Isztambul kerületei: Sarıyer

Menjünk tovább! Bár most már kiérünk a történelmi kerületekből. De Sarıyer olyan, amiről megint érdemes beszélni.

Persze az nem teljesen igaz, hogy nincs történelme Sarıyer-nek. Még az ókori nevét is sikerült megtalálni: Simas. Csak éppen olyan, mint mondjuk Esztergom. Jól elvan, de nem sok köze van Budapesthez. Egészen addig persze, ameddig Budapest be nem kebelezi, és el nem kezdenek oda metrót építeni.

De míg arra nincs sok esély, hogy Budapest valóban bekebelezi Esztergomot, Isztambulban az ilyenek teljesen mindennapos dolgok.

Sarıyer a Boszporusz északi része. Abból is az európai oldal. Ahol Sarıyer véget ér, ott Európa is véget ér. Utána nincs már más, csak a Fekete-tenger.

A tehén mögött látható a világ vége
A tehén mögött látható a világ vége

Sarıyertöbb részből áll, és ezekről külön kell beszélni.

  • Sarıyer, a történelmi kisváros
  • Boszporusz part
  • Fekete-tenger part
  • Erdők
  • Mai Isztambul kerületek

Kb. olyan az egész, hogy a Második Boszporusz-hídnál meghúzták a határt. Ami ezen túl van, az mind Sarıyer. És még az is lehet, hogy akik a határt húzták, jót nevettek magukban, hogy nincs ott semmi, csak erdő. Csakhogy ma már ilyenek is hozzátartoznak, mint Emirgan, Istinya, nem is beszélve Maslak-ról…

A határ azért nem teljesen követi a második híd vonalát. 1-2 rész ezen, vagy a másik oldalon van.

Sarıyer, mármint a központ, a történelmi kisváros, a… hát ahova a Sarıyer felíratú buszok is mennek, valaha bányásfalu volt. Itt tört elő a réz a hegy mélyéről (némi unszolással persze). A hely neve is ezt jelenti: Sárga Hely.

Ma leginkább arról híres, hogy ide nagyon jól ki lehet menekülni a városi nyüzsgés elől. És sok sok halat lehet enni. Meg kiülni a Boszporusz-partra teázni.

Ezt a kiülős dolgot pár évszázada mások is felfedezték, és nagy lelkesen építettek szebbnél szebb faházakat a partra. Ez tulajdonképpen a Boszporuszi rész, ahol kisebb-nagyobb nyári rezidenciákat, palotákat, és sima házakat találunk. A szultánok is nagy lelkesen osztogattak földet itt a kedvenceknek. Meg a túloldalon is, Beyköz kerületben.

Az egyik ilyen rezidenciában forgatták a Tiltott szerelem c. sorozatot is.

A Világ vége. Balra Európa, jobbra Ázsia
A Világ vége. Balra Európa, jobbra Ázsia

Lássuk Sarıyer részeit!

  • Sarıyer, a központ: egy hangulatos kisváros, ahol lehet jókat enni, meg teázni. És ennyi általában elég is a törököknek, hogy jól érezzék magukat.
  • Emirgan: Ez az, ahova leglelkesebbek költöztek ki a szultán leglelkesebb segítői. Azaz itt találjuk a nyári rezidenciákat, luxus apartmanokat, stb… A hely neve is ezt közvetíti. Ugyanis az Emir (úr) szóból származik.
  • Yeniköy: Itt folytatódnak a luxusvillák. Ami már nem fért be Emirgan-ba. E mellett az itt fogott halak állítólag finomabbak, meg frissebbek. Meg jobbak, meg minden.
  • Istinye: Ő is főleg halászfalu volt. Ma leginkább az amerikai követség erődjéről híres. Egyébként ez egy eléggé kontrasztos kerület: Ugyanúgy találunk luxust, mint kevésbé luxust. E mellett komoly környezetvédelmi problémák is vannak.
  • Tarabya: Ő is egy ókori kisváros. Görögül: Theràpia, ami azt jelenti, hogy jó kilátás. Ez pedig nagyon is igaz! A dobtetőn szuper kilátás van a Világ végére, ahol a két kontinens majdnem találkozik. Persze csak ezért nem érdemes idáig eljönni. Sok hasonló hely létezik még. De tény, hogy ez a legjobb.
    Mellesleg itt valami más is van a levegőben. Az itteni házakban minden furcsaság van, amit csak el lehet képzelni. Nem! Pont fordítva! Itt olyan furcsaságok vannak, amiknek se füle, se farka, elképzelni meg pláne nem lehet. Pl. egyik lakásban a nappali bal fele 5 cm-el meg van emelve.. De hogy ez miért volt jó.. azon kívül persze, hogy naponta hússzor orra lehet esni.
  • Büyükdere: Ismét egy ókori város: Vathys Kòlpos. Itt is találhatunk szép faházakat. Ő köti össze Sarıyer-t Isztambullal
  • Belgrád erdő: Amikor Szulejmán elfoglalta Belgrádot, akkor hazahozott magával egy halom szerbet is. A miérteket nem tudja senki (talán mert szőnyeget nem talált a bazárban… Budán legalább volt néhány gyertyatartót). Őket pedig ide ültette le/el. Pontosabban az erdő melletti Bahçeköy (Kertfalva) faluban. A Belgrád erdő nagyon kedvelt hétvégi pihenőhely az isztambuliaknak. Mintahogy minden, ahol csak fa található. De a Belgrád erdő nagy és összefüggő. Ezen kívül innen indul a Valens-vízvezeték is. Ez azért jó hosszú út!
  • Kilyos: Ez a Fekete-tenger part. Sok sok faluval, és stranddal. És persze van hal meg tea.
  • Rumelihisarı: Ez az Európai erőd.
  • Rumeli Feneri: Itt ér véget Európa.
  • Maslak: Ő egy külön kategória. Levent-hez hasonlóan az üzleti élet egyik központja. De ő mindig csak a második, mert a menő hely az Levent. Itt azok vannak, akik már nem fértek be a kerületbe. Ettől még nem rosszabb. Sőt! Itt is nagyon komoly cégek felhőkarcolói vannak. Meg pl. olyan bevásárló központ, ahol a szokásos Gucci és Burbery helyett Audi, Mercedes meg BMW játékszereket lehet venni.
    Ő a kerület határán van. Így néha politika okokból áttolják másik kerületbe. Pár éve még Şişli-hez tartozott.
Maslak toronyházak
Maslak toronyházak

Technikai adatok:

  • Lakosság: 338.000
  • Terület: 151 km²
  • Népsűrűség: 1800 fő/km²
  • 38 mahalle
Az Európai Erőd
Az Európai Erőd

2 Replies to “Isztambul kerületei: Sarıyer

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük