A konyha bazár

Isztambul tele van bazárral. Meg kebabárussal.

Egyesek szerint a bazároknak se vége, se hossza.

Mások szerint ez azért van, mert az egész város egy hatalmas bazár…

Tény, hogy az egyfajta terméket áruló üzletek valami miatt egy helyre sűrűsödnek. Úgy, mint a hangyák az elvesztett kiflicsücsökre. Kivéve, hogy kiflinek se híre, se hamva (csak kebabnak, de azt már úgyis tudjuk… 🙂 ).

Mindez persze nekünk, vevőknek lesz a jó. Hiszen nem kell a fél várost bejárni, ha keresünk valamit, hanem csak bemegyünk az adott típusú bazár sűrűjébe, majd mindjárt idegsokkot kapunk attól, ahogy az információ ránk veti magát, és jól elnáspángol…

Majd miután kijöttünk az idegosztályról, belevethetjük magunkat a dolgok mélyébe. Persze érdemes egy sátrat is vinni, amit középre felállítunk. Ugyanis ha mindent alaposan végig szeretnénk nézni, akkor bizony heteket fogunk itt tölteni…

Ilyen hely Isztambul konyha bazárja is.

De itt most ne gondoljon senki arra a jó kis hangulatos konyhára, a pöttyös bögrére, a csipkés függönyre és a kockás terítőre, amihez veszünk egy citrom alakú kiskanalas készletet! Az nem itt van, hanem a fűszer bazár mögött, jobbra a Rüstem Paşa Camii felé.

Itt a kemény, azaz a professzionális konyhánkat tudjuk felszerelni. Mondjuk ha úgy érezzük, hogy a kerti mulatság nem eléggé hangulatos 300 fő alatt, akkor ezen a helyen tudsz leveses fazekat venni. Az eladótól az S-es méretet kérd… Egy átlagos kelet-törökországi család az M-est használja a szűk rokoni összejövetelekhez.

A konyha bazár a Kasimpaşa kerületben található az Aranyszarv túloldalán. Itt van egyébként Sema diplomamunkája is.

Jóformán egy fő útból áll, ami kifele viszi a kedves (és dudálós) autósokat a Çevreyolu fele. Bal, és jobb oldalát láthatunk igazán egzotikus boltokat, ahol aztán tényleg megtalálunk mindent, ami csak egy komolyabb konyha felszerelésére kell. Van olyan hely, ahol csak fazekakat árulnak. Máshol szamovárok tucatjai várják a kedves vásárlót (aki remélhetőleg kamionnak jön). De találunk itt felszerelést cukrászdának is. Mondjuk egy fagyis pult biztosan jól nézne ki otthon a nappaliban. Kérdés csak az, hogyan visszük fel a repülőre?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük