Ünnepek és Ramadán a karanténban

Mi itt ülünk kényelmesen a karanténban, ahol telnek a teljesen egyforma mindennapok. Pont úgy, mint mindenhol a nagyvilágban.
Néha jön egy hétvége is!
Pont úgy, mint mindenhol a nagyvilágban…

Néha jön egy nagy kaland, amikor ki kell menni lisztet venni. Bár azt lehet házhoz is rendelni.

Az apró változások pedig, amikor az online iskolában vicces hajnapot tartanak és Árpiét befestjük kékre. Vagy amikor Imi lefagyasztotta a másik óvodás számítógépét…

Vagyis semmi különös…

Csakhogy eljött április 23. A Nemzeti Függetlenség Napja és Nemzeti Gyereknap. Majd pedig másnap mindjárt elindult a Ramadán is.

Április 23. fontos nap a törököknél. Ezen a napon történt a Török Nemzeti Országgyűlés megalapítása, ami a Török Függetlenségi Háború egyik legfontosabb része volt. Ez tette le a mai köztársaság alapjait. Éppen ezért ezt alakították át Gyereknappá. A köztársaságot a jövő nemzedékeiért hozták létre, és küzdöttek érte. Így ez a nap a gyerekeké, hiszen ők képviselik a jövő nemzedékeit.

Április 23 minden évben egy nagy buli szokott lenni. Az iskolákban a gyerekek izgalmas programokkal készülnek (sok zene és tánc – a törököknek minden ünnepnapra rengeteg énekük van), amik később játékos versenyekkel folytatódhat. Sokszor stadionokban szokott látványos elődadás lenni. Ez tényleg a török gyerekek egyik legizgalmasabb napja.

Ezen a napon gyerekparlament is szokott lenni. De a legnagyobb kaland, hogy minden évben sok-sok országból érkeznek más gyerekek. Köztük Magyarországról is. Ez mindig egy több napos program, amikor a gyerekek megismerik egymás kultúráját, elmennek együtt kebabot enni, népit táncolni, este pedig közösen pattogtatják a kukoricát.

A magyar gyerekek a törökországi gyereknapon (2011) - Forrás: TRT
A magyar gyerekek a törökországi gyereknapon (2011) – Forrás: TRT

Ilyen, és hasonló izgalmas dolgok történtek minden évben.

A 2020-as évet mindenki nagyon várta. Mindenki úgy gondolta, hogy ez egy különleges év lesz, hiszen a Török Nemzeti Országgyűlést pont 100 éve alapították.
De aztán olyan történt, amire senki se számított. E miatt pedig a 2020-as megemlékezés tényleg a legkülönlegesebb lett.

Ahogy kiderült, hogy a járványt nem lehet megúszni, az is kiderült, hogy itt bizony mindenféle csoportos megmozdulások is le lesznek fújva.
Meg úgy általában minden le lett fújva. Főleg fertőtlenítővel.

Nincs iskolai program, meg úgy általában iskola sem. Stadion program sincs. De legfőképpen más országokból érkező emberek nem lesznek. Az utazások már március közepén leálltak. Isztambul, és több törökországi tartomány le van zárva. Senki se ki, se be. Legfeljebb a delfinek tudnának átúszni ide, de ők egyenlőre Velencében turistáskodnak.

Az ünnepig viszont több hét volt még, így mindenki át tudta gondolni, hogyan is tudná mindezt átszervezni. A gyerekek is felnőttek már javában készültek a programjaikkal. Ez talán szercse is volt, mert eddigre már mindenki tudta, mit fog csinálni. Csak a gyakorlások maradtak vissza, amihez pedig nincs is jobb hely, mint egy lakás, amibe az ember be van zárva.

A felkészülések tovább folytatódtak. Csak kicsit kellett alakítani rajtuk. A végső előadás nem iskolákban, stadionokban vagy szabad tereken lettek megrendezve, hanem az interneten. A technológiának hála, ma megoldható, hogy egy kórusban mindenki otthon énekeljen egymagában. Digitálisan is egymás mellé állíthatók az emberek.

Így végül április 23-án reggelre minden készen állt. Csak ezúttal nem a gyerekek vártak a fellépésekre, hanem a videók. Ezen a napon a közösségi médiát ellepték a gyerekek programjairól készült filmek.

Itt az a videó, amit a Burak Bilgili rokonunk szervezett. Személyesen is énekel benne.

Április 23-ra teljes kijárási tilalmat rendeltek el. Éppen egy négynapos ünnep kezdődött. Ráadásul április 24-én mindjárt a Ramadán is kezdődött. Ez pedig további okot adott arra, hogy az emberek nagy csoportokba gyűljenek. De erről egy kicsit később.

Tehát április 23-án egész Isztambul üres volt. Mindenki otthon, online ünnepelt, az online előadásokat nézte. Odakint csak a protokoll programok zajlottak. De ők sem a szokásos módon.

Április 23-ai megemlékezés a Taksim-téren.
Április 23-ai megemlékezés a Taksim-téren.

Végül a körülményekhez képest egy egészen jó kis április 23-ai ünnepséget sikerült összehozni. Nem olyan volt, mint szokott, nagyon nem olyan. De mindenki megtette azt, amit tudott.

És most, hogy a légtér is majdnem teljesen üres, a Török Légitársaság (THY) gondolt egyet, és egy különleges török zászló alakú repülést hajtottak végre. Extra, hogy ennek az útnak a kódja is megegyezett a Török Nemzeti Országgyűlés alapítási évével: TK-1920.

A világ legnagyobb zászlója by THY

Már csak az esti ünnepség volt hátra. Ilyenkor lámpás-fáklyás utcai felvonulások szoktak lenni, majd pontban 9-kor tűzijáték.
De ugyebár 2020-ban ez a program sem tartható.

E helyett 2020 népszerű offline közösségi terén zajlott az ünneplés. Este 9 óra előtt pár perccel az összes török városban és faluban kiálltak az emberek az erkélyekre. Majd pontban 21:00-kor elénekelték a Himnuszt.

2020. április 23. A Török Himnusz a török városokban

***

Alighogy vége lett a Török Köztársaság egyik legnagyobb – és legfurcsább – ünnepének, máris elkezdődött a Ramadán, török nevén a Ramazan.
Sőt! A felkészülések már napokkal korábban elkezdődtek.

A Ramadán – ellentétben sok más ünneppel – hosszan tart. Pontosan 30 napig. Utána pedig 3 napig azt ünneplik, hogy véget ért az ünnep (aztán az egészet megpróbálják kiheverni). Így erre már valami jobbat kell kitalálni, mint a sima kijárási tilalom.

Ahhoz, hogy jobban megértsük, ismerni kell a Ramadánt. Erre talán az egyik legjobb az a 30-napos sorozat, amit még 2016-ban írtam. De ha valakinek nincs kedve az egészet végigizgulni, röviden a lényeg:

Ez egy 30 napos böjt, ami arról szól, hogy mindenki megtapasztalja, milyen is a nélkülözés. Ezért pedig napfelkeltétől napnyugtáig nem szabad enni, inni, és mellőzni kell minden olyat, ami élvezetes. Így a zenét meg a cigarettát is (mivel az alkoholt alapban nem nézik jó szemmel a muszlinok, azt az egész Ramadán ideje alatt kerülni szokták – így ez nem tartozik az élvezetes dolgok kategóriájába).

Mindennek megvannak a maga tradíciói, menetei. Az úgy természetesen roppant nehéz lenne, ha minden előkészület nélkül csak simán felkelnénk, elmennénk dolgozni, és nem ennénk, nem innánk egészen naplementéig (ami akár este 9-kor is lehet!). Éppen ezért napfelkelte előtt tartják a reggelit. Az első alkalommal szokott ünnepi jellegű lenni, majd fokozatosan egyre egyszerűsödik. Leginkább azért, mert az emberek megunják a hajnali felkelést és készülődést. Ami egyébként nem teljesen esik egybe a napkeltével.

Egy történet szerint volt egy hittudós. Őt nagyon zavarta, hogy míg ő már napkelte előtt felkelt és fitt volt, addig a tanítványok délig lustálkodtak. Mígnem ez az ember el nem rendelte, hogy korán kell kelni, hogy napkeltére mindenki készen álljon.

Másik elmélet szerint a bőséges reggeli lelassítja az embert. Hajnalban pedig egyébként sem valami gyors. Így pedig inkább biztosra mennek, hogy mindenki időben befejezze a reggelizést..

Bárhogy is legyen, az biztos, hogy a reggelizést hajnali 3 körül be kell fejezni.

Ezt az időszakot a legtöbb ember igencsak szűk családi körben teszi. Így ez a része nem sokat változott a karantén alatt. A sarkalatos pont inkább a vacsora.

A vacsora (törökül a Ramadán alatt ezt iftar-nak hívják, mert megszakítja a böjtöt). a Ramadán egyik legfontosabb eleme. Ez 30 napon keresztül minden este egy nagyobb ünnepet jelent. Ami egyben ünnepi vacsorát is jelent (ez nem mértéktelen evést jelent, amit nem is lehetne 30 napon keresztül minden este bírni).
Itt elsősorban nem is az a fontos, hogy ez ember mit eszik, hanem hogy kivel!

A törököknél egy közös étkezés egyébként is a kultúra alapját képzi. A bőjt alatt ez pedig még erősebb. Mivel maga a Ramadán egyúttal emlékezteti az embereket a családra, a barátokra, ismerősökre.
A törököknél nagyon fontos, hogy a böjt estéit kikkel töltik. Már-már egy fontossági sorrendet is jelent, hogy ki kit hív meg az első vacsorán, második vacsorán, utolsó vacsorán. Itt minden mozzanatnak jelentése van. Annak is, hogy valaki étterembe hívja az ismerőseit, vagy a lakásába.

Mindeközben az önkormányzatok részéről is zajlik a felajlánlás, az ingyenes étkeztetés. Mintha egy verseny lenne, melyik évben ki tud több embert összehívni egy közös étkezésre.

Nyáron, és jó idő esetén (mint ami most van), megtelnek a népszerű parkok azokkal, akik a szabadban másokkal szeretnék a naplementét várni, és a böjtöt megtörni. Ez is egy komoly közösségi program, sokszor műsorokkal. Nem ritkán akár egész utcákat is lezárnak.

Ramadán 2016 - Egy egész utca változott át közösségi vacsorára
Ramadán 2016 – Egy egész utca változott át közösségi vacsorára

Bármelyik verzióját is nézzük a naplemente utáni vacsorának, ez egy nagyon komoly közösségi összejövetel. Ez az, ami egy csapásra megszűnt.

Volt szó arról, hogy a Ramadán ideje alatt minden estére kijárási tilalmat rendelnek el. Ez pont egy fordított böjt lett volna: naplementétől napkeltéig tilos kilépni az ajtón.
Persze ez elsőre könnyen kijátszhatónak tűnik, hiszen elég csak naplemente előtt érkezni. Aztán az ember ott marad egész éjszakára.
Ezt akár 1-2 alkalommal el is lehetett volna játszani. De 4-5 nap múlva bármelyik jóbarát eljuthat arra a szintre, amikor valaki kidobja az ablakon.
Rokonok esetében még ennyi nap sem szükséges…

De ezt elvetették. Úgy tűnik, hogy a másfél hónap alatt az emberek megértették, hogy jobb otthon maradni. Vagy bőven elég nekik az otthoni probléma, nem akarnak még több többet.

Helyette majd az utolsó napokban lesznek teljes kijárási tilalmak.
Ez az időszak azért is kiemelt, mert a Ramadán végével elkezdődik a Cukor Ünnep (név eredete: egész nap lehet enni, akkor együnk mindent, amit édes). Az pedig leginkább arról szól, hogy az emberek családostól minél több rokont, ismerőst, barátot keresnek fel vagy hívnak fel.
Vagyis ez a 3 nap főképpen a közös evésről és ivásról szól.

A maradék idő pedig arról, hogy a dugóban várakozunk. Amikor Isztambulban 10 millió ember indul el, hogy felkeresse a nagymamát-nagypapát valamelyik hegyi faluban, akkor ott tényleg komoly forgalom alakul ki. Nem ritka, hogy 6-8 óra alatt lehet megtenni 100 km-t….
Az idén ez is elmarad. De talán ezt senki se fogja bánni…

Az utolsó napok hosszú kijárási tilalmai viszont sok mindent átrendeznek.
Ha ránézünk a naptárra, akkor a Cukor Ünnep május 24-26-án lesz. Vasárnaptól keddig. Szombat pedig automatikusan kijárási tilalmas nap lesz. De a tilalom már előtte már néhány nappal megkezdődik.
Ráadásul azon a héten 19-én, kedden egy másik török ünnep (A fiatalok, a sport és az atatürki gondolat ünnepe) lesz. Hétfőn pedig bizonyára szünetet iktatnak be.
Úgyhogy lesz itt bevásárlás rendesen!

Sőt! Mindez már a Ramadán előtt elkezdődött! Egyenlőre az a kifosztjuk a boltot típusú nagy bevásárlás még nem jelent meg. De már a szupermarketek előtt is sorok állnak.

Sorban állva
Sorban állva

Szerencsére az internetes vásárlás nagyon gyorsan fejlődik, és ők a kijárási tilalom idején is dolgozhatnak. Azokon a napokon nagyobb forgalom van a mi hátsó kis utcánkban, mint egy sima dolgos hétköznapon a vírus előtti időkben. Valószínűleg a boltfosztogatás az interneten zajlik.

Érdekesség, hogy a kész étel rendelése mellett megjelent a Ramadán vacsora is. Ilyet is lehet rendelni, ami ha minden jól megy, akkor nem sokkal a naplemente előtt érkezik meg (dugó az biztosan nincs, túlterhelés annál inkább)
Ráadásul nemcsak magunknak, hanem a Ramadán szellemében valamelyik ismerősünknek, vagy egy ismeretlen rászorultnak is.
Ehhez hasonló online felajánlás egyre több jelenik meg az idő haladtával. Az egyik érdekes, hogy valakinek a tartozását lehet így kifizetni.

De persze az egyik legkedveltebb továbbra is működik, amikor éhes embereknek vásárolunk pidét.

Apropó pide!

A ramazan pide a Ramazán étkezések egyik alapja. Minden évben központilag határozzák meg az árát és az összetételét, hogy a lehető legtöbb ember számára elérhető legyen.
Az est leszállta előtt 1-2 órával készülnek a frissensült pidék, amelyek még az asztalnál is melegek, ropogósak lesznek. Ezért megéri 20-30 percet is sorban állni.

Pidére várva (2016)
Pidére várva (2016)

A 2020-as karanténnak viszont az egyik névjegye az otthon sütött kenyér lehetne. Így, amikor elkezdődött a Ramadán, nem volt kérdéses, hogy a pide is házilag fog elkészülni. Már napokkal előbb ellepték a receptek az internetet (jobb előbb próbálkozni, mint élesben felgyújtani a lakást).

Házi készítésű ramazan pide
Házi készítésű ramazan pide

Ramazán pide recept

+4 pohár fehér liszt (ha másmilyen lisztet is szeretnénk, akkor 3 pohár fehér, 1 pohár másmilyen. pl. korpás, tönköly, stb…)
+2 pohár langyos víz (ebből fél pohár az élesztő felfuttatására)
+1 kiskanál só
+élesztő (+cukor az élesztőhöz)

Az élesztőt felfuttatjuk, majd az egészet összekeverjük. 30 percig állni hagyjuk. Utána megformázzuk, majd hopsz! Be a 200 fokos sütőbe.

Természetesen kenyér témában mindig ajánlott Limara receptje.

Ami jó ebben (azon kívül, hogy nem kell kimenni érte a pékhez), hogy semmi sincsen megszabva. Olyan lesz, amilyet szeretnénk (meg ahogy sikerül). Lehet vele kísérletezni. Akár összetételben, akár alakban.
Mi pl. az ősbúzának is nevezett tönkölyt használjuk, amit egyedül már csak Kastamonu tartományban termesztenek siyez néven. De legalább 20-50 kg-os kiszerelésben is lehet rendelni. És meglepően gyorsan meg is érkezik Isztambulba!

Tönköly liszt Kastamonuból
Tönköly liszt Kastamonuból

Összességében a Ramadán nem marad el 2020-ban sem. De erősen átalakult. Erősen otthonos lett. Még a dzsámikban az istentisztelet is kihangosítón keresztül zajlik, így a hívőknek ehhez sem kell otthonról kimozdulniuk.
Ráadásul az online kapcsolatok kiépülésnek köszönhetően akár több száz ismerőssel, baráttal, rokonnal vacsorázhatunk együtt. És milyen érdekes, hogy a földrajzi elhelyezkedés miatt minden városban máskor van a naplemente, máskor kezdődik a vacsora.

A 2020-as Ramadán egész biztosan éppen úgy különleges, mint ahogy az április 23. A Nemzeti Függetlenség Napja és Nemzeti Gyereknap, ami a Török Nemzeti Országgyűlés megalapításának 100. évfordulója.

2 Replies to “Ünnepek és Ramadán a karanténban

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük