Mire jó az olívaolaj?

Törökország nyugati, déli része mediterrán éghajlatú. Éppen ezért az élet, hangulat, hőség, ételek, zene, és tánc is mediterrán hangulatú. És ha Mediterrán, akkor minden dúskál az olívaolajban, mindent olívaolajban főznek, reggelire is olívaolajat isznak, stb… stb…

Pedig mennyire nem így van…

A leggyakoribb téved az, hogy a törökök mindent olívaolajban sütnek. Míg otthon, Magyarországon tombol a zsír rossz, olaj jó (négy láb jó, két láb rossz – Orwell), addig nálunk egész egyszerűen minden olajos dolog a rossz kategóriában van. Ráadásul a török nyelv nem tesz különbséget a zsír és az olaj között, így sütéskor minden ilyet kerülnie kell annak, aki egészségesek akar élni: szír, olaj, és vaj.

Úgyhogy nincs ám olyan, hogy a rántottát olívaolajban sütik. Teflonon, olaj nélkül!

E mellett habár tényleg rengeteg olívaolaj készül Törökországban (és nemcsak a nyugati-déli részeken, hanem északon, és keleten is), mégis drága. Általában kétszer, háromszor drágább egy sima olívaolaj, mint a napraforgó, vagy a kukorica olaj. A nem sima (rücskös), az igazán különleges olajok pedig akár ötszörösei is lehetnek. Az ilyet pedig pazarlás sültkrumplira elhasználni.

Egyébként is a törökök annyira szeretik, tisztelik az olívát, és az olívaolajat, hogy eszükbe sem jutna ilyen szentségtelen módon felhasználni.

Nem-nem. Sütéshez ott a napraforgó olaj. Vagy ha egészségesen akarunk élni, akkor a kukorica olaj. És ha nagyon-nagyon egészségesek akarunk lenni, akkor pedig a fekete-tengeri mogyoró olaj, ami teljesen átlátszó, víz szerű. Mondjuk ő már kétszer drágább, mint a kukorica olaj, de még mindig olcsóbb, mint egy finom, jó minőségű olívaolaj.

Akkor a törökök nem is sütnek-főznek olívával?

Csak sütni nem sütnek. Főzésre viszont már használják. Van egy különleges ételtípusuk, az olívaolajban párolt zöldség (zeytinyağlı yemek), amelyek úgy készülnek, hogy a kuktába mindenféle zöldet (és pirosat, sárgát, narancsot, meg lilát, abból leginkább a hagymát) bedobálnak, majd jól meglocsolják olívaolajjal, tesznek hozzá 2-3 kanál cukrot, és már kezdődhet is a főzés.

Mivel az olívaolaj és a kukta jól kihozz az ételek ízét, jóformán teljesen mindegy, miket pakolunk bele, az eredmény mindig nagyon finom lesz.

Ilyen recepteket rengeteget találni az interneten, de mi is bátran kísérletezgethetünk vele. Fő alapanyagok: paradicsom, tök, hagyma, paprika.

A jobban ismert olívás étel a saláta. Erről nem szeretnék sokat írni, mert szerintem ezt már mindenki ismeri: mindenféle zöldet összevágunk, majd jól megöntözzük olívaolajjal, és még jobb étvággyal gyorsan (általában gyorsabban, mint az előkészítés) elfogyasztjuk. 🙂

Az olívaolaj igazi felhasználása viszont a reggeli.

Egyetlen török reggeli asztalról sem hiányozhat az olívabogyó. Amiből viszont sosem elég. Miért ne lehetne akkor már jól olívaolajjal meg is öntözni? Ússzon benne, úgy lesz a finom! Még jobb, ha az olívapürét (zeyzin ezmesi) öntjük fel olívaolajjal, mert akkor már kenyérre is lehet kenni.

De ezen kívül minden mást lelkesen locsolhatunk, sajtot, túrót, kenyeret, zöldséget, és minden mást, amihez csak kedvünk van. 🙂

Jó étvágyat!

İzmirli ott él az olívák központjában. Reméljük, kapuk tőle is tippeket, mire jó még az olívaolaj (akár hajmosási és fürdési ötleteket is várunk). 🙂

3 Replies to “Mire jó az olívaolaj?

  1. Én az oliva olajat fürdővízbe teszem (még). Ezt viszont csak az próbálja ki akit nem zavar, hogy a testápolóval együtt fürdik:) Így néz ki: fél kg vagy negyed kg holttengeri fürdősó, 1 teáskanál oliva olaj ebbe belecsepegtetve hangulattól/betegségtől függően 2-3 féle illóolaj (fajtánként 3-4 csepp). 1 tk-nál több olaj nem kell a fürdővízhez.:)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük