Acı Ali, a helyi Erős Pista

Egyenlőre semmi hír, miszerint az Univer hatalmas vagyonra szeretne szert tenni és elkezdi az Erős Pistát Törökországban is árulni. Persze kilos kiszerelésben.

Így be kell érni a helyi verziókkal, amik azért szintén nagyon jók. De mi az Erős Pistát szeretjük. Sema annyira, hogy a három üveget amit hoztunk (darabonként fél kg a teljes 23 kg-s max pogyásztömmegből, és kéziben sem lehet vinni, mert az utastérben veszélyes) két hét alatt megette. Pedig nem is kente úgy a kenyérre, mint más a vajat…

Na de sebaj, a bazár jobb felderítésével azért idővel majdcsak pótoljuk eme kritikus étel hiányát. Választékban azért nincs hiány, és mindenkit biztatok arra, ha erre jár, ne hagyja ki.

A piros paprikát „kırmızı biber”-nek hívják. De nem baj, ha nem tudjuk a nevét azonnal megtanulni, mert fel fogjuk ismerni a szép sötétvörös púpokat, mint valami földönkívüli tevekaraván, mindenfele pihennek a fűszerbazárban.

Sokkal fontosabb viszont, hogy a csípős és az édes szavakat megtanuljuk, különben szó szerint borogatni kell majd a torkunkat, mert az egész Boszpurusz nem lesz elég a tűzoltáshoz. Az erős, azaz a csípős törökül „acı”, míg az édes a „tatlı”. Fontos még, hogy a sok, vagyis a nagyon az a „çok”, míg a kevésbé az „az” melléknév.
Összegezve: a bátrabbak a „çok acı” esetleg az „en çok acı” (legerősebb), „çarşının en acı” (a bazár legcsípősebb) vagy a „dünyanın en cok acı” (a világ legcsípősebb) szavait tanulhatják meg és használhatját az extrém gasztronómiai kalandozásokban, míg aki inkább csak kiváncsi, a „tatlı biber” a javasolt varázsszó. Érdemes nem összekeverni 🙂

A bazárban pedig tényleg bőséges a választék. Nagyon nem ronthatjuk el, max a gyomrunkból kipusztulnak a baktériumok. Meg persze a perem alatt is. De ennyi belefér.

Az alábbi képen ajánlom figyelmetekben a középen levő Erős Pistához hasonló „ACI SOS 6 TL” krémet. Meg a hozzá tartozó kislapátot is.

7 Replies to “Acı Ali, a helyi Erős Pista

  1. Mindig sajnálom, hogy mobilról nem lehet a commentre válaszolni, így pár napot várnotok kell. Talán majd egyszer az is meglesz…Az Erős Pistákat köszi. Személyesen jöhet, de postán semmiképpen se. A sima képeslap 4 hét alatt ér ide. És az nem az itteni posta hiába, mert innen csak 3 nap Budapest… Persze Budáról Pestre is eltart 1-2 hétig…Nagyon szívesen segítek mind a bazár, mind Isztambul megismerésében. Nem titkolt egyik cél az lenne, hogy a törököket és Törökországot megismertessem az otthoniakkal, ha már a média éppen az ellenkezőjén dolgozik.Aztán jó lenne, ha ebben valami szervezet is támogatna. :)Jó lenne egész nap csak Isztambul utcáit járni, és turistacsalogató beszámolókat írni. Akár több nyelven is. Talán majd tényleg lesz egy könyv…Egyenlőre maradnak a reklámok, amiből ha összejön az 50 dollár, akkor befizetek nagyobb szerverre :DPersze hiába írok a tulajnak, hogy állítsa át magyarra… Meg egyenlőre a wordpress.com jobban gyűjti a látogatókat. De majdcsak lesz belőle valami. Ha más nem, Erős Pista. 😀

  2. Sajnos egyelőre személyesen nem mehetek (a lepényhal meg utoljára) Isztambult és a törököket is szeretném megismerni közelebbről, de majd eljön annak is az ideje egyszer, talán. Te mindenesetre jó szolgálatot teszel, mint "jó szolgálati nagykövet" A könyvön pedig érdemes elgondolkodni, mert tényleg turista csalogatóan írsz 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük