Mit kínál az ellenzék Isztambulnak?

Törökországban közelednek az önkormányzati választások. És most a tét mindennél nagyobb: Isztambul.

Természetesen az ország többi városánál sem mindegy, hogy ki nyeri a választást, de Isztambul mindenképpen jelzés értékű. Akárki is nyer, rnnek a választásnak az eredménye nagyon meghatározó lesz a nagyon közeli jövőre, és az elkövetkező évekre, akár évtizedekre is.

Úgy tűnik, hogy az Atatürk által alapított párt (CHP), aki jó ideje ellenzékben van, felébredt az álmából, és komoly kampányolásba kezdett. E mellett megszerezte maga mellé Mustfa Sarıgül nevezetű úriembert, aki eddig Şişli kerület polgármestere volt a helyiek legnagyobb megelégedésére.

Így nézzük bele, hogy ők mit ígérnek!

Egy szépen kidolgozott kampányfüzetből válogattunk össze néhány témát, csak címszavakban.

  • Természet megőrzése: ez az utóbbi idők egyik legnagyobb kérdése. Ráadásul riasztó mértékben veszélybe kerül az ivóvíz készlet. Az idén is majdnem probléma lett belőle, és még csak most kezdődött az év!
  • Tudatos tervezés: nem össze-vissza építkezünk.
Tervszerű építkezés
Tervszerű építkezés – Forrás Mustafa Sarıgül
  • Szennyvíz helyett tiszta víz kerüljön a Boszporuszba. Jelenleg naponta 1100 tonna szerves, 130 tonna nitrit/nitrát, és 20 tonna foszfát hulladék kerül bele, ami később a Márvány-tengerbe jut.
  • Kanal Istanbul nem lesz. Ha megépül, azzal felborul a Boszporusz áramlása, természetes tisztulása. A fenti hulladék mind a városban marad, e mellett félő, hogy elmocsarasodik.
  • Harmadik repülőtér újragondolása. Jelenleg Isztambul legnagyobb megmaradt zöld területére tervezik, ami veszélybe sodorja a vízkészletet.
  • Megújuló energiaforrások.
  • Szabadidő parkok, családi programok. Jelenleg 1000 emberre 1,1 m² zöld jut, beleértve a bursai foci drukkereket is.
  • Több színház, és opera. Legutóbb az egyik történelmi színház bevásárló központtá alakításánál óriási tüntetés volt.
  • Bicikli utak
  • Turizmus. Köztük szabadtéri múzeumok, a Héttorony, és a Fal elérhetővé tétele a turistáknak (ma eléggé nehéz megközelíteni)
  • Aranyszarv-öböl fellendítése kulturális parkokkal.
  • Történelmi hanok, bazárok felújítása (a Fedett Bazár elmaradt a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa felújítási projektjéből)
  • Török világmárka létrehozása, sétáló-, bevásárló utca a török termékeknek
  • Óvodák, iskolák, kórházak alapítása
  • Képzőművészeti körök, sport klubok
  • Gyerekeknek hétvégi mozi és színházprogram (300 mozi ingyenes lesz)
  • Bió-termékek árusítására piac minden kerületbe
  • Állatoknak menhely

E mellett megnéztük a közlekedési tervet is, mint Isztambul kiemelkedően súlyos problémáját. Még tavaly októberben tette közzé a kormány a saját tervét és eredményeit a metróra vonatkozóan. E szerint 2019 után 776 km metró lesz a világ egyik legnagyobb városában. Ebből 2019-ig 420 km lesz kész. Mos pedig 141 km használható a korábbi 45 helyett.

Mustafa Sarıgül viszont rámutatott, hogy ebbe a bizonyos 141 km-be beleszámolták a felszíni közlekedést is, mint a villamost, és a metrobuszt. Valójában az elmúlt 20 év alatt alig 60 km metró készült, miközben kisebb városok rövidebb idő alatt ennél jóval több épült.

Gyűrűs közlekedés
Gyűrűs közlekedés – Forrás Mustafa Sarıgül

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt azt mondja, hogy ideje lenne végre valami tervet is belevinni a tömegközlekedés fejlesztésébe (érdekes módon a metrómegállók a kijáratok mindig az önkormányzati irodák kapuijai előtt nyílnak). Ő a jól bevált gyűrűs és sugaras elrendezést szeretné megvalósítani. Mivel Isztambul központja a tengerparton van, azon a részen a hajózási útvonalak fejlesztésével lehetne a közlekedést felgyorsítani. Ráadásul a harmadik hidat is szeretné közelebb hozni olyan helyre, ahol több értelme van felépíteni.

És ha már utakat építene, akkor mindezt úgy, hogy lehetőleg ne kelljen több millió fát kivágni (ahogyan ez történik a harmadik híd esetében, ahol ráadásul rossz útvonalon kezdték a fákat aprítani). Sőt! Inkább még több fa keletkezzen az útépítés hatására. Erre egy példa az alábbi kép, ahol együtt szerepel az út, park, bevásárlás, és a metró.

Futurisztikus közlekedés
Futurisztikus közlekedés – Forrás Mustafa Sarıgül

Teljes kampányfüzet letölthető innen, vagy online megtekinthető itt.

13 Replies to “Mit kínál az ellenzék Isztambulnak?

  1. Kicsit off, de a körgyűrűs elképzelést bemutató rajzon láttam egy „Polonezköy” nevű falut. Azt vajon a lengyelekről nevezték el?
    Amúgy szép, hangzatos ígéretek. Ebből kb. mennyi szokott megvalósulni törökországban, a választás után?

    1. Igen, azt egy lengyel kolóniáról nevezték el. Ma is élnek a leszármazottak, megtartva a kultúrájukat, és a vallásukat. Erről akkor írok is egy bővebb cikket. 🙂

      Egyenlőre az ellenzéknek nem nagyon volt lehetősége, hogy bemutassa az ígéreteit. De tegyük hozzá, hogy eddig elég bénák is voltak.
      Most viszont valójában nem a szokásos ellenzékről van szó, hanem Mustafa Sarıgül nevű emberről. Őt tudta az ellenzék meggyőzni, hogy álljon a kampány élére, mint a főpolgármesteri jelölt.
      Róla érdemes azt tudni, hogy rendszeresen roppant magasan nyert a kerületben (valami 90% felett, ha jól tudom) mindig. Ami jól jelzi, hogy rá tényleg lehet számítani.
      E mellett a munkáját azzal kezdte, hogy Isztambul 3 nagyon fontos ellenzéki kerületében kirúgta a polgármestereket, és a saját embereit állította a helyére. Nekem pedig ennyi már elég is, mert az a három úriember eddig az ég világon nem csinált semmit.

      A kormány is tartja az ígéretét. Pl. megígérte, hogy letiltja a Twittert, mára meg is tette. No nem mintha 2 percnél tovább tartana a kikerülése. 😉

  2. Azt hittem kerülni fogod a politikai témákat a blogon. 🙂 Szép tervek és ők képesek is rá, hogy megvalósítsák. Az érem másik oldala, hogy ha ennyire tudnak modern várost álmodni, akkor a twitter hogyan is állható le? Ez a „terelés”, hogy fogadható el az értékrendjükben?

    1. Ebben is sok terv van Isztambulra nézve, és sok korábbi terv került elő ismét. Ez a fő ok, amiért bekerült a blogba. 😉

      A Twitter bezárása a kiélezett politikai helyzet egyik eredménye.
      De mint látjuk, nem sokat ér, mert roppant egyszerű megkerülni. A köztársasági elnök is javában twitterezik tovább. 🙂

      1. Arra értettem, hogy a törökök mindig is világiasabbak voltak, ha már az iszlám nem feltétlenül követi a technika / globalizáció fejlődését. Mert mintha szó lett volna róla, hogy a csador viselete is újból és újból konfliktust okoz és őszintén szólva nem látom tisztán a helyzetet. Mert mintha arról lett volna szó, hogy a demokratikus-liberális értékeket támogató pártok állnak szemben a fundamentalista pártokkal szemben, miközben a hadsereg próbálja semlegesként szétválasztani a két felet. Aztán mivel a demokratikus pártokból is van jobb és baloldal, így gyakorlatilag a három nézőpont ütközik és mindegyik fúj a másik kettőre. Most akkor kinek is kell szurkolni?

  3. En nem bannam, ha tajekoztatnal a politikarol is. Most mondhatom, hogy allasfoglals nelkül, de olyan meg nincs. A kielezett politikai helyzet miatt egy-ket baratomnak az volt a meglatasa, hogy lehet, hogy jobb lenne, ha felkeszülnenk egy esetleges idöleges (4-6 honap) tavozasra ebböl az orszagbol. En nem latom ennyire borusnak a helyzetet, de jo lenne, ha erröl tudnank itt beszelgetni.

    1. Én is jelentős százalékot adtam arra a lehetőségre, hogy esetleg pár hónapot máshol kellene tölteni. Ráadásul mind a két lehetséges forgatókönyv estében is. Bár meglepő, hogy más is így látja.
      Így már gondolkozom, hogy lehetne valami írást összehozni.
      A blogot leginkább külföldről olvassák. A fórum erre jobb hely lenne.

      1. Ejha! 🙂 Akkor ezek szerint rendkívüli hidegvérrel biztattál minket tavaly,hogy induljunk csak bátran Türkiyébe! 🙂 Minket nem akartál megijeszteni,azt sem akartad,hogy elvesszen a pénzünk,és nagyra becsüllek ezért!

        Megmagyarázom! Arról van szó,hogy tavaly a legsúlyosabb összecsapásokat követő szombat este másnapján indultunk Ankarába. De én meg az utolsó éjjelen néztem a neten,hogy mi megy TR-ben,és már tényleg nem tudtam,hogy mit tegyünk. Tudtam nagyon jól,hogy mi van 06-ban,a Kızılay téren. Ekkor írtam neked. És te azt válaszoltad,hogy menjünk nyugodtan,semmi bajunk nem lesz. Őszintén megmondom,hogy TE döntötted el júniusban,hogy menjünk,vagy maradjunk! És jót tanácsoltál: az égvilágon semmi problémánk nem volt az alatt az 5 nap alatt!!
        Ehhez képest most megdöbbenek,hogy az ideiglenes „kitelepülést” fontolgatod! És ezért írtam,hogy hidegvérű voltál a nyáron,mert minket tényleg meg tudtál nyugtatni,hogy mehetünk,és igazad volt,és utólag is köszönjük! CSAKHOGY! Egyáltalán nem gondoltam,hogy a felszín alatt neked ilyen gondolataid vannak! Minden e-mailedből nekem az jött át,mintha ezt sugallnád felém:
        „Komoly kis balhé,az már egyszer igaz,de azért annyira megijedni nem kell”!
        Pl. amikor azt írtad,hogy csak ti vagytok otthon az utcában,mert a többi lakó tüntetni van. 🙂 Meg hasonlóak. 🙂

        Szóval rendkívül érdekfeszítő lesz ez a március 30.,részemre (is).

        1. Az az igazság, hogy ez kívülről nem látszik, de itt most roppant feszült a helyzet. És ez a március 30 nagyon komolyan eldönti a következő hetek, és hónapok eseményeit. Meg persze hosszabb távon is. Az elmúlt napok pedig nagyon eldurvultak. Sema azt mondja, hogy nem fog a kibertér medréből kilépni az a harc, ami most zajlik, én ebben már nem vagyok annyira biztos.
          Ami tavaly volt az jobban hasonlít egy hétvégi mulatsághoz, mint az a feszültség, ami most van.

          Ez persze még mindig nem ok arra, hogy valaki lemondja az utazását, főleg ha elkerüli a kínos helyeket. Szerencsére a tüntetések nem az AyaSofya-ban zajlanak, vagy előtte. 🙂 Így ez nem is olyan nehéz. Ha most jönnél, most is azt mondanám, hogy gyere nyugodtan.

          De március 30 utánra most nem tudok jósolni. Jobb félni, mint megijedni. Aztán reméljük, nem lesz semmi. 🙂

  4. Akkor én meg erre azt mondom,hogy EZ AZ,ami tényleg ijesztő! Tehát hogy „hétvégi mulatság”-hoz hasonlítod a tavaly júniust! Mert itthon,a monitort nézve elég „izmos” volt már az is! Akkor most ugyan milyen lehet ott a közhangulat,ha azt még lazának értékeled? Dermesztően hangzik…

    De ugyanakkor meg tényleg nagyon érdekes,hogy tavaly,Ankarában közel álltam hozzá,hogy kimondjam: „Semmi nem igaz az egészből”. 🙂 Annyira nem történt ott semmi,hogy hihetetlen! Vasárnap este ment a karnevál a Gençlik parkban…stb.
    Jó,a Kızılay téren keresztül sétálva láttunk kb. 100 rohamrendőrt,lefényképeztem a TOMÁ-t stb…,de teljes nyugalom!
    Viszont magát a március 30-át most egy gyújtó kanócként értékelem…
    Beşiktaşban laktok,tehát török léptékkel közel a „lényeges” helyszínhez. Mindannyian reméljük,hogy minden gond nélkül átvészelitek ezt az időszakot!!!
    (Egyébként ha netán valahová mentek,akkor az Bp.lesz,ugye)?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük