgrádból indultam ki. :S

    Törökországban az tetszett, hogy rengeteg szép és új lakótelepet láttam az ország általam bejárt részében, tehát szorgalmasan építkeznek a cégek / fiatalok. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük