A szombat és a piac

Hurrá! Szombat van!

Igen, tudom, hogy valójában hétfő…. de azért csináljunk úgy, mintha mégiscsak szombat lenne… (a cikket sem szombaton írtam, hanem amikor a szombatról álmodoztam… igen..hétfőn).

Tehát szombat.

A szombat az, amikor lehet egy jó nagyot aludni! – Persze csak hajnali 6-ig, amikor a gyerekek felébrednek és nekiállnak ordítani. De legalább a szomszéd visszakapja azt, amikor ő bulizott hajnali 3-kor!

A szombat az, amikor ki lehet mozdulni a házból, és el lehet sétálni a parkba.

A szombat az, amikor vásárolni lehet.

A szombat az, amikor Isztambul Beşiktaş kerületében piac nap van.

A szombat az, amikor az ember inkább befalazza magát a szekrénybe, minthogy kimozduljon a lakásból…

Íme, ez itt Beşiktaş, Isztambul egyik népszerű kerülete, ahova szerencsére a turisták csak ritkán tévednek be. Annál több viszont az idegen (milyen jó is az angol stranger szó) ilyenkor.

Ma ugyanis piac nap van! Beşiktaş pedig Isztambul kicsiben: itt találkoznak a kultúrák.

Csak még ráteszünk egy lapáttal: itt találkoznak a generációk is….

Beşiktaş központjában 3 híres és nagy egyetem található. Az itt tanuló diákok érthető okokból a környéken próbálnak szállást keresni. A kerület ugyanis tele van éjszakai szórakozó helyekkel, fénymásoló üzemekkel és olyan büfékkel, ahol még este 9-kor is lehet reggelizni.

Ezen diákokból pedig rengeteg lakik itt. Olyan sokan vannak, hogy jóformán kiszorították az őslakosokat.

Ők azok, akik aztán szombaton nem fognak du 4 előtt felkelni. Néha egyik-másiknak a teste önálló életre kell, és kimegy az utcára, mégha a tudata valahol az ágy alatt is maradt. Akkor úgy mozognak, mint aki Holdon jár. És jó, ha egyedül eltalálnak a pékig.

Velük teljesen ellentétes az a másik csoport, amelyik a piacra érkezik. Őket is két részre lehet osztani. Eladókra, és vevőkre.

Az eladók azok, akiknek normális esetben eszük ágában sincs Isztambulba jönni. Ők a környező (max 500 km) falvakban laknak. Piacról lévén szó, ezek az emberek elsősorban a saját termesztésű zöldségeit és gyümölcseit hozzák. De ne úgy képzeljük el, hogy jön egy néninke egy kosár almával. Hanem jön Pista bá’ a kamionjával és a bajszával.

A törökök pedig szeretik a kamionokat rendesen megpakolni. Nemcsak addig, míg a közlekedési törvények engedik, hanem ameddig már tényleg nem fér több gyümölcs az autóba.

 

Természetesen Pista bá’ profi sofőr, és ezzel a túlterhelt járművel lavírozok Beşiktaş szűk utcáiban, miközben még az ölében is alma van. De neki nemcsak a házakat kell kerülgetnie, hanem a holdjárós diákokat is.

És az öreg néninek is, akik egyszerű létszámbeli fölénnyel bekergetik a kamiont a zsákutcába.

Ők tartoznak a 2B csoportba. Ők a piaci vásárlók.

Tekintve, hogy a kerületben már szinte alig maradt hely az őslakosoknak a diákok miatt, így a vásárlók is gyakran messzebbről érkeznek.

Tehát adott egy csoport, akik kamionokkal vannak felfegyverkezve. És ők sokan vannak. És van a másik csoport, amelyik pedig a rövidlátás képességgel van felfegyverezve. És ők is sokan vannak. Néha pedig még a dinnyéket is cipelik.

Innentől pedig amolyan labirintusos játék (pacman) az egész, ahogy mindhárom társaság Beşiktaş utcáiban bolyong…

Úgyhogy nem. Inkább nem akarok kimenni az utcára. Pláne nem kocsival!

3 Replies to “A szombat és a piac

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük