Isztambul bazárok

Isztambulban, meg úgy Törökországban is, az egyik legnagyobb kaland a bazározás.

Csakhogy a bazárok nem úgy vannak, ahogy azt elképzelik a turisták!

Persze van olyan is, ami kifejezetten a turistáké, ez a Fedett bazár és a Fűszer bazár. Ezek azok, amik lényegében egy hatalmas ajándék boltok.

Ettől még jó móka és nagyokat lehet benne kalandozni. Meg eltévedni. Főleg a Fedett bazárban. Még inkább pedig a pénzt lehet jól elkölteni.

A Fedett bazár egyik belső tere
A Fedett bazár egyik belső tere

Isztambul (alias Konstantinápoly) mindig is egy kereskedelmi központ volt. Ahogy két kontinens itt találkozik, ugyan úgy két tenger is. Tényleg ez volt az átjáró a világ két része között. Így az, hogy bazárra, azaz piacra, azaz árucsere helyre szükség van, ez sosem volt kérdés. A mai Fedett bazár helyén már a római időben is fórum volt. Ez a legjobb helyen, a domb tetején található.

Legjobb hely? Ki a bánat akarja oda felcipelni a sok-sok cuccot? Akkor már inkább lent, a parton! Ott találjuk ma a Fűszer bazárt.

Mindkettő az a hely, ahol évszázadok (talán évezredek) családi hagyomány útján öröklődnek. Azaz ide bejutni egyáltalán nem egyszerű. Ide vagy születni, vagy házasodni kell.

Az Isztambuli bazárokat úgy tudjuk elképzelni, mint egy piacot. Csak éppen sokkal nagyobb (30.000 m²), és le van fedve. És mindent lehet kapni.

Ez a mindent lehet kapni az elmúlt évszázadban elég sokat változott. A Fedett bazárt elfoglalták a turisták. A törökök pedig szépen-lassan más-más bazárokba, majd bevásárló központokba szoktak át. Így mára már jóformán csak ajándékbolt. De ha valami nagyon elmerül benne, akkor a rejtett kisutcákban még megtalálja az eredeti bazárt.

Régen a kézművesek műhelyek is a bazárban kaptak helyen. Ide érkezett be az alapanyag (általában Anatólia, vagy Európa felől, és itt keveredett a kettő). Majd pedig itt készültek pl. a szőnyegek. Ma már a szőnyeget nem itt, sokszor nem is Isztambulban készítik. Itt már csak a kész termék látható. Ugyan ez igaz mondjuk a párnákra.. Viszont a hátsó utcákban még találhatunk olyan boltot, ahol az anyagot árulják, méterre.

A bazár másik kedvelt része az aranyművesek. Azon kívül, hogy az aranyékszerek úgy vannak felhalmozva, mint a süteményes boltban, sok helyen még mindig helyben (vagy a közelben) készítik őket. Így ha van időnk, akkor saját kívánságra is készíttethetünk ékszereket. Bár erre a szomszédos Çuhacılar Hanı sokkal alkalmasabb.

A gold shop

A Fedett bazárban ezen kívül még sok minden izgalmasat találhatunk. Külön érdekes az Ó-bazár, ami a régi központ. Itt még több érdekességbe futhatunk bele. Egyszer pl. Osztrák-Magyar-Monarchiás katonai érdemrendet is láttunk!

Viszont a gazdasági váltság nagyon sokat rontott a bazár hangulatán. A turisták, meg úgy a turizmus is nagyot változott, és ez erősen érezhető.

Míg korábban a boltok specializálódtak egyfajta termékre, ma a legtöbb inkább mindenfélét árul. Így mindenből van egy kevés. Csak éppen minőségit nehéz találni. Ugyanúgy olyan boltot is nehéz találni, amiben minőségi áru van. Olcsó legyen, mert most arra van igény… sajnos..

Mint többször utaltunk rá, a Fedett bazár mára már a turistáké. A Fűszer bazár viszont még tartja magát. Hiszen itt a mindennapi étel ízesítőket, teákat lehet kapni. Mondjuk mi személy szerint nem megyünk el odáig, amikor a sarkon is ugyan ezeket megkapjuk. De itt mindenképpen jobban lehet érezni a mindennapi Törökországot is.

Az igazi hely viszont ezeket kívül van. A két bazár között pl. ruhák, textíliák, fonalak kaphatóak mázsa számra. Ráadásul minden ezer darab mellé kapunk egy ajándék kötőtű készletet. De vehetünk csak 1 darabot is. Vagy kicsit odébb az irodai termékeket vehetünk.

Az Aranyszarv-öböl túloldalán meg az amolyan férfias dolgokat árulják: csavarokat, fúrókat, szerszámokat, vasmacskát, stb…

Fúrógépet tessék!
Fúrógépet tessék!

Ami érdekes ezeken a helyeken, hogy bár úgy néz ki, mintha a nagypapa kiborított volna oda pár vagonnyi szöget, vagy tűzőgépet, fonalat, stb.., valójában ezek nagyon is komoly boltok. Nem ritkán valamelyik nemzetközi hálózat tagjai, központjai. Ezen pár négyzetméteres kisboltok mögött szinte mindig hatalmás üzletlánc áll.

Ezeken kívül Isztambulban számtalan bazár található még. Mondhatjuk azt is, hogy az egész város egy komplett bazár. Ilyeneket találhatunk mi:

  • Könyv Bazár
  • Szerszám Bazár
  • Hangszer Bazár
  • Fotós Bazár
  • Számítógép Bazár
  • Ruha Bazár
  • Hajós Bazár
  • Bútor Bazár
  • Esküvő Bazár
  • Lámpa Bazár
  • Taxi Bazár
  • Traktor Bazár

Ajánlott: Hogyan alkudjunk a bazárban?

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük