A Falánkság és az Egészség

A Hét Főbűn egyike itt áll a sarkon: Falánkság. Vele szemben pedig a Hét Erény egyike (ha nem is pontosan), az Egészség.

Ördög és Angyal, egymással szemezgetnek. Egymással vívják néma harcukat a vásárlóért.

Ki balra található, mégsem lehet egyértelműen az ördög művének tekinteni. Ő csak egy kisközért, ami éjjel 1-ig nyitva van.

Árul ő normális dolgokat is, mint kenyér, tej, tojás, liszt, tészta, ásványvíz, stb… Mégis, aki este 10 után betoppant, az valószínűleg nem az előbbiekből szeretne vásárolni. Ezek az emberek legtöbbször azért álltak fel a kényelmes foteljeikből, hogy csokit, mogyorót, pisztáciát, kekszet, pattogatott kukoricát és/vagy csipszet vegyenek, majd válasszanak hozzá valamilyen alkoholos vagy alkoholmentes italt az igencsak bő készletből.

Az eladó is rutinban van. Nappal még kis zacskókba pakolja az árukat, de estére előkerülnek a nagyméretű fekete zsákok. Hiszen ha az ember este már kiment az utcára, akkor nem csak 1 zacskó kukoricát fog venni, hanem legalább 10-et. És ha a családjára is gondol, akkor 30-40-et.

És ugye ehhez mérten kell az üdítőt is venni…

Szóval ez egy kalória bánya… És igen. Ezt a helyet – amit egyébként a jóságos Musztafa bácsi vezet – méltán lehet a Falánkság kapujának nevezni. Lehetne benne piros füst, az eladó kezében pedig egy vasvilla.

Mindezzel szemben az Angyalok zöldségese található. Mint a nevéből érthetően következik, az ottani bácsi (szintén Musztafa, de most nevezzük Alinak) zöldséget és gyümölcsöt árul. Mind mind csupa olyan termék, ami bővelkedik a vitaminban, rostban, és ásványi anyagokban. Mind-mind olyan, amiből minél többet eszünk, annál jobb*.

*A brit tudósok egy csoportja kimutatta, hogy napi 200 kg sárgarépa elfogyasztása árt az egészségnek az emberek 97,8312%-nál.
A tesztet 5 alanyon végezték, melyből 4 a kontroll csoporthoz tartozott. Az eredmény természetesen reprezentatív, hiszen a tesztalany (alias Bob) a kísérlet alatt a nemzetközi felnőtt oldalakat böngészte…

Az éj leszálltával Ali bácsi is előkészíti a nagyobb zacskókat. Mégha az övé jelentősen kisebb, mint az átellenes oldalon. Ez is szimbolizálja a lényeget: répából kevesebb mennyiség is elegendő, mint csipszből.

Így tehát ők állnak egymással szemben: a jó és a gonosz. Az ördögök és az angyalok. A Falánkság az Egészség ellen.

Mikor pedig az ártatlan tv-néző kimenekül a reklám elől az utcára, akkor bizony ezen két oldal között kell választani: balra megyek, az ördög barlangjába és veszek pisztáciát? vagy jobbra megyek az angyalokhoz, és szőlőt fogok enni a sorozat hátralévő részében?

Nem könnyű a döntés…

És mindezt éjjel 11-kor! Vagy 11:30-kor! Nem is beszélve a kritikus 11:45-ről! (11:50-kor folytatódik a sorozat, addig vissza kell érni, így nincs idő töprengeni..). De a legrosszabb időszak mégiscsak a hajnali fél 2. Eddigre ugyanis mindkettő bezár……….nincs mit tenni… nincs mit enni!

2 Replies to “A Falánkság és az Egészség

  1. Mikor Isztambulban voltunk én is meglepődtem, hogy este 10-kor még simán be tudtunk vásárolni a kisközértbe – egy panelház alagsorában, kártyával fizetve, széles áruválasztékból. A tulajdonossal még beszélgettünk is, mert Németh országban dolgozott anno, és volt közös nyelv.
    Pedig nem is túrista negyedben voltunk.
    De alkoholos italt nekünk lányoknak nem is adtak el )-: Azt mondták vagy eszünk, vagy iszunk. Mikor a hotel portásától kérdeztük, hogy hol tudnánk egy kellemes estét eltölteni, elküldtek egy plázába, ahol dinoszaurusz szobrok között 1000 Ft-os ártól ihattunk valamit.
    Végül találtunk a környéken egy grill-éttermet, ami amerikai módra (étlap, nők beengedése) működött, és ihattak a fiúk sört a vacsorához.

    Annyira tetszik az az Isztambul amiről írsz.
    Apropó utána néztem – kevés energiát befektetve – a történelmi nevezetességek térképének. Komolyan gondolkoztam rajta, hogy melyikről kéne részletesebb leírást kérni tőled.
    De szégyellem, nekem abszolút nem mondtak semmit se a helyek, se a korok…

    Mennyire látványosak ott a múzeumok/kiállítások? Ha egy ilyen a térképen feltűntett helyet felkeresel, ott van valami? Vagy csak egy emléktábla?

    1. Mutatok egy példát.
      A térkép nyugati partján van egy Alexandra Troas nevű pont (Bozcaada szigete mellett). Ez egy romváros. Pont, mint Trója, csak nem kellett kiásni.
      Ő jelenleg megtekinthető, de nincs kiépítve. Bent van a bozótosban.
      http://www.assosrehberim.com/nm-Alexandra_Troas-cp-119

      Ehhez hasonló rengeteg van. Legtöbb nem ilyen összetett, hogy egy egész várost találni. Van, ahol csak egy torony, templom, vagy annak az alapjai vannak. De inkább romos épületeket lehet találni.
      Éppen ezért érdemes rákeresni az adott pontra, hogy valójában mit is takar. Mennyire könnyű megközelíteni (aszfaltos út, dzsip szükséges, bent van a dzsungelben), mennyire járható (magassargú, tornacipő, gumicsizma, bozótvágó kés, hegymászó felszerelés), stb..

      Ajánlom neked a trabzoni előkészületeket. Pont ilyen helyeket mutat meg.

      A másik része:
      Én még nem hallottam olyat, hogy Törökországban a nőknek nem akartak alkoholt eladni, vagy nem engedik be őket valahova (kivéve a férfi öltözőt). Inkább arról lehetett szó, hogy sok helyen egyáltalán nem árulnak alkoholt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük