A parti méret

Van kicsi. Meg közepes. És nagy.

Aztán van az óriás, majd a hatalmas, és a mega.

A felett pedig a parti méret!

És ez nem is pizza, hanem süti!

Azt már eddig is tudtuk, hogy Törökországban bizonyos dolgokban az úgynevezett családi kiszerelés is kapható. Amikor nem 200 ml tejfölt veszünk, hanem 15 kg joghurtot. Abból is hármat, hogy maradjon vacsorára is.

Legtöbbször az alapanyagokból szoktak olyan mennyiséget árulni, ami elegendő ahhoz, hogy valamit gyorsan összedobjunk, ha hirtelen megjelenik a rokonság (300 fő). Ilyenek, mint liszt, cukor, joghurt, olaj, stb…

Viszont ez már inkább a múlt, a hagyomány. A mai fiatalok esetében a sokadalom nem azt jelenti, hogy meghívják a rokonokat. Isten ments! Azokat bőven elég like-olni a Facebookon! Helyette inkább a haverokat, ismerősöket, barátokat. És ha már Isztambulban úgyis sokan vagyunk (most már a várost jelző táblára is 14 millió-t írtak), akkor miért is ne hívjuk meg sok embert. Ahol pedig sokan vannak, sokat is esznek. Nekik találták ki a parti méretet.

Történt pedig, hogy úgy éreztük, kell egy kis energia estére a két gyerek mellé. Ehhez pedig a legjobb módszer Isztambulban, ha mindjárt felhívjuk valamelyik cukrászdát. Persze éjjel 2 volt, de hát Isztambulban sosem áll meg az élet.

Sima telefonálgatás helyett a telefonos programot használtuk, mert itt már egy csomó minden be van állítva (pl. lakcím), no meg látszik, ki van nyitva ilyenkor. Természetesen ezen a késői (hajnali) órán is dögivel találni éttermet, cukrászdát, stb.. mind-mind házhoz szállítással. Sőt! Olyan is van, ami kifejezetten csak este van nyitva!

Az egyik ilyenre sikerült rábukkanni, ami erősen az ilyenkori buli hangulatra volt beállva.

Úgy kezdődött mindjárt, hogy a népszerű profiterol (az interneten magyar receptek is vannak bőven róla) volt az első helyen. Ez egyébként annyira kedvelt, hogy olyan cukrászdák is akadnak Isztambulban, ahol bő 100 éve csak ezt árulják.

Ebből lehetett normál adagot venni. Meg közepes adagot. Meg nagy adagot. Itt már jelezték, hogy ez 1 kg-ot jelent! De volt tovább is! Vehetünk akár parti adagot is, ami 5 kg (konyhakedvelők kedvéért: 5000 g)! Potom 150 TL, ami kb. 15.000 ft. Nem megéri? Persze amint kiválasztjuk, mindjárt megkérdezi a rendszer, hogy mégis mennyi dobozzal szeretnénk ebből. De csak max 10 lehet.

Fenébe! 50 kg-ként újra kell rendelni….

De ez úgy magában nem megy persze. Kérjünk mellé mindjárt fagyit is. Hiszen itt is van ám parti méret! Mondjuk epresből. Mennyi legyen? 1 kg elég? Nem? Dobozonként 1 kg, és ebből is 10-et enged a rendszer egyszerre. Az úgy nem is sok, ha komolyan vesszük a bulizást.

Szerencsére nemcsak epres van, hanem csokis, vaníliás, pisztáciás, stb… Ha pedig mindegyikből berendelünk 10 db. 1 kg-at… akkor azzal már ki lehet húzni reggelig… Ennek a boltnak mekkora hűtője lehet vajon???

Ahhoz, hogy a motoros futár helyett a pótkocsis kamion induljon útra, még 1-2 dolgot be kell pakolni a virtuális bevásárló kosárba. Mondjuk találunk itt csokis süteményt és csokis tortát is. Szerencsére mindegyikből találunk 5 kg-os kiszerelést is! Így azért már jobban néz ki.

Már csak az üdítő hiányzik… lássuk csak, itt van a lista végén:

Van kóla, narancs, meg szóda… hát… nem nagy választék… Mindegyikből 33 ml-es kiszerelésben… Hát…. ha az isztambuliak megrendelnek 500 kg édességet, nem kólát isznak, az tuti!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük