A kebabról

A kebab olyan, mint a tenger. Nélküle nem lehet elképzelni Törökországot.

Kebab, tenger, no és persze az állandó dudálás… és máris adott az alaphangulat.

Ráadásul Isztambulban, még le se száll a repülő, de máris érezhető az egész várost belepő kebab illatfelhő.

A kebab szó eredetileg a Kaukázus-Perzsia vidékéről származik, és egyszerűen annyit jelent, hogy sült hús. A katonák a kardjukra kis kockára vágott húst raktak, és a tábortűz felett sütötték meg. Néha meg az égő elfoglalt várost használták tűzhelynek. Az volt a városi kebab…

Ez a fajta nyársra húzott kebab Törökországban şiş kebab néven ismert. Magyarországon pedig saslik, vagy rablóhús. A saslik Törökországban is ismert, és ugyan ez a neve. Persze kicsit másmilyen…

Törökországban viszont a kebab, mintha valami joker szó lenne. Ugyanis mindenre használják, ami sült.. pl. gesztenye kebab. Sőt! A sarkon árulnak fagylalt kebabot is! Az pedig biztos nem sült, és nincs is benne hús..

Hanem csoki fagyi van betöltve egy speciálisan feltekert tölcsérbe, tetején pisztácais és mogyóró…és… pillanat, kiugrom, veszek egyet!

— 20 perccel, és 4000 kcla-al később —

Szóval a kebab bármi lehet. A Wikipédia török oldalán (link) 114-féle kebabot tüntettek fel. Mint a legismertebb fajtákat. Olyan is van köztük, ami nem is hasonlít az eredetire:

Kockára vágott hús, szószban, bográcsban megfőzve krumplival. Na mi az? Pörkölt! Ezt itt úgy hívják, hogy taş kebab. Vagyis kő kebab. No nem azért, mert kő kemény lesz, hanem mert sütőben készül.

Valószínűleg régen egy nagy követ használtak sütőnek, onnan származik a neve. Törökországban számos helyen találhatunk még ma is ilyen sütődéket, ahol is nagyon finom kenyér készül.. Nyamnyam. 🙂

A kebabokat többféleképpen lehet csoportosítani.

Hús szerint:

  • sima – ez a marhából készül.
  • kuzu – ez birkából készült. Ez az eredeti.
  • tavuk – ez pedig a csirke.
  • Lehetnek még egyéb állatok, de az nagyon ritka. Inkább olyanok fordulnak elő gyakran, mint pl. a padlizsán

Szokás még városok szerint csoportosítani. Mely régióban melyik a népszerű. Így van Adana kebabı, ami a legismertebb. Ugyanis Adana városának nagyon jó a konyhája! Nyam nyam! Sok piros paprika..jó csípős! A másik ilyen híres az Urfa kebabı. Szokták úgy is mondani, hogy az Adana a csípős, az Urfa pedig nem. Ennél azért lényegesen több a különbség a kettő között. De mindkettő fűszeres. Megsütve pedig az íze olyan, mint  kolbászé.

Léteznek további híres kebabok is. A legismertebb a Döner Kebabı, amit Magyarországon gyros-nak hívnak a görök elnevezés alapján (a döner egyébként török találmány, és copyright-os). Ilyet rengeteg helyen lehet kapni, mert elég egyszerű az elkészítése, gyors, és finom.

De létezik egy elegánsabb változata, ez az İskender Kebabı. Lényegében egy döner, csak megadják a módját! Egyszerűbb helyen csak simán leöntik paradicsomszósszal, míg az igényesebb éttermekben speciális İskender tálon szolgálják fel joghurttal, olvasztott vajjal, pidével (abszolút fogyókúrás étel).

Ha dönerből jó minőségűt szeretnénk, azt érdemes nézni, hogy milyen nagyon a hússzeletek. Ugyanis ez mutatja meg, mennyire jó minőségű húsból készült, vagy csak maradékból. És minél vékonyabb, annál ügyesebb a szakács.

Az elmúlt években az egyik dönerre specializált cég egy egész hálózatot épített ki. Az ára középkategóriás, tehát nem a megszokott olcsó. Cserébe igazán minőségi dönert árulnak. Egyik éttermük Sirkeci-ben, a főpostával szemben található (Foursquare link)

Ha viszont İskender Kebabı-t szeretnénk enni, akkor irány Kadıköy, ahol is a feltalálónak, İskender nagypapának az étterme található. Ez is a neve: Iskender és a fia étterem (Foursquare link).

Amennyiben viszont inkább a nem mindennapi kebabokkal szeretnénk jobban megismerkedni, akkor irány a Çiya. Szintén Kadıköy. Itt egymás mellett 3 Çiya étterem is van, mi a ÇiyaKebabot válasszuk (Foursquare link). Ő már a felső-közép kategóriába számít. És 46 féle kebabot találunk.

Na jó, de mégis… melyik melyik? Itt az étterem fényképes listája. Ezt nyomtassuk ki, és vigyük magunkkal!

2 Replies to “A kebabról

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük