Joghurt – leánykori nevén: Yoğurt – született: Törökországban

A joghurt a világ egyik legrégebbi élelmiszere. De kevesen tudják, hogy a joghurt Törökországból (és most tényleg, nem Anatóliáról beszélünk, hanem török nyelvterületről) származik.

Az igazat megvallva, ha bárkit megállítunk az utcán, biztosan azt fogja mondani, hogy fogalma sincs, honnan származik a joghurt (bár még biztosabb, hogy azt mondja hagyjanak békén).

A törököket is megkérdezhetjük, ők pedig azt fogják mondani, hogy a joghurt a hűtőből származik. A jólértesültek szerint pedig a boltból.

Kanlıca joghurt
Kanlıca joghurt

Maga a joghurt is török nyelvből terjedt el a nagyvilágon. A yoğurt a yoğurmak igéből ered, ami azt jelenti, hogy megdermed (ebből származik a yorgun szó is, ami fáradt-at jelent – ebből még lehet jó poénokat gyártani….. hehehehehehe – még mindig visszhangzik a gonosz nevetésem a szobában).

A modern török nyelvben 1928-óta a ğ -t (lágy g, néma g) egy speciális török hang megformázására. Korábban ezt gh-val jelölték. E miatt írják a világ összes nyelvén gh-val, jogy joghurt. Kivéve persze a kínaiakat. Meg a koreaiakat. Meg az ó-egyiptomiak.

Egy külön piramist is találtak a Déli-sarkon, ahol a hieroglifákon összetéveszthetettlenül bikinis ó-egyiptomiak kanállal esznek egy hatalmas adag joghurtot.

Tehát a joghurt Törökországból származik. És úgy keletkezett, hogy valaki kirakta a tejet az ablakba, és megette azt a macskát, ami meg akarta inni a tejet. Aztán elfelejtette a tejet megenni. Így lett belőle joghurt.

Valójában minden tejes dolognak két fontos alapja van. Ettől függ, hogy mi lesz az eredmény:

  1. a megfelelő baktériumtól
  2. nem toljuk el a készítésnél

Lényegében mindegyiket kint kell hagyni az udvarok, hogy aztán a baktériumok ellássák a baját. Nem mindegy, hogy melyik évszakban (hőmérséklet), meg milyen bacik vannak a közelben. Jah, és a macskákat is el kell kergetni. Aztán sokat kell várni. És kész is.

Persze van olyan, amit préselni kell, szűrni, rázni, rugdosni, melegíteni, hűteni, legyezni, operaházba vinni, stb.. de ez a lényegen nem változtat.

A joghurt lényegét a Lactobacillus bulgaricus nevű baktérium adja. Őt plüss formában meg is lehet rendelni a GIANTmicrobes oldalról. Még olyan is van, ahol joghurtos dobozzal együtt adnak egy egész baktériumtelepet. 🙂

Plüss joghurt baktérium
Plüss joghurt baktérium – forrás: GIANTmicrobes

A joghurt nem véletlenül olyan helyen alakult ki, ahol a törökök is jól érzik magukat. Ugyanis itt érzik jól magukat a baktériumok is: kellemes klíma, tengeri szellő és kebab árus.

Na jó, a kebab árus nem feltétel. De a 42-46 fok igen. A bacik ezt a hőmérsékletet szeretik a legjobban, ilyenkor szaporodnak a legjobban.

Több szerencse is van ezzel a Lactobacillus bulgaricus nevű baktériummal. Nemcsak hogy finom joghurtot készít, de mindeközben a tartósításáról is gondoskodik. No meg roppant egészséges (de naponta nem ajánlott 10 kg-nál többet megenni belőle). Arról nem is beszélve, hogy a melegben inkább olyan baktériumok szeretnek élni, akik nem teszik ehetővé a tejet. Nem is beszélve a macskáról, ami szintén nem teszi ehetővé a tejet.

Amint pedig van egy baktérium telepünk, más néven joghurtunk, akkor onnantól kezdve már könnyű a dolgunk. Elég csak állandóan tejjel és jó meleggel ellátni őket (ez is olyan, mint az aranyhal-tartás), és máris készülnek az újabb és újabb joghurtok.

Tehát ha otthon is szeretnénk joghurtot készíteni, nincs más dolgunk, minthogy a kedvenc fajtánkból hazavigyünk egy kis dobozzal, majd jól eláztassuk tejjel. És persze tartsuk a 42-46 Celsius fokot. Erősen ajánlott pasztőrözött tejet használni, hogy konkurens baktériumok le lébecoljanak ott, mert esetleg még nekik támad kedvük szaporodni. És akkor büdi lesz. De azért olyan tej legyen, ami még életben van, nem pedig vizezett fehér falfesték.

A törökök imádják a joghurtot. És a belőle készült üdítőitalt, az ayran-t. Alig van olyan étel, amit ne tenne jobbá, ha jó alaposan megborítjuk joghurttal. A török konyha alapja (a legtöbb receptnél a tejföllel kiváltható, odafele és visszafele is). Éppen ezért ne lepődjünk meg, ha a boltokban 5-20 kg-os kiszerelésben is találkozunk vele. Márpedig még ezek a nagy adagok is hamar elfogynak. Főleg, ha a családtagok éjszaka titokban beülnek egy kanál társáságával a hűtőbe a joghurt mellé.

Így elmondható, hogy ez a legegészségesebb nassolni való.

Ez alól kivétel a különleges kanlıca joghurt, mely Isztambul Kanlıca nevű kerületében készül. Őt ugyanis jó alaposan megöntözik porcukorral. Ő aztán nagyon finom lesz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük