Isztambuli fedett bazár – a könyv. A NAGY könyv.

Utolsó napunk Isztambulban? Vettünk tizenhat szőnyeget, nyolcvan lámpát, öt vizipipát, és még valahogy két macska is bekerült a bőröndben?

De még így is van 6 kg szabad helyünk, és ötletünk sincs, mit rakjunk bele? Hiszen kalózkapitányt már vettünk a múltkor, több nem fér a nappaliban…

Itt a megoldás!

Vegyük meg az isztambuli fedett bazár nagy könyvét. Az igazi, NAGY könyvet!

The Grand Bazaar Istanbul
The Grand Bazaar Istanbul

Mindjárt kezdjük a méretekkel: 38.9 x 30.7 x 6.1 cm. És 6 kg! Nem egy zsebkönyv. De még nem is jó akármelyik polc, hogy rárakjuk. Szóval ideális kézipoggyásznak. Meg arra is, hogyha lekésnénk az esti hajót a Szigetekről, akkor csónaknak használva véges időn belül kievezhetünk. Tehát ajánlott magunkkal vinni. Mégiscsak 6 kg. Semmiség!

Még moziban is jó, ha valami magasabb ember ülne elénk. Persze nem ráülni (könyvre ráülni???), hanem az előttünk ülőt lehet a könyv segítségével kisebb méretre igazítani.

Na tehát, van egy ilyen könyv, hogy Isztambuli fedett bazár. Pontos, eredeti nevén: The Grand Bazaar Istanbul

Laziz Hamani készítette, akihez még 1110 könyvet társít a Google. Többsége hasonló méretben van. Így a rajongóknak érdemes mindjárt egy külön raktárat kiüríteni erre a célra.

Laziz Hamani valójában a fényképész ebben a könyvben, mely 200+ képet tartalmaz. Bár ebben a méretben inkább posztert kellene mondani. Ha kinyitjuk a könyvet valamelyik kétoldalas ábránál, és jó közelről nézzük, hogy betöltse az egész látómezőnket, akkor úgy érezhetjük, mintha tényleg Isztambulban, a bazárban lennénk. Csak olcsóbban megússzuk.

The Grand Bazaar Istanbul - Laziz Hamani, Serdar Gülgün
The Grand Bazaar Istanbul – Laziz Hamani, Serdar Gülgün

A szöveget, pontosabban az isztambuli fedett bazár 500 éves történelmét és ismertetését Serdar Gülün írta. Róla találtam is egy érdekes interjút pont a könyv kapcsán.

Elmondása szerint a nagyapja, miután lelépett az iskolából, első dolga volt, hogy a fedett bazárba ment és egész nap ott bújócskázót (már sima turistaként is nagyokat lehet bolyongani ott, hát még ha az ember bemehet a titkos ajtókon, emeleteken!). Ennek kapcsán ő is nagy rajongója lett a labirintusszerű helyeknek.

Amikor pedig a luxuscikkekről szóló könyvkiadó, az Assouline Isztambulban készült boltot nyitni (Bebek), akkor szeretett volna egy helyi könyvet is készíteni. Ki más lehetett volna jobb a tartalom megírására, mint Serdar Gülün, az Oszmán művészet szakértője?

Elmesél még egy történetet is, miszerint a bazár mélyén élt egy család, akik régi könyveket árultak. De sajnos az üzlet nem ment jól, félő volt, hogy be kell zárni, oly sok lett a tartozásuk. Egyik nap viszont a tulaj kinyitott egy antik könyvet, amiből egy elrejtett arany oszmán líra esett ki. Ennek az árából pedig talpra tudott állni a bolt.

Jó lenne tudni, hogy ma is áll-e a bolt. Sajnos a válság miatt nagyon sok minőségi kisbolt eltűnt a bazárban, amik helyett az igénytelen kacatokat árulják. 🙁

Serdar Gülgün - Forrás: luxos.com
Serdar Gülgün – Forrás: luxos.com

A könyv 2011 októberében került az online polcokra. ISBN száma: 1614280061 és 978-1614280064

És meglepő módon ebben a 6 kg-ban csak 300 oldal van. Na de azok aztán minőségiek! Egy 2011-es cikk szerint a kiadó oldalán 250 $-ért árulja. De ha ma rá akarunk nézni, akkor ott sajnos nem kapható. A végén mégiscsak szőnyeggel kell majd kitölteni a maradék helyet?

Tehát nagyon utána kell járni, ha mindenképpen ezt a könyvet szeretnénk megvenni. És vigyázni kell, mert sok hasonló van. De azok jóval kisebbek. Olyan meg kinek kell? 😉

Nekem szerencsére a Google segített megtalálni (itt a Google oldala erről a könyvről). A telefonon van egy okos program, amelyik kielemzi, hogy mi sikerült lefényképezni. És ha könyvet érzékel, akkor megpróbálja megkeresni az online boltot (ha pedig meztelen nőt, akkor titokban feltölti valamelyik képmegosztó oldalra).

The Grand Bazaar Istanbul - Laziz Hamani, Serdar Gülgün
The Grand Bazaar Istanbul – Laziz Hamani, Serdar Gülgün

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük