Hol vásároljunk könyvet Isztambulban?

A mostani bejegyzés egy igazi gasztronómiai körút lesz könyvmolyoknak. 🙂

Bizonyára sokan vagyunk, akik egy utazás során nem csak apró ajándékokat és hatalmas csokoládékat (meg óriási vasmacskát) akarunk venni, hanem egy szép könyvet az adott országról, városról, kultúráról.

Isztambulban rengeteg könyvesbolt van, és hatalmas a választék. Így néhány tipp, hogyan és hol vásárolhatunk.

Mindenekelőtt, még vásárlás előtt készüljünk fel:

  1. Ürítsük ki a legnagyobb táskánkat, bőröndünket.
  2. Írjuk fel a hotel címét egy papírra, hogy majd visszafele a kamionsofőrnek elég legyen csak megmutatni.
  3. Kérjük meg az összes ismerősünket, hogy minden vagyonukat utalják át a hitelkártyánkra, és amit tudnak, azt pedig vigyék zálogházba.
  4. A hotelben hagyott bőröndök belső méretét is írjuk fel, hogy tudjuk, mekkora a legnagyobb könyv, amit még bele lehet tuszkolni.

A Könyvbazár (Sahaflar Çarşışı) (térkép)

A Könyvbazár. Szigorúan nagybetűvel, mert az az igazi nagy Könyvbazár, mégha méretben és választékban nem is a legnagyobb. Igazi turista hely. Közvetlenül a Nagybazár mellett van, így mindenképpen ajánlott oda ellátogatni. Elsősorban inkább a látvány miatt. Egy könyvmolynak ez egy igazi svédasztal. 🙂

Sajnos az utóbbi időben egyre inkább elturistásodott, így sem árban, sem választékban nem igazán jó hely. Viszont ez az egyetlen hely, ahol eddig sikerült megtalálnom a Török Nyelvtan külföldieknek című magyar nyelvű nyelvkönyvet. Török nevén: Yabancılar için Türkçe dilbilgisi – Macarca

Yabancılar için Türkçe dilbilgisi - Macarca
Yabancılar için Türkçe dilbilgisi - Macarca

Tehát ezt a helyet elsősorban fényképezésre, és kalandozásra ajánlom. De ha Isztambul vagy Törökország témában szeretnénk jó könyvet venni, akkor inkább azokra a helyekre menjünk, amiket lentebb ajánlok. Ennek ellenére, ha egy könyvet, vagy egy típusú könyvet máshol nem találunk, itt érdemes körbenézni.

A hely további érdekessége, hogy a környékhez képest sokkal nyugodtabb, csendesebb. Így itt rengeteg macskát találhatunk, amint a szótárak között alszanak.

Sahaflar Çarşişi - A Könyvbazár
Sahaflar Çarşışı - A Könyvbazár

Kadıköy könyvbazár (térkép)

Ez az ázsiai oldalon található könyvlabirintus. Legalább 2 szintes, de talán több is. Egy kis folyosón jutunk be, ahol rengeteg apró, de annál izgalmasabb könyvesboltot találunk. Egyébként is ezen a környéken egymást érik a könyvesboltok. A hely extra különlegessége, hogy a könyvek mellett heavy-metal rajongói boltok is vannak, így a Shakespeare mellé mindjárt vehetünk egy lángoló halálfejes metál pólót is. És akkor tényleg ott lesz a kérdés, hogy „Lenni, vagy nem lenni”. Itt most egyébként is népszerűek a Shakespeare művek manga változatai.

A hely egyetlen hátránya, hogy szinte csak török nyelvű könyvek vannak. Ennek ellenére a könyvek szerelmeseinek mindenképpen érdemes ide ellátogatnia, mert ilyen könyvlabirintust máshol ritkán látni. Sőt, egyes nemzetközi könyvek fordítása 6-8 résszel is előbbre járnak, mint Magyarországon. Így könnyen lehet, hogy miután itt bevásároltunk a kedvenc írónktól, otthon azonnal beiratkozunk egy nyelviskolába. 🙂 Ami azért sem egy rossz ötlet, mert nagyon sok szép török könyvek vannak amik sajnos nem kerülnek a nemzetközi közönség elé.

Kadıköy könyvbazár
Kadıköy könyvbazár

İstiklal Caddesi

És máris itt vagyunk a nagy sétálóutcán, az İstiklal Caddesi-n! Ha jól kinyitjuk a szemünket, akkor az éttermek, büfék, mozik és már üzletek között számtalan könyvesboltot láthatunk. Ha pedig bemegyünk a kis utcákba is, akkor további kincsekre lelhetünk. Egy-egy régi könyvesboltba belépve érezhetjük a régi könyvek kellemes illatát is. És persze itt sem maradhatnak el a macskák, amint a könyvek között hevernek.

Néhány ajánlott könyvesbolt:

İnsankitap (térkép)

Ez egy többemeletes könyvesbolt, ahol rengeteg angol nyelvű könyvet találhatunk mind Törökország, mind Isztambul témában. Nagyon szép képes könyves is vannak. Azokkal azért figyeljünk oda, mert elég nagyméretűek is tudnak lenni. Érdemes előtte lemérni lemérni a bőröndünket, hogy a könyv beleférjen.

İnsankitap
İnsankitap

İstanbul kitapçısı (térkép)

Ennek a könyvesboltnak az üzemeltetésében benne van a Kulturális minisztériumtól kezdve a polgármesterig mindenki. Ez a legtámogatottabb könyvesbolt, ahol rengeteg könyvet nagyon olcsón találhatunk. Nemcsak Isztambul, hanem Törökország, török kultúra és művészet (festészet, ebru, rajzok, szőnyegek, stb…) témában is hatalmas a választék. A könyvek mérete is tud hatalmas lenni.

Ebben a boltban simán lefogyaszthatjuk a bankkártyánkat, mert annyi minden érdekeset lehet venni. Itt találunk még térképet, posztert, és más apró könyves ajándékot is, mint pl. könyvjelző. A Könyvbazárban levő könyveket akár fele áron is megtaláljuk ebben a boltban.

İstanbul kitapçısı
İstanbul kitapçısı

Denizler kitabevi (térkép)

Bár a neve alapján egy tengerészeti könyvesbolt, valójában egy antikvárium. Nem feltétlenül a legolcsóbb, de szépen van berendezve, és érdekes a választék. Elsősorban olyan könyveket lelhetünk fel, amik máshol nincsenek: régi Isztambul és Törökország útikönyveket, stb… Találunk még régi térképeket, metszeteket, bábukar is. És természetesen tengerészettel, hajózással kapcsolatos könyvek között is válogathatunk.

Denizler kitabevi
Denizler kitabevi

Robinson (térkép)

Szintén egy nagyon jó kis könyvesbolt. A stílusa is érdekes. Nekem tetszik, hogy az a zacskó, amiben a könyvet árulják, úgy van kialakítva, mintha egy enciklopédia egyik lapja lenne. És milyen véletlen, pont a Robinson szónál van nyitva.

A boltban sok Törökország témájú könyvet találhatunk, de sok nemzetközi kiadásukat. Őket is érdemes átnézni. Találhatunk kedvenc témánkban is ritka nemzetközi könyvet, magazint.

Robinson
Robinson

Mindez természetesen nem a teljes választék, sőt, csak szilánkja annak a könyverdőnek, amit Isztambulban találhatunk.

Térképek:

2 Replies to “Hol vásároljunk könyvet Isztambulban?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük