1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 4CE (Letelepedős vonal, mérnők)

Jó, hát végül is már az elején is gyanús volt, hogy Ali valami titkos dologba akar beszervezni téged. Mégpedig olyasmibe, ami talán a szultánnak nem tetszene. Na de azért nem gondoltad, hogy már az első napon bele is leszel rángatva a mély politikai életbe!

Ahogy körbenézel itt a titkos földalatti rejtekhelyen, ameddig csak a szem ellát, rablónak kinéző embereket látsz. Ameddig a szem ellát… tekintve, hogy egy sötét földalatti rejtekhelyen vagytok, ami nem mellékesen titkos is, az ameddig ellátsz jelentése alig néhány centi. De még így is többet látsz, mint a veled szemben álló úriember. Mert neki csak 1 szeme van, neked meg kettő.

Tehát mivel tök sötét van, még az is előfordulhat, hogy ezen a titkos helyen ténylegesen csak egy rabló tartózkodik. Amennyire pedig eddig Alit megismerted, el tudod képzelni, hogy szerinte össze is gyűlt egy hadseregre való, és még ma este meg is támadja a szultánt.

Pár perc múlva kiderül, hogy a legnagyobb rémálmod válik valóra. Ali tényleg így gondolja!

– Nos kedves híveim! Pontosabban jövendő népem! Még pontosabban pasáim! Mert hogy ti fogjátok alkotni az új elitet abban az új birodalomban, amit ma este mi fogunk megalkotni! Mint látjátok, vagyis mint nem látjátok, mert sötét van, mindenki összegyűlt, hogy a nagyszabású tervemet végrehajtsuk!
Az itt látható, nem látható, pöttyös terítős
bey nem más, mint Kuzey, a híres hentes. És bár csak egy szeme van, többet lát ő, mint az, akinek két szeme van. Ő feladata lesz, hogy a szultánt megfelelő módon felaprítsa. Mindezt még az előtt, hogy valaki észrevenné.
Ehhez persze az itt látható idegen úriember segítségét is igénybe fogjuk venni, aki messze földön híres alagútjairól
– Nem is vagyok híres… meg.. –
próbálsz közbeszólni
– Ez is azt bizonyítja, hogy milyen jó a szakmájában! Hiszen hogyan lenne valaki titkos alagút építő, ha mindenki tudja róla, hogy titkos alagutakat épít? Akkor már nem lenne titkos az az alagút! – mutat rá Ali követhetetlen logikával a követhetetlen felsőbb logikai összefüggésekre. – Tehát hajnali 3-ra ez az úriember épít egy titkos alagutat, pont a szultán ágyának közepére. Így Kuzey bey pontosan olyan helyen fog kibukkanni az éjszaka közepén, ahol senki sem számít rá. Aztán nyissz, és készen is vagyunk!
– És neked mi lesz a feladatod?
– Hát én vagyok az ész ebben a hihetetlen tervben! Egyébként Kuzey bey után én is átmegyek az új titkos alagúton, felveszem a szultán ruháját, így mindenki azt hiszi, hogy én vagyok ő. Reggeltől pedig átveszem a birodalom irányítását.

Hát ennek az Alinak valami komolyan megszállhatta a fejét. Egy ennyire se füle se farka terv! És csak így bele lettél rángatva…. Eddig menekültél az osztrákok elől, erre mindjárt az első nap után majd a törököktől is menekülni kell majd… Jól nézünk ki…

De támadt egy ötleted! Megkéred Ali-t, hogy adjon neked egy kis időt felkészülésre. Mégiscsak kellenek szerszámok a titkos alagút építéséhez. Meg akkor már pénz is jó lenne. Mert ha már lehet kérni, akkor miért ne lehetne pénzt is kérni… Olyan 4 nap elég lesz… de persze ettől még este 10-re készen lesz az alagút, erről biztosítod Alit.

Ebben meg is egyeztek. Kapsz 5 napot, mert Ali mégiscsak jószívű, de este 10-re legyen meg az az alagút. És kapsz mellé egy kis zacskó pénzt is, hogy vegyél meg mindent, amire szükséged van. Aztán ezzel el is enged: mutat egy felfelé vezető lépcsőt.

Hát jó! Bár nem tudod, ezt Ali mégis hogy gondolta, hogy te építkezéshez szükséges szerszámokat és anyagokat fogsz beszerezni egy vadidegen városban. De hát hallottad, hogy azt se gondolta át, hogy miképpen lehet teljesen titokban egy folyosót építeni a szultán ágyának a közepére…

Mindegy is, hiszen neked más terveid vannak. Ehhez pedig nem kőműves eszközök szükségesek, hanem csak szappan. Jó sok szappan! Az meg csak van Isztambulban! Bár otthon is vannak olyanok, akik még életükben nem hallottak a tisztálkodás nevű varázslatról. De úgy hallottad, hogy Isztambulban különösen kedvelik a mindenféle fürdős meg illatos dolgokat. Így azért csak találsz majd valamit..

Ebben nem is tévedtél! A kikötő mellett egy egész bazárt találsz, ami tele van fűszerekkel és olajokkal. Annyi szappant találsz, hogy alig tudsz közöttük válogatni. Van mindenféle méretben, színben és illatban. Csak rózsaillatból 25 fajtát találsz!

Te kézzel-lábbal mutogatva próbálod elmagyarázni, hogy olyanra van szükséges, ami jól csúszik. Miközben az eladó azt próbálja megtudakolni, hogy milyen madár az, amelyiket meg akarsz fürdetni. Végül találsz egyet, ami minden jel szerint megfelel a célnak. Az eladó azt mondja, hogy ez kiváló a szakállad fényesen tartására…vagy valami hasonlót… bár nem igazán érted, mert sose volt még szakállad… de mindegy is!

Ezek után visszamész a város falhoz, amit Isztambulba jövet láttál. Most, hogy van időd és egyedül vagy, jó alaposan meg tudod vizsgálni. Igen, pontosan olyan, mint amilyennek gondoltad: nyugodt, elhagyatott. Tökéletes a célnak! Mindjárt elő is veszed a szappant, és munkához látsz…

Még este 9 sincs, de te már visszaértél a rejtekhelyhez. Nem volt nehéz megtalálnod, mert bármerre is jártál, ahogy Ali nevét mondat és a csilingelő papucsok hangját imitáltad, mindjárt mindenki az utat mutatta neked.

Ali persze mindjárt nagyon megörül neked, hogy a kitűzött időpont előtt megérkeztél. Elmondja, hogy az ilyen roppant ritka Törökországban. Általában inkább úgy működnek a dolgok, hogy mindenki megígéri, holnapra minden készen lesz, aztán eltelik 5-10-20 év, és még mindig nincs semmi.

Te pedig elmondod, hogy egy szuper titkos alagutat sikerült építened. Mégpedig annyira titkos, hogy a városban senki sem tud róla. Így nem is a városban kezdődik, hanem mindjárt a városon kívül!

Úúúúúú! Ez nagyon tetszik Alinak. Meg is beszélitek, hogy este akkor 8-kor itt találkoztok, és véghezviszitek ezt a remek tervet. Hát jó! Te addig is beülsz egy közeli kávézóba. Ali beszédéből azt már kivetted, hogy ha ő 8 órát mond, akkor bőven elég, ha 10-re leszel ott. Így 11-kor állsz fel a kávézóból.

Jól számoltad. Még 40 percet kell várnod, mire Ali megjelenik.

Hát a Kuzey bey meg hol van?
– Előre küldtem, hogy intézze el a szultánt. Mire mi odaérünk már készen lesz a feladattal.
– Na de nem is tudja, hol az alagút!
– Jaj, a törökök ilyen apróságokon nem akadnak ki… Egyébként is a Kuzey bey profi, majd megoldja! Sőt! Eddigre biztosan meg is oldotta*!

Hát jó, vonod meg a vállad.. Nem ez az egyetlen furcsaság az egész műveletben.. Sőt! Mondhatjuk azt is, hogy ez a legkevésbé furcsább az egészben.

Elvezeted Alit ahhoz a helyhez, amit már előtte kiválasztottál. Persze amolyan ráérősen haladtok. Minden kávézóba beültük néhány órára. Így már a hétnek is vége lesz, mire eljuttok a falig. Itt felvezeted Alit a felső emeletre egy olyan bástyában, ami mindjárt a tenger partján áll. Itt kimutatsz a végtelen kékség felé, és elmagyarázod Alinak, hogy ott kezdődik a titkos alagút. Csak néhány lépést kell tennie, és már bent is van.

Ali nézi-nézi, de nem találja a titkos folyosót. Mire te felvilágosítod, hogy éppen ez a lényeg! Hiszen titkos!

– Jaaa! Barátom! Most örülök, hogy tényleg téged választottalak! Hiszen tökéletes munkát végeztél! Ezt a titkos alagutat soha senki nem találja meg! Micsoda zseni vagyok, amiért pont téged bíztalak meg ezzel a fontos feladattal!

Mondja, és azzal megindul a semmi felé. De már előtte megcsúszik a jól beszappanozott köveken, kettőt szaltózik hátra, de úgy, hogy a csilingelő papucsa is a levegőbe repülnek. Majd pedig Ali egy nem túl méltóságos, de annál elegánsabb szárnycsapkodással eltűnik a mélységben. A csilingelő papucsok pedig melletted landolnak. Ezeket elteszed, és másnap a szultán palotájához mész.

Itt a kapuban az őrök mindjárt megállítanak. De te csak felmutatod a csilingelő papucsokat, mire álmélkodások közepette tovább engednek téged. Mintha csak ez a papucs valami szent tárgy lenne. Vagy inkább egy elátkozott tárgy, amitől jobb, ha az ember távol marad.

Hamar eljutsz a szultánhoz, aki szintén döbbenten néz, amikor ledobod elé a papucsokat. A hirtelen beállt csendben az egész palotában hallani lehet a csilingelést. A szultán mindjárt tolmácsokért küldet. Jön is azonnal vagy 12 darab!

Elmondod nekik, hogy ez bizony tényleg Ali híres papucsa. Úgy látszik, mindenki ismerte őt a városban. És azt is elmondod, hogy merényletet tervezett őfényessége ellen. De te ezt megakadályoztad egy csomag szappannal. Ali pedig megpróbálkozott a repüléssel. De mivel ez nem sikerült, most bizonyára az úszással próbálkozik.

Hát igen – mondja a szultán – Ali mindig is gyanús volt. És a nép körében is nagyon ismert az különféle ügyködéseiről. Bizony-bizony fennállt a veszélye, hogy a szultán ellen fog fordulni. De szerencsére egy hős külföldi ezt megakadályozta.

Ezen a ponton a szultán szúrós szemmel néz körbe. Lám-lám, egy külföldire volt szükség arra, hogy egy merénylettől megvédje az uralkodót! Micsoda tehetetten banda! Téged viszont szívesen felvenne a testőrségébe, akár az egyik kapitánynak is.

Te illedelmesen megköszönöd az ajánlatot. De elmondod, hogy mérnők vagy, és inkább ezen a téren szeretnél dolgozni.

Nagyon megőrül ennek a szultán! Mondja is, hogy olyan nagy szüksége lenne egy rendes mérnökre. Mert ő neki nagy tervei vannak. Pl. egy alagutat szeretne a Boszporusz alá. De ez a tehetetten banda még egy sima vázlattal is képtelen előállni.

Így ezennel fel is vettek téged birodalmi építésznek.

(Folytatás az 5CE vonalon)

* Kuzey bey valójában csak a sarki kávézóig jutott. Pontosan ugyan abba, amelyikbe te is ültél. Csak két asztallal odébb. Eddig a majdnem teljesen sötét víztározóban találkoztatok csak, így a világosban nem ismertétek meg egymást. Kuzey bey aztán a kérdéses időpontra sikeresen felturbózta magát koffeinnel, minek eredményeképpen véletlenül beállt orosz kémnek. Aztán felszállt egy Angliába menő hajóra, de onnan már csak Új-Zélandon szállt le. Itt egy kis faluban nyitott egy hentes üzletet, de titokban minden este kémjelentéseket küldött az oroszoknak, palackpostán keresztül. De azt nem tudta senki, hogy miről is jelent pontosan, mert Kuzey bey sosem tanult meg sem írni, sem olvasni.

One Reply to “1848-as magyarok Törökországban – Szerepjáték – 4CE (Letelepedős vonal, mérnők)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük