Isztambul – Bursa hidroplánnal

Törökország két nagyvárosa, Isztambul és Bursa között nincs nagy távolság. Mármint török szemmel. Hiszen csak 80 km. Légvonalban (persze nem mindegy, honnan számoljuk, de most maradjunk a történelmi 0 km-nél, az AyaSofya-nál, mint kezdőpont).

Autóval már kicsit több, 235 km, hiszen ki kell kerülni a Márvány-tengert.

Persze minden török tud egy rövidebb utat: át a tengeren.

Hidroplánnal Isztambulból Bursaba
Hidroplánnal Isztambulból Bursaba. Forrás: ensonhaber

Ezt egyébként általában hajónak hívják. Vagy kompnak. Kinek hogy tetszik.

Isztambul, és úgymond Bursa között (Bursa nem tengerparton található) több helyen is átkelhetünk a tengeren hajóval. Elvileg a legrövidebb utat érdemes követni, azaz minél hosszabb utat tenni meg hajóval, és minél kevesebbet kocsival. Csakhogy a hajón nem lehet a gázpedált nyomkodni (csak a dudát, de annak nincs sok értelme), így sok autós inkább azt választja, hogy elmegy Gebzéig (Isztambul külvárosa), ahol az egyébként 90 perces hajóút csak 30 percig tart. A maradék időben (ami egyébként szintén legalább 90 perc lesz) lehet a gázt (és a dudát) lelkesen nyomkodni.

E mellett a Gebze-átjárónál sokkal gyakrabban járnak a kompok, így nem csoda, sokan inkább kerülnek.

De még ha nem is kerülünk, hanem egyenesen Bursa felé megyünk komppal, akkor is előbb-utóbb szembe jön velünk a szárazföld, amit gyakran hegynek szokás hívni. A hajó pedig nem megy tovább. 30 km-t kell még megtenni közúton valahogy. Az autósok nagy örömére, akik végre megint megdöngethetik a gázpedált és a dudát. A gyalogosok pedig folytathatják a teázást a buszon.

Akár hogy is nézzük, még így is legalább 2 óra az út… 80 km 2 óra alatt. Mind egy jóltáplált péntek esti dugó… Na jó, annyira azért mégse. De akkor is…

Úgyhogy most valaki leporolta a régi bevált technikát, a hidroplánt.

Míg Isztambul Önkormányzata azon ügyködik, hogy átfúrja a Boszporuszt alul (és közben kerülgesse az előkerült romokat), addig egy vállalkozó inkább a víz tetejét nézte ki, mint közlekedési alkalmatosság. És ha már kinézte, le is szállt rá. Persze előtte eldudálta onnan a halászhajókat és sirályokat.

Most pedig úgy döntött, hogy beindul az Isztambul-Bursa hidroplános repülőút. Az ötletre mindkét város önkormányzata áldását adta (a fordítóprogram így összegezte a polgármester beszédét: azt mondta, hogy igen). De mivel a Boszporuszon túl nagy a forgalom, a „reptér” inkább az Aranyszarv-öbölben lesz.

A hidroplán 18 perc alatt teszi meg azt az utat, ami kocsival egyébként 2 óra lenne. 19 fő fér el a gépben, és a jegyár valahol 100 TL körül lesz.

Az első gép április 1-én indul (hé! de hát ez ma van!), naponta 2 alkalommal: Isztambul Aranyszarv-öbölből 8:30 és 18:00, Gemlik kikötőből pedig 9:15 és 18:45 órakor. Egyébként Gemik sem Bursa még. Onnan még 30 perc lelkes gázpedál taposás és dudálás vár a légi utasokra. Az ügyesebbek persze ezt 15 percre is le tudják faragni.

A jegyeket itt lehet megrendelni.

Én leginkább az isztambuli „reptérre” vagyok kíváncsi. Ameddig a gépre várunk, vajon belefér egy rövid Boszporusz-túra? 🙂

6 Replies to “Isztambul – Bursa hidroplánnal

  1. Ahoz képest, hogy Ankarából (tőlünk, a déli részről) taxival kijutni az ankarai reptérre 70TL, nem is tűnik soknak az a 100TL. Már csak az a gond, hogy a maradék útra autót kell(ene) bérelni a dudáláshoz, mert ugye a hidroplán mégsem komp!

    1. Én is ezt néztem, hogy onnan azért még elég komoly táv vár a sétálókra. Az autó pedig mégsem pakolható bőröndbe. Biztosan lesz transzfer, de az mind extra időbe, és extra pénzbe kerül.

      Viszont ha Bursaban veszel telket, akkor érdemes mindjárt egy hosszú medencét is építtetni, hogy oda is le tudjon szállni a repülő. 🙂

  2. Nagyon jó! Egy újabb egzotikum és érdekesség!
    Egyébként valóban így van,amikor a Bursaspor valamelyik istanbuli csapathoz jön meccset játszani,a szurkolóik mindig hajóval jönnek.

      1. Igen,ezt tudtam,de vica versa is igaz! 🙂 Tehát a Kartal és Galata szurkolók is hajóval járnak át Ázsiába.

        Az igazi meglepetés számomra az volt,amikor először láttam,hogy a Bursaspor drukkerek hajóval mennek Istabulba. De aztán megnéztem,és tényleg rövidebb,mint kikerülni a Márvány-tengert. Úgy szokták,hogy a szurkolói busz is felgurul a kompra,és 34-esben már a saját buszukkal folytatják az utukat a szóba jöhető,mind az 5 helyszín felé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük