Isztambul kerületei: Fatih

Ha egy másik városban turistáskodunk, akkor érdemes megismerni egy kicsit a kerületeket is. Hiszen úgy lehet a legjobban eltévedni!

Így ebben a sorozatunkban Isztambul fontosabb kerületeivel (törökül semt) ismerkedünk meg. Mindjárt a legfontosabbal, Fatih-al.

Isztambul, Fatih a levegőből
Isztambul, Fatih a levegőből

Isztambulban 32 kerület található. A legtöbbe a turisták soha nem teszik be a lábukat. Van viszont egy, ahonnan szinte ki se mozdulnak. Ez Fatih.

Nevét az Isztambult elfoglaló Fatih szultánról kapta.

Területe 15,62 km² (valaha 13 volt, de az újabb tengertől feltöltött területek 2 km²-t növeltek), ahol kb. 420.000 ember lakik. Ez kb. 33.000 embert jelent km²-enként.

Összehasonlításként ez kétszerese Magyarország második legnagyobb városának, Debrecennek a lakosságával. Miközben a népsűrűsége tízszerese Budapestének.

Fatih az egykori Bizánc, azaz Konstantinápoly városát foglalja el. Ahol a kerület véget ér, ott találjuk az egykori városfalat is. Így a látnivalók 90% ezen belül található.

A relatíve kis mérete ellenére roppant jól el lehet benne tévedni. És hatalmasokat lehet barangolni.

Fatih kerület története az idők homályába vezet (jelenleg éppen 8500 éves múlttal büszkélkedik). Zűrzavaros, de leginkább furcsa évszázadoknak köszönhetően minden utcának saját története van. Mindegyikben találhatunk valami érdekességet. Mindegyikben olyan macskaköveket bújtak el, amelyek ha mesélnének több ezer oldalnyi könyveket tölthetnének meg. Így itt különösen érdemes nyitott szemmel, és feltöltött fényképezőgéppel járni.

A török utazási tv-csatornánk volt egy sorozat, ahol egy öregapóval járták Fatih utcáit. Az egyórás műsorba kb. 2-3 utca fért bele , mert valahol mindig előkerült egy rejtett dzsámi, szökőkút, vagy hamam (török fürdő).

Nem is beszélve a tradicionális faházakról!

Ezek legismertebb lelőhelyei az AyaSofya mögötti Soğuk Çeşme Sokağı (hidegkút utca), ahol is útikönyvek szerint bőven láthatunk ilyeneket.

Sajnos amikor ezeket felújították, akkor a mérnökök valószínűleg siettek haza az aktuális szappanopera epizódjait megnézni, így az eredmény néhány nagyon leegyszerűsített faház lett. Ha becsukjuk a bal szemünket, meg a jobbat is, akkor akár még hasonlítanak is a történelmi házakra.

Sajnos az az igazság, hogyha tényleg szép, tényleg történelmi, tényleg kidolgozott valódi faházat akarunk látni, akkor nem az AyaSofya mögötti mű kirakatot érdemes nézni. Akkor bizony el kell menni a Balat városrészbe, el kell menni a Küçük AyaSofya környékére, el kell menni a Kariye Camii mögötti utcákba bolyongani.

Ez már komolyabb túra. És a siker sem garantált. Érdemes ezért a Yandex utcatérképét segítségül hívni. Az se lát be minden utcába, de azért tényleg nagy segítség.

Ha viszont egy ilyen túrába belevágunk, érdemes tudni, hogy Isztambul egyik kedvelt beceneve a Hét Hegy Városa volt. Mind a 7 hegy Fatih-ban található.
És bár a hegyek valójában csak kb. 100-150 m magas dombocskák, eléggé idegesítőek tudnak lenni. Főleg, ha már a 29 vízmosásból mászik ki egy végtelennek tűnő lépcsőn.

Az az igazság, hogy már a második vízmosás is idegesítő tud lenni. De nem fogjuk megúszni 29-nél kevesebből.

Mint említettük, Isztambul látnivalóinak a 90% a Fatih kerületben található. Legismertebbek az AyaSofya, a Kék Mecset (Sultanahmed), a Topkapı Palota. De még a Kariye Múzeum és a Héttorony is áll.

A Galata-torony, és a repülőterek viszont nem. Tehát nem ússzuk meg, hogy másik kerületbe is átmenjünk.

A bizánci fallal ér véget a Fatih kerület.
A bizánci fallal ér véget a Fatih kerület.

Fatih 57 mahalle-ből, azaz alkerületből áll. Magyarországon a mahalle felelne meg egy kerületnek. De egyik-másikban többen laknak, mint sok magyar városban. Ezeket kár felsorolni, és megjegyezni. Néhány fontosabbról érdemes tudni:

  • Sultanahmed – itt található a Kék Mecset és minden olyan, ami kötelező.
  • Sirkeci – a tengerparti rész, a félsziget és így Európa vége. Ez van a Kék Mecset előtt. (igazándiból ő nem mahalle, de mindenki így tekint rá)
  • Yenikapı – az ókori Márvány-tengeri kikötő. Egyre inkább úgy tűnik, hogy ez lesz a kerület legfontosabb csomópontja. Itt lehet átszállni egyik metróról a másikra, a Marmaray-ra, a Bursa-ba menő hajóra, stb… Kár, hogy semmi látnivaló nincs a közelben. Neki a hivatalos neve Aksaray. De az meg fent van a dombon, Yenikapı pedig lent a tengerparton.
  • Küçük AyaSofya – Ez van a Kék Mecset mögött.
  • Balat – A híres görög (és vegyes) negyed. Köszönhetően annak, hogy el volt hanyagolva, nem piszkálták a hozzáértők (és nem értők), így itt igazi kincseket találhatunk. Mondjuk ne kilógó arany nyaklánccal mászkáljunk itt.
  • Beyazit – Itt van a bazár
Az AyaSofya és a Topkapı Palota a levegőből
Az AyaSofya és a Topkapı Palota a levegőből

Érdemes tudni még Eminönü-ről.

2008-ig Eminönü és Fatih külön kerület volt. Eminönü a klasszikus régi óvárost foglalta el. A határ az Atatürk Bulvarı-nál volt meghúzva. Régen (a nagyon-nagyon régennél is régebben) itt húzódott a városfal.

Eminönü a nevében ma is létezik. Leginkább a Fűszerbazár és a környéki kikötőt értik rajta. Érdemes ezt a nevet megtanulni, mert ha eltévedünk, jól lehet mondogatni minden szembejövőnek addig, míg ránk nem unnak, és fel nem tesznek a megfelelő buszra minket.

11 Replies to “Isztambul kerületei: Fatih

  1. Na,ez egy süper ötlet,ez jó lesz nagyon! Várni fogom az összes epizódot!
    Ebben is volt már különlegesség,nem láttam még légi felvételt a bizánci falról.

  2. Sziasztok,
    A fórum úgy látom nem működik, ezért írok ide… Csak érdekelne, hogy mennyi a szenzációhajhászat és rémhírkedés abból, amit a nap mint nap zúdítanak ránk – hogy milyen nagyon veszélyes már Isztambul is, mert hogy robbantgatnak, lövöldöznek, incidenselnek és egyáltalán terrorkodnak… Ugyanis jövő hét végén megyünk, és a környezetünk sportot űz abból, hogy lebeszéljen minket az utazásról…
    Szóval mi a helyzet arrafelé??
    köszi előre is!!
    csilla

      1. Szia,
        Köszi szépen, minden foglalás véglegesítve, csütörtökön megyünk!! Persze mi azért turistásat játszunk, uh természetesen Fatihban alszunk – bár olvastam, hogy ti jobban kedvelitek a túloldalt, de ez az első isztambuli kirándulásom, uh meg kell adni a módját… 🙂
        Sajnos nem lesz sok időnk, csak vasárnapig maradunk, de szeretném megpróbálni a lehetetlent, és belesűríteni egy Boszporusz hajókázást is a programba tengeriherkentyűk mértéktelen befalásával összekötve – ha esetleg van a B-on kedvenc halas az helyetek, jól jönne… Már megnéztem a Tripadvisort, de nem találtam meg az igazit…

          1. Van feljebb is. De ő egy optimális helyen van. Feljebb az Anadolu kavağı már nagyon falu, cserébe tele van turistával. Lejjebb pedig pl. Çengelköy van ami jó, de az meg törökkel van tele. Kanlıca a kettő között csendes, nyugodt hely.
            Már persze isztambuli viszonyok között. Ha egyedül vagy, azt jelenti, hogy csak négyszáz ember van körülötted. 😀

        1. Szia . Mi most voltunk istanbulba mi is a FAtihba aludnunk nagyon jo volt nincs semmi gond.hajokazni is voltunk nagyon sok elmenyunk volt.Ha legkozellebb megyunk szinten erre a helyre tervezuk.Jo utat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük