Ramadán (Ramazan) 2015 – A túristák

2015-ben a Ramadán (Ramazan) június 15-tól július 16-ig tart. Majd pedig július 17-19-ig tart a Cukor Ünnep.

Mit kell ezekről tudni, ha éppen ilyenkor turistáskodunk Törökországban?

A Ramadán (Ramazan) az Iszlám legnagyobb ünnepe. Ez azt jelenti, hogy Törökországban is bőségesen megünnepli.

De mindez a turistákra nézve alig hoz bármi változást.

Amivel leginkább szembe kell nézni, hogy az emberek nagyon nagyon többsége a Ramadán ideje alatt nem eszik és iszik napközben. Ez persze nem jelenti azt, hogy az egész országban az összes étterem zárva van 30 napig. Természetesen a turisták által gyakran látogatott helyek ugyan úgy nyitva vannak, mint egyébként.

Sok minden nem ugyan persze. A helyi dolgozok kedvelt sarki büféje jó eséllyel nappal zárva van. És dönert is nehezebb ilyenkor találni. De az egészen biztos, hogy Törökországban nem fogunk éhen maradni. Csak esetleg többet kell keresgélni, mint a megszokott.

Tehát napközben biztosan fogunk találni valami ennivalót. De amennyiben nem étteremben eszünk (pl. szendvicsünk van), lehetőleg ne olyan helyen fogyasszuk el, ahol böjtölő emberek is vannak. Ilyen pl. a mecsetek, türbék környéke, amelyek a Ramadán miatt a megszokottnál is népszerűbbek.

A helyzet viszont megfordul este felé, amikor minden étterem kinyit, csak éppen nem biztos, hogy beférünk. A napnyugta közeledtével a népszerű helyek egyre inkább megtelnek. Sok esetben már napokkal korábban le kell foglalni, hogy egyáltalán a küszöbig eljussunk.

E mellett sok étteremnek ilyenkor speciális Ramadán menüje van. Ez nagyon finom, és nagyon tápláló. Viszont előfordulhat, hogy ezen a menün kívül mást nem készítenek.

Az üzletek, kifejezetten a turista üzletek rendesen vannak nyitva. Tekintve viszont, hogy ez egy vallási ünnep, találkozhatunk olyannal, hogy egy bolt bezár az imaidőre. Ugyanis a tulaj elugrik a sarki dzsámiba. Ez leginkább a pénteki napokon fordulhat elő.

Másik furcsa időszak lehet a naplemente. Bár nem szokás a boltokat a vacsora idejére bezárni, de előfordulhat. Gyakoribb inkább, hogy a tulaj és a dolgozok valahol hátul a raktárban tartanak egy közös vacsorát. Ilyenkor persze kiszolgálnak minket, de nem túl lelkesen. Inkább ha tehetjük, ebben az időszakban kerüljük el a vásárlást.

Fontos még beszélni arról, hogy a Ramadán teljes ideje alatt fokozottak a vallási tevékenységek. Elsősorban a mecsetekben és türbékben találkozhatunk hatalmas tömeggel, vagy más szent helyeken.

Tulajdonképpen ennyi az, amit a Ramadán időszakról turistaként tudni kell.

Bezzeg a Cukor Ünnep! Na, az már egészen más!

Ilyenkor ugyanis az emberek meglátogatják a rokonaikat. A szabály mégpedig az, hogy mindig a legidősebbhez mennek. Aki jó eséllyel vidéken lakik. Ez Isztambul esetében olyan 11 millió embert jelent. Ők azok, akik az egy darab kivezető autópályán megpróbálják elhagyni a várost.

Szóval ilyenkor dugó van…

Jah, és nem marad otthon senki. Üzlet, étterem, bank, stb.. ilyenkor nincs nyitva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük