Megszűnt az akbil

Pontosabban az akbil árusítása szűnt meg. A rendszer még működik, a régi akbilek tölthetőek, használhatóak. De újat nem tudunk venni. Helyébe az Istanbul Kart lépett.

 

Akbil
Akbil

Az akbilt 2010. szeptemberben kezdte leváltani az Istanbul Kart. Akkor még csak a diák bérlet és a nyugdíjas bérlet került lecserélésre. Igaz, akkor mindegyik. Azaz az összes diák ás nyugdíjas 2010. szeptember 1-től már csak Istanbul Kart-al tud közlekedni.

Akkoriban még azt mondta mindenki, hogy az akbilnek vége. De egészen május közepéig tudtunk akbilt venni.

Júniustól viszont már egészen biztosan csak az Istanbul Kart kapható.

Az Istanbul Kart csak alakjában különbözik az akbiltől. Használata megegyezik. Ugyan azokon a járműveken (Busz, hajó, villamos, metró, felvonó) érvényes. Sok esetben gyorsabban is működik.

Ugyan úgy automatákból tudjuk feltölteni. Ilyet a nagyobb állomásokon, kikötőben találunk. Feltölthető még az akbil/Istanbul kart feliratú fehér bódéknál, és az újságárusoknál is (szintén kint van az akbil felirat).

A kártya depozitos. Vásárláskor 10 TL-ba kerül, amit visszakaphatunk, amikor visszaadjuk a kártyát.

Egyenlőre még nem teljesen tiszta, hol lehet Istanbul Kartot venni. Elvileg a reptéren lehet, de van akinek sikerült, és van akinek nem.

Itt van néhány hely, ahol biztosan árulják:

14 Replies to “Megszűnt az akbil

  1. Ha esetleg lenne pár millió fölöslegessé vált akbil, tudok pár magyar várost amelyikben be lehetne vezetni… Nagy tételben átvesszük őket.

  2. Azért várhattak volna augusztusig… Meg akartuk tartani emlékbe a júliusi nyaralás után. 🙁
    Tudom, az Istanbul kart-ot is megtarthatjuk, de az „drágább” meg nem olyan különleges. 🙁

    Amúgy azért az érdekes, hogy kapni nem lehet már akbilt, de a Kart-ot sem árulják még mindenhol…

  3. Volt egy olyan terv, hogy az emberektől visszavásárolják. Azt hiszem 6 líráért, azaz az eredeti depozit áráért. Valahol még meg is van a reklám.
    Csakhogy mindez fordítva történt, mert mindenki inkább jól elrakja.

  4. Ez az akbil kiemelt tárgy lehet CyberMacs számára, mert ezt a hírt már egy csomószor megírta. 🙂 Legközelebb mi jön akbil temető a tamagocsik mintájára?

  5. Azért ha egy sarki akbilárusnál belefutnál egy készletkiárusításba, egyet beszerezhetnél nekünk, és majd 17-én elcseréljük erőspistára. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük