Isztambul helikopterrel

És igen! Megérkeztünk Isztambulba! Kiszálltunk a repülőből, és  gondolkozunk.

Hogyan tovább? Itt mégsem aludhatunk, mert még elüt egy Boeing típusú fémmadár. Úgyhogy be kellene menni a városba.

Menjünk taxival? És ha dugóba kerül? Menjünk a föld alatt? Ott meg sötét van. Inkább menjünk vissza a levegőbe!

Helikopter parkoló

Isztambul tele van kikötővel. „Sima”, vízi kikötőből is éppen eléggé sok van, de légikikötőből is annyi van, hogy alig győzzük összeszámolni őket.

Ott van a két nemzetközi repülőtér. Nemsokára lesz harmadik is. De ott van a hidroplán kikötő az Aranyszarv-öbölnél. Ezen kívül számos helikopter leszállót is találunk.

Egyet mindjárt az Atatürk repülőtéren találunk. Így a repülőgépről leszállva ismét a levegőbe emelkedhetünk. Odafentről nem mindennapi látvány tárul majd elénk. Persze ha előtte a gépünk fél órát balettozott a levegőben leszállás előtt, akkor olyan nagy meglepetés nem ér minket. Viszont mindent sokkal közelebbről nézhetünk meg. Kérhetjük a pilótát hogy mondjuk a Fedett bazár felett repüljön. De arra is megkérhetjük, hogy hozzon fel egy szőnyegárust is. És akkor együtt lehet repülni. Ez olyan, mint az együtt teázás. Egyre több helyen elterjedt már. És helikopter nélkül is csinálják!

Rengeteg cég foglalkozik azzal, hogy a levegőbe vigye az ügyfeleit. Ez alatt most a séta túrázásokat értjük. 15-45 perces utakat lehet találni, 100-500 Euróig. Az árak a szerint változnak, ki hova szeretne ülni: belülre valahova, ablak mellé, vagy a pilóta mellé (a pilóta ölébe opció nem lehetséges). Ezen kívül, természetesen különböző kedvezményekkel találkozhatunk. Nemrég voltak pl. anyák-napi akciók. Ha esetleg valaki ezzel szeretne kedveskedni anyukájának, anyósocskának („vigye át kérem Ázsiába!”), nagymamájának. Karácsonykor biztos lesz majd rénszarvasos akció..

Csakhogy ezek a túrás A pontból A pontba mennek. Sehogy se jutunk a hotelünk közelébe, hacsak nem ejtőernyővel ugrunk ki (ami egyébként helikopterről roppant problémás akció, az ugrónak is, és a pilótának is).

De szerencsére vannak helikopter parkolóhelyek is Isztambulban. Egyik mindjárt az ázsiai oldalon, Kadıköy kikötő mellett. Rövid repülés után ide letehetjük a gépünket, bedobálunk pár érmét a parkolóautomatába, és visszamehetünk Európába hajóval. Vagy csak kiülünk a partra egyet teázni. Vagy beülünk valamelyik sarki tetováló szalonba. Csak ne keverjük össze őket.

Egy másik Şişli kerületben van, mindjárt a házasságkötő terem udvarán. Ha esetleg valaki meggondolná magát, könnyen el tudjon menekülni. Vagy ha egy romantikus James Bond stílusban szeretnénk távozni az IGEN után. Pl. a fentebb említett tetováló szalonok felé. De akár egy luxus hotelba is. Vagy egy Márvány-tengeri szigetre.

Érdekesség, hogy úgy tűnik, van menetrend szerinti járat is a két állomás között. A távolság csak 6 km, ami helikopterrel 4 perc. Ugyan ez a megszokott közlekedési eszközökkel kb. 1 óta. Míg ha a Google által javasolt útvonalat követjük, akkor 42 nap gyalog, és nem baj, ha tudunk oroszul. A Goolge-nak az a trükkje, hogy azt tudja, a Boszporusz-hidakon nem lehet gyalog átmenni. De azt már nem tudja, hogy busszal viszont már lehet. És hajók is vannak. Így mindig valami érdekes útvonalat talál számunkra. Tehát menjünk inkább helikopterrel! 🙂

Végezetül egy jó hír a Wizz Air-el utazóknak! 2014-ben tervezik bevezetni, hogy a Sabiha Gökçen repülőtérről helikopterrel is be lehessen jutni a városba. A már fent említett Kadıköy kikötőbe lehet majd eljutni kb. 5-8 perc alatt. Innen pedig igény szerint mehetünk tovább hajóval Európába, ülhetünk ki a tengerpartra teázni, tetováló szalonba Atatürk aláírásért, vagy másik helikopterrel Şişli-be házasodni. Amolyan James Bondos belépővel. Esetleg előre ledobhatjuk a csomagjainkat is. Jelezve, hogy jövünk.

Isztambul a levegőből

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük