Elbontottuk a fél hegyet

Aki akárcsak egyszer is járt már Isztambulban, az tudja, hogy a vízszintes olyan dolog, ami ritkaságnak számít ebben a városban. Sokak szerint azért, mert a bazárban azt is eladták.

Isztambult régebben úgy emlegették, mint a 7 hegy városa. Ma már inkább a 700 hegy városa lehetne. Valamiért sose próbálták meg pl. nagy anatóliai síkságnak hívni. Ki tudja miért. No nem mintha létezne ilyen nevű hely. Vagy ha mégis, akkor az elférne egy gyufásskatulyában.

Mindez egyébként azért is érdekes, mert az állandó dombok és völgyek között nem könnyű olyat megállapítani, mint pl. földszint. A házaknál is inkább bejárati szint létezik. Ez lehet az alja, a közepe, de akár még a teteje is. Nagyon gyakori, hogy a házba az egyik felén a 0. emeleten lehet bejutni, míg a másik oldalon a 2. emeleten. Egy harmadik oldalon pedig a -2. emeleten. Így igazándiból nehéz kérdés, ki is lakik a földszinten.

És persze az utcák sem vízszintesek, hanem lejtősek. Néha meg meredekek. Sokszor pedig nagyon meredekek. Így míg az egyik házban a második emeleten nézünk ki az utcára, a szomszédunk az első emeleten teázik. Pedig ő van feljebb!

Mindez akkor lesz még izgalmasabb, amikor kertet, parkolót, vagy más egyebet szeretnénk építeni. Mert akkor a környéket egy kicsit vízszintesbe tesszük. Na de mi legyen az alappont? Természetesen a bejárati szint (vagy ahhoz valamelyik legközelebbi). No de ha egyszer minden házban máshol van a bejárati szint, akkor mi legyen?

Semmi gond! Mindenki építsen csak kertet a maga szintjére. Igaz, hogy ilyenkor a szomszédos kertek között akár 8 m-es szintkülönbség is lehet, de viszont mi kényelmesen, lépcsőmászás nélkül ülhetünk ki a zöldbe. Csak vigyázni kell, hogy a labda ne menjen át a szomszédba, mert itt nem elég csak átmászni a kerítésen. Hegymászó felszerelésre is szükségünk lehet a visszajutáshoz!

Az alábbi képen ugyan ezt a szituációt nagyobb méretben láthatjuk. Itt ugyanis egy bevásárlóközpontot építettek. És ehhez persze kell a megfelelő méretű parkoló. Ami természetesen legyen vízszintes. Jah, hogy közben elbontjuk a fél hegyet? És akkor mi van?

Elbontott hegy
Elbontott hegy

2 Replies to “Elbontottuk a fél hegyet

  1. Na, ez az a dolog, amit nekem még soha nem sikerült érthetően elmagyaráznom senkinek, úgy szoktak rámnézni, mint a holdkórosra, ha a szintkülönbségek magyarázatába belevágok. 🙂 Szuper. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük